En Sıcak Konular

Erivan adım atarsa...

4 Mayıs 2014 09:41 tsi
Erivan adım atarsa... Erdoğan'ın "taziye" mesajı ve atılan adımlar 100 yıllık gerilimi sonlandıracak fırsat olarak değerlendiriliyor. Ankara’nın 4 önemli adım atarak uzattığı zeytin dalı, Erivan'ın karşılık vermesiyle yeşerecek.

Ankara'nın Ermeni sorununun çözümü için attığı dört önemli adımın ardından gözler Erivan’a çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ezberbozan "taziye" mesajı ile başlayan girişimin karşılık bulması halinde, yüz yıllık yaranın diyalog yolu ile kısa sürede sarılabileceği değerlendiriliyor. Türkiye'nin sürpriz adımları karşısında temkinli bir dil kullanmayı tercih eden Ermenistan'ın önümüzdeki günlerde izleyeceği politika, zeytin dalının yeşerip yeşermeyeceğinin de göstergesi olacak. Tek endişe ise Erivan'ın Ermeni Diasporası'nın baskılarına teslim olma riski.

TÜRKİYE’DEN TARİHİ GİRİŞİM

Diplomatik kaynaklar, Başbakan Erdoğan'ın taziye mesajı, Türk Tarih Kurumu Başkanı Metin Hülagü'nün ortak sempozyum çağrısı, Dışişleri Bakanlığı'nın tehciri yaşayan Ermenilerin çocuk ve torunlarına vatandaşlık verilmesi yönündeki çalışması ile Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı  Davutoğlu'nun, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan'la görüşmesini önemli adımlar olarak değerlendiriyor.

İki ülke arasında diyalog yolunu açan 2009 tarihli protokoller, diasporanın baskısı nedeniyle Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar yüzünden sonuçsuz kalmıştı.

UZLAŞMACI POLİTİKA BEKLENİYOR

Erivan yönetimi bu gelişmenin ardından, Batı'ya açılan tek kapı olan Türkiye ilişkilerini dondurmuş ve sıkıntıda olan ekonomisini daha da zora sokan izole bir pozisyona girmişti. 2009 yılında yakalanan fırsatın Diaspora'nın etkisiyle sonuçsuz kalmasının faturasını ödeyen Ermenistan'ın, bu kez daha akılcı ve uzlaşıcı bir politika izleyebileceği ifade ediliyor. Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan'ın yaptığı olumlu açıklamalar da Erivan yönetiminden "ciddi ve yapıcı" bir adım beklentisini güçlendirdi.

Akşam



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs