En Sıcak Konular

İtalya'nın toparlanmasını işsizlik gölgeliyor

28 Nisan 2014 13:15 tsi
Uluslararası ekonomi uzmanları, Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomisi sorunlu ülkelerinden İtalya'dan toparlanma sinyalleri aldıklarını, ancak ülkede yüksek işsizliğin uzun süre sorun teşkil edeceği görüşünde birleşiyor.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan uluslararası finans kuruluşlarının ekonomi uzmanları, AB ülkelerinin krizden çıkma sinyalleri vermesiyle birlikte İtalya ekonomisinde de toparlanmanın bir ölçüde güçleneceğini, ancak ülkenin uzun süre yüksek işsizlikle mücadele edeceğini düşünüyor. Analistler, ayrıca ekonomideki toparlanmayı desteklemek için Başbakan Matteo Renzi'nin yeni reformları hayata geçirmesi gerektiğine de işaret ediyor.

HSH Nordbank Başekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia, İtalya'nın 2013 yılın son çeyreğinde yumuşak bir büyüme gösterdiğini belirterek, "İmalat PMI satın alma yönetici endeksi geçen yılın temmuz ayından bu yana genişleme bölgesinde. Bu da büyüme sinyali için iyi bir gösterge. Bu nedenle ekonomik faaliyetin yılın ilk yarısında bir miktar hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

İtalya ekonomisindeki mevcut toparlanmanın daha çok doğal bir döngünün parçası olduğunu ifade eden Rubia, insanların tüketimden vazgeçtiği uzun süren bir resesyon döneminin ardından, yeni bir araba, mobilya vs. almaya ihtiyaç duyduklarını ve bu tüketimin de ekonominin büyümesine katkı sağlayacağını söyledi.

Rubia, bu gelişmelerin yanında, uzun vadeli büyümenin yolunu genişletmek için sadece birkaç yapısal reformun uygulanmaya konulduğuna dikkati çekerek, bu durumun özellikle sadece küçük çapta reformların gerçekleştiği işgücü piyasası için geçerli olduğunu vurguladı.

İtalya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini açıklayan Rubia, "İtalya ekonomisinde bu yıl yüzde 0,9 oranında büyüme bekliyoruz ve önümüzdeki yıllarda yeni Başbakan Renzi gerçek yapısal reformları hayata geçirmedikçe kayda değer bir büyüme beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Rubia, ülkedeki işsizlik oranına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

"Uygulanması gereken reformların eksikliğini ele aldığımızda, ekonomideki toparlanmanın istihdama olumlu bir etkisinin görülmesi uzun zaman alacaktır. İşsizlik belki de şu an zirve noktasında ulaşmamış olabilir ancak bu yılın ikinci yarısında seviyesini düşürebilir. Yeni hükümetin öncelikli görevi, belirsiz süreli sözleşmeyle çalışanların işten çıkarılmasına karşı yüksek koruma sağlamak olmalı. Bu verimliliği artırabilir ve gençlerin iş bulmasını ya da daha iyi iş bulmasını kolaylaştırır."

"İtalya'daki ekonomik toparlanma, yüksek işsizlik oranını küçük oranda azaltacak"

Capital Economics İtalya ekonomisti James Howet da, PMI ve bazı anketlerin İtalya ekonomisindeki toparlanmanın 2014 yılının başlarında daha da güçlendiğine işaret ettiğini ve İtalya ekonomisinin bu yıl yüzde 0-0,5 aralığında büyümesini öngördüklerini söyledi.

İtalya'daki ekonomik toparlanmanın ülkenin yüksek işsizlik oranını sadece küçük bir oranda azaltacağına dikkati çeken Howet, sadece ekonomik büyümenin yavaş olmayacağını, bununla birlikte temel işsizlik oranında da sorunlar yaşanabileceğini ifade etti.

Howet, uzun vadedeki işsizlik ve genç işsizlikteki artış ele alındığında ise asıl tehlikenin, yapısal işsizlik oranının oldukça keskin şekilde artmasından kaynaklanacağını sözlerine ekledi.

Merkezi İtalya'da bulunan UniCredit Avro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli de geçen yılın son çeyreğinde İtalya'nın yüzde 0,1 oranında büyüdüğünü ve bu yılın ilk yarısında da büyümenin kısmen arttığını söyledi.

Ülkede sanayi üretiminin toparlanmaya başladığını, imalat ve hizmetler sektöründeki güvenin de artış gösterdiğini ifade eden Valli, "2014 yılı için büyüme tahminimiz yüzde 0,9 ve gelecek yıl da ivmenin artmasını bekliyoruz" dedi.

İşsizliğin toparlanmasının 2015 yılına erteleneceğine işaret eden Valli, "İşgücü piyasasında toparlanmanın çok yakın olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü resesyon döneminde birçok firma çalışma saatlerinin azaltılması ve ya işgücü istifleme gibi durumları kapsayan geçici işten çıkarma planları uyguladı" şeklinde konuştu.

Fitch, İtalya'nın notunu teyit etti, görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, geçtiğimiz günlerde İtalya'nın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını "BBB+" olarak teyit ederken, not görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirmişti.

Fitch, görünümü "durağan"a revize etmesine gerekçe olarak İtalya ekonomisinde uzun süreli durgunluğun 2013'ün ikinci yarısında sona ermesini, finans sektörüne ilişkin mali risklerin azalmasını, ortalama borçlanma maliyetlerinin bu yılın ilk çeyreğinde düşmesini gösterdi. Kuruluş ayrıca, İtalya ekonomisine ilişkin bu yıl yüzde 0,6 ve gelecek yıl içinde yüzde 1 büyüme tahminini devam ettirdiklerini açıkladı.

Fitch açıklamasında, ülkede deflasyonun önleneceğini belirtilerek, "Gerçek ekonomik durum ve enflasyondaki kademeli artışa dayanarak, İtalya ekonomisindeki nominal büyümenin 2018 yılına kadar yüzde 3'ün altında olacağını düşünüyoruz" denildi.

İtalya'nın istihdam ve büyüme karnesi zayıf

AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) elde ettiği verilere göre, İtalya'nın kamu borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı krizin baş gösterdiği 2008 yılında yüzde 40,2 seviyesindeyken, sürekli artış eğilimi göstererek 2013 yılının sonunda yüzde 93,9'a ulaştı.

Ülkenin ve Avrupa'nın en büyük sorunlarından olan işsizlik de giderek artmaya devam ediyor. İtalya'da 2008 yılında yüzde 6,7 olan işsizlik, geçen yılın sonunda yüzde 12,2'ye ulaştı. Bu yılın ocak ve şubat aylarında da artmaya devam eden işsizlik oranı sırasıyla yüzde 12,9 ve yüzde 13'e yükseldi.

Ülkenin büyüme karnesi de oldukça zayıf. 2008 yılında yüzde 1,2 oranında daralan İtalya ekonomisi, 2009 yılında ise yüzde 5,5 küçüldü. 2010 yılına gelindiğinde yüzde 1,7 büyüme hızını yakalayan İtalya ekonomisi, daha sonra yönünü aşağı çevirdi ve geçen yıl yüzde 1,9 daraldı.



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,363 µs