En Sıcak Konular

Rusya'nın altın ruleti

27 Nisan 2014 11:57 tsi
Rusya'nın altın ruleti Tutarsa dünyada çok şey değişecek...

Rusya, adı 'altın' olan bir para birimine geçmeyi planlıyor. Batı blokunun ekonomik hegemonyasına karşı büyük bir meydan okuma bu. Hatta Rus ruleti gibi bir şans oyunu… Ama tutarsa dünyada çok şey değişecek.

Raskolnikov'un kira, Marmeladov'un içki ya da İvanoviç'in kumar parası olarak Dostoyevski romanlarında sıklıkla rastladığımız Rus Rublesi, yüzlerce yıllık tarihinin en önemli değişimine hazırlanıyor.

Çarlık Rusyası'ndan beri para birimi olarak Ruble'yi kullanan Ruslar, geçmişte Avrupa ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) karşısında aldıkları -kelimenin hem literal, hem de Marksist terminolojindeki anlamıyla- 'maddi' yenilgiyi aşmak için yeni bir çare buldular. (Bir dolar, halen 36 ruble ediyor.)

Rusya, para biriminin, ABD Doları ve Euro karşısındaki makus talihini yenmesi için yakın gelecekte Ruble'yi değil, 'altın'ı kullanacak. Adı muhtemelen altın olacak para birimi, Rusya'nın yanı sıra öncelikle ülkenin hinterlandındaki Kazakistan ve Belarus'ta, ardından da Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan gibi ülkelerde kullanılmaya başlanacak.

Rusya, ABD'nin dünya hegemonyasına karşı ekonomik meydan okuma olan bu projeyi 2025 yılında hayata geçirmeyi planlıyor. Bu, büyük bir meydan okuma ve dolayısıyla sadece Rusya için değil, dünya ekonomisi için de riskler içeren bir kumar, hatta Rus ruleti gibi bir tür şans oyunu. Çünkü olası ekonomik sonuçlarını kestirmek güç.

Bu iddialı projenin detaylarına girmeden önce ortak bir para birimine geçme fikrinin kimden çıktığına bir bakalım. Bu fikri ilk ortaya atan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'di. Fikre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de destek vermişti.

Putin, ülkesinde siyasi iktidarı gerçek anlamda ele geçirir geçirmez, burjuvaziden daha pervasızca siyaseti dizayn etmeye soyunan eski oligarklarla mücadeleye girişmiş ve onları tasfiye etmişti. Putin, ortak para birimi projesine olur vermeden önce mali istihbarat bürokrasisine kapsamlı raporlar hazırlattı.

KGB kökenli olduğu için Rus devlet yapısını iyi tanıyan Putin, her adımını devletin bütün organlarını arkasına alarak attı. Altın para birimi projesi için de mali kurumlardan gizli servise tüm devleti ve küçük sermayeden büyük sermayeye tüm ekonomik aktörleri hazırladı.

Projenin ilk adımı olarak gelecek ay Rusya, Kazakistan ve Belarus cumhurbaşkanları, 2015 yılından itibaren Avrasya Ekonomik Bölgesi'nin kurulmasına dair anlaşma imzalayacaklar. Bu anlaşma doğrultusunda bir Avrasya Merkez Bankası da kurulacak.

Avrasya Merkez Bankası, Avrasya ülkelerinin ortak emisyon merkezi olarak faaliyet gösterecek. Ulusal merkez bankaları da varlığını sürdürecek, ama Avrasya Merkez Bankası'nın yetkileri daha fazla olacak.

Yeni para sistemine geçiş sürecinin başlangıcında yeni parayla nakit ödeme yapılamayacak. İki yıl içinde nakit ödemeye geçilecek. Bu süreçte ruble dolaşıma devam edecek. Bu süreçte sistemdeki paralar değişecek.

Altına dayalı para sistemine geçiş, Rusya ile hinterlandındaki ülkelerin Dolar ve Euro ile alışverişi terk etmesi anlamına da geliyor. Bu açıdan eğer tutarsa ABD'nin giderek azalan dünya hâkimiyetine vurulacak büyük bir darbe.
 
YENİ BİR BLOK OLUŞUYOR

Projenin 2025 yılında uygulamaya konulması planlanıyor ama ABD ve Avrupa; Rusya'ya karşı özellikle Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Kırım restleşmesi nedeniyle yeni yaptırımlar uygulamaya kalkarsa süreç hızlandırılabilir.

Avrasya Ekonomik Bölgesi, Avrupa Birliği projesine bir ekonomik cevap anlamı da taşıyor. Ancak tıpkı AB gibi başlangıçta ekonomik amaçlar için yola çıkan birliğin siyasi bir bütünleşmeye dönüşmesi çok muhtemel. Dolayısıyla birlik yalnızca AB ile değil, zaman içinde NATO ve Çin ile de siyasi ve askeri olarak rekabete giren bir bloka dönüşebilir.

Ferhat Ünlü / Pazar Sabah (ilgili kısım)
 



Bu haber 2,175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs