En Sıcak Konular

''Menderes'in asılmasını ABD istedi''

1 Mayıs 2014 08:56 tsi
''Menderes'in asılmasını ABD istedi'' Prof. Dr. Hasan Köni, Mısır'daki idamların sebebini yorumlarken ABD'yi işaret etti, Menderes'in asılmasında da ABD'nin rolü olduğunu savundu.

TRT Türk ekranlarında yayınlanan Manşetten programında Betül Soysal Bozdoğan'ın konuğu olan İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Köni, Mısır cunta mahkemesinin idamlarla ilgili verdiği kararların toplumu korkutma yoluyla şekillendirme amacı güttüğünü belirtti. 

Türkiye'de yaşanan 27 Mayıs darbesini de hatırlatan Köni  “Askeriyenin büyük bir kısmı, halk ve İsmet İnönü Adnan Menderes’in asılması taraftarı değildi. Menderes’in Rusya ile işbirliği yapması Amerika’yı rahatsız etti ve bu idamı destekleyen taraf  haline getirdi” dedi.

Ermeni Lobisi Büyük Bir Hazırlık İçerisindeydi

B.S.B: Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda gerek Ermeni meselesi olsun, gerekse Aleviler hususunda AK Parti’nin politikalarında yeni açılım beklentileri oluştu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

H.K: Katılıyorum. Seçimlerin akabinde Ermenistan’a verilen mesajın devamının  getirilmesi gerekiyor. 1915’in 100. yıl dönümü hasebiyle Ermeni lobisi büyük bir hazırlık  içerisindeydi. Biz bu duyumu aldık. Obama’nın soykırım kelimesini kullanması alinde pek çok Amerikan eyaleti Türkiye ile bütün ticari ilişkilerini kesecekti. Bu sebeple bir adım atılması gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız da Ermenistan'a futbol maçı seyretmeye giderek barışa katkı sağlamıştı. Türkiye, Ermeni meselesinde akademik anlamda güçlü. Ancak bize karşı yürütülen propagandalar çok yoğun. Biz de bu duruma karşı kendimizi daha iyi ifade edebilmeliyiz ve diplomatik gücümüzü kullanmalıyız.

Amerika Gülen’e Dini Lider Olarak Sığınma Hakkı Vermiş Olabilir

B.S.B: Gülen’in iadesinin hukuki boyutu hakkında ne söyleyeceksiniz?

H.K:
Bu hususta Amerika ile Türkiye arasında suçluların iadesi hususunda imzalanmış olan antlaşmalara dikkat etmeliyiz. Bizim suç kabul ettiğimiz olayın Amerika tarafından da suç olarak nitelendirilmesi zorunluluğu var. Ayrıca Amerika’nın anayasası gereği kuruluşundan beri uyguladığı dini liderleri vizesiz olarak ülkeye kabul etme durumu mevcut. Gülen’e de bu duruma göre hareket ettiklerini düşünüyorum.

Demokrasi, Dünyanın Geri Kalanı İçin Değil, Amerikan Halkı İçin Mevcuttur

B.S.B: Alman cumhurbaşkanının ODTܒde yaptığı konuşma iç politikamıza müdahale algısı oluşturdu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

H.K:
Ekonomik yönden güçlü devletlerin, kendilerinden daha zayıf olduğunu düşündükleri devletlere karşı böyle eğilimleri olabiliyor. Dikkat ederseniz, Türkiye’de seçimi kazanan kişiler Amerika ziyaretinde bulunur. Bu durum da, batı devletlerinde bizim gibi ülkelere nasihat verme hakları olduğu algısı oluşturuyor. Ancak reaksiyon gördüklerinde geri çekilirler.

B.S.B: Aynı güçlü ülkelerin Mısır’daki idamlar karşısındaki sessizliğini neye bağlıyorsunuz?

H.K:
Büyük patron (Amerika) olayı hem kınıyor hem de General Sisi ile silah satış antlaşması yapıyor. Demokrasi, Amerikan halkı için var olan bir kavramdır. Dünyanın geri kalanında durumun ne olduğunun önemsendiğini zannetmiyorum.

Müebbet Hapis Tek Başına Yeterli Olmayabiliyor

Çocuk cinayetleri ise, son günlerde gündemi işgal eden bir diğer konu. Hunharca öldürülen minikler için toplumdan yükselen ortak tepki çoğunlukla idamın geri getirilmesi yönünde. Peki bu mümkün mü? Hukukçu kimliği ile tanınan Profesör, cinayetlerinin engellenmesi hususunda atılabilecek adımlar konusunda şöyle konuştu: “Müebbet hapis tek başına yeterli olmayabiliyor, suçlu 20 yıl sonra cezaevinden çıkabiliyor. Bu durumlar için getirilebilecek çözüm ağırlaştırılmış müebbet cezası olabilir.”

B.S.B: Toplumda duygusal bir reaksiyon oluştu ve verilen cezaların yetersizliği tartışılıyor. İdamın geri gelmesi hukuken mümkün olabilir mi?

H.K:
Müebbet konusunda ağırlaştırma getirilebilir. Çift müebbet cezası verilebilir. Aksi takdirde suçlu 20 yıl sonra serbest kalabiliyor. Cezanın caydırıcılığı olmak zorunda.

stargazete.com



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,350 µs