En Sıcak Konular

AGİT temsilcimizden Ukrayna açıklaması

30 Nisan 2014 16:21 tsi
AGİT Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi İldem: "Cenevre Anlaşması'nın Ukrayna'da gerginliği azaltacak şekilde uygulanabilmesi için tüm taraflara sorumluluk düşmektedir, bunun bir an evvel yerine getirilmesi lazım"

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem, Cenevre Anlaşması'nın Ukrayna'da gerginliği azaltacak şekilde uygulanabilmesi için tüm taraflara sorumluluk düştüğünü söyledi.

İldem, AGİT Daimi Konseyi'nin haftalık olağan toplantısından sonra AA'ya konuştu. Toplantıda Afganistan ve Ukrayna’daki gelişmelerin ele alındığını söyleyen İldem, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Jan Kubis'in Afganistan'daki genel durum ve seçim ile ilgili sunum yaptığını aktardı.

Afganistan'da 2014 yılı içerisinde uluslararası güçlerin çekilmesinin öngörüldüğünü ifade eden İldem, çekilmenin uluslararası toplumun taahhüdünün sona ermesi anlamına gelmemesi ve Afganistan'a desteğin yeni bir anlayış ile sürmesi gerektiğini bildirdi. İldem, Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması için bölgesel işbirliğini öngören 2 Kasım 2011 tarihli İstanbul Süreci'nin devam ettiğini vurguladı.

Toplantıda Ukrayna'daki gelişmelerin ele alındığını aktaran İldem, Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başında bulunduğu AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun çalışmalarının takdirle karşılandığını ifade etti.

Ukrayna'nın doğusunda sıkıntılı bir durum olduğunu hatırlatan İldem, Rusya yanlıları tarafından rehin alınan AGİT askeri gözlem heyetinin halen serbest bırakılmadığını söyledi. Heyetin, Ukrayna'nın talebi üzerine askeri şeffaflığı artırmak amacıyla ülkeye gönderildiğini belirten İldem, "Aralarında Ukraynalıların da bulunduğu 6 kişi halen rehin durumda. Salıverilmiyorlar. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, heyetin serbest bırakılması için müzakereleri yürütüyor" dedi.

Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve siyasi birliğine destek verdiğini belirten İldem, Ukrayna'da huzur ve istikrarın sağlanması için Cenevre Anlaşması'nın uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Askeri heyetin bir an evvel serbest bırakılması gerektiğini belirten İldem, "Cenevre Anlaşması'nın Ukrayna'da gerginliği azaltacak şekilde uygulanabilmesi için tüm taraflara sorumluluk düşmektedir, bunun bir an evvel yerine getirilmesi lazım. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri halkın iradesini ortaya koyması ve istikrar bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca, anayasal reform sürecinin şeffaf ve her kesimi içine alacak şekilde yürütülmesi gerekir" diye konuştu.

AGİT Daimi Konseyi, 57 üye ülke temsilcisinin katılımıyla her hafta Viyana'da toplanarak bölgedeki gelişmeleri değerlendiriyor ve kararlar alıyor.

AA



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,670 µs