En Sıcak Konular

Bakan Ala: Bu vatana millete ihanettir

25 Nisan 2014 15:33 tsi
Bakan Ala: Bu vatana millete ihanettir Adana'daki MİT tırlarına yönelik baskınlarla ilgili konuşan Bakan Ala, "Türkiye'yi terör örgütleriyle, akıllarınca o düşük seviyedeki akıllarınca, Suriye'deki birtakım illegal organizasyonlarla işbirliği içindeymiş gibi gösterecek. Olmayan bir şeyi böyle

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adana'da MİT tırlarının durdurulması ve görevlilerinin darbedilmesine ilişkin "İzlendiği zaman, şunu söyleyeyim size, bir düşman yapabilir ancak bunu" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları cevapladı. Efkan Ala, Adana'da durdurulan tırlara ve yaşananlara yönelik soru üzerine şunları kaydetti:

Şöyle düşünelim, konunun anlaşılması bakımından, MİT'i bir kenara koyalım, emniyet teşkilatı ya da jandarma konvoyuyla beraber, konvoy halinde jandarmanın mühimmatını bir yerden örneğin Ankara'dan Hatay'a doğru götürdüğünü varsayalım. Önünde, arkasında jandarma eskortu. Bunu bir varsayım olarak mesele anlaşılsın diye söylüyorum. Emniyet Müdürlüğü gidiyor, kesiyorlar jandarmanın önünü, 'inin aşağıya', kollarını kelepçeleyip ne var ne yok açıyorlar. Bu aklın alacağı bir şey midir bir devlet içinde? O da kolluk gücü, bu da. Böyle bir yetki de yok zaten. Bir şey varsa onun hepsinin amiri olan kimseler var onlara bildirilir, bir yanlışlık mı var, bir şey mi var? Böyle bir şey düşünebiliyor musunuz? Yani savcılık da gidiyor başında bu jandarmayı durdurup, 'şunu yapın, bunu yapın'. Bu olamaz. Tersi de olamaz. Emniyet gidiyorsa jandarma gidip önünü kesip böyle bir şey yapabilir mi?

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) devletin en gizli işini yürüttüğünü vurgulayan Ala, "Bu sevkıyatı, ne götürüyorsa, onu götürdüğü zaman önünde arkasında olanlar işte jandarma ve polisin sahip olduğu kolluk yetkisine sahip. Yani orada kolluk gücü onlar. Orada herhangi bir konvoy değil o" dedi.

Diğer ülkelerin istihbarat teşkilatları gibi MİT'in de Türkiye için son derece hassas görevler icra ettiğini belirten Ala, bu nedenle teşkilata ilişkin herhangi bir tasarruf, denetleme ve onu soruşturma yetkisinin doğrudan başbakana verildiğini aktardı.

"O, orada doğrudan başbakana iletilir, başbakanın talimatı alınır. Çünkü hükümet bilgisi dahilinde bu işler yapılır ve o zaman bir suç varsa araştırılır, soruşturulur" diyen Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi siz ülkenin başbakanına verilen yetkiyi nasıl kullanıyorsunuz orada? Şu mantıkla mı hareket ediliyor? Ülkenin başbakanı yanlış yapacak oradaki bir savcı doğru, böyle bir şey olabilir mi? Bu tür işi kim yapabilir? Bu tür işi, yani bir devletin bu kadar hassas faaliyetine saldırıyı, bir yabancı ülke yapabilir eğer imkanı varsa. Yurt dışında casusluk faaliyeti içinde olan başkaları yapabilir, sabote etmeye çalışabilir ama bunu bir devletin kendi görevlileri yapamaz. Ne böyle bir yetki ne de böyle bir gelenek var."

"Ama bu oldu" denilmesi üzerine Bakan Ala, "Bu nedir? İşte suç işlendi. O zaman da söyledik, söylendi, 'Bu bir suçtur.' Nitekim sorumlular yargılanıyor, soruşturuluyor, daha da sonuçlanmış değil. Soruşturulacak, bunun içerisindeki karar verenden icra edene kadar suçlular tespit edilip gereği yapılıyor. Soruşturma da ciddi bir biçimde sürdürülüyor" diye konuştu.

Konuyla ilgili iki kişinin tutuklandığını anımsatan Bakan Ala, "Yargı ayağında da idari ayağında da jandarma ayağında da kimler bu işin içindelerse ve bu suçu işlemişlerse soruşturuluyor ve gereği yapılıyor" ifadelerini kullandı.

DARP İDDİALARI

"Darp edildikleri doğru mu" sorusu üzerine Bakan Ala, bunun doğru olduğunu belirterek, "İzlendiği zaman, şunu söyleyeyim size, bir düşman yapabilir ancak bunu. Varsayın ki orada bir yanlış var ancak 'Bir düşman bu işi böyle yapabilir' diyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Bir düşman faaliyeti sanki orada yürütülüyor" diye konuştu.

Bunun, hukukla, hakla, ahlakla, gelenekle ve devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını bildiren Efkan Ala, şöyle devam etti:

"Hiç sorgulama yetkisi olmayan, işte 'paralel devlet' dediğimiz şey bu. Devletin kurallarını, işleyişini, devletin içinde birileri jandarma, emniyet, diyelim ki yargı veyahut başka bir birimde başka bir devlet kurumunda kendisine devletin kurallarının dışında bir fonksiyon üstlenmiş. Devlete rağmen kendi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışan bir ekibin, grubun, organizasyonun devletin kendi doğal işleyişine acımasızca ve akılsızca müdahalesi ve saldırısı. Bu saldırı işte Türkiye'nin hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Düşünebiliyor musunuz Türkiye'yi terör örgütleriyle, akıllarınca o düşük seviyedeki akıllarınca, Suriye'deki birtakım illegal organizasyonlarla işbirliği içindeymiş gibi gösterecek. Olmayan bir şeyi böyle de kurgu. İşte bu da bir ihanettir. Bu da vatana, millete, devlete ihanettir."

"BİR GRUP MEMURUN HADDİNE Mİ?"

Türkiye'nin, uluslararası sistemle birlikte Suriye politikasını ortaya koyup deklare ettiğini ve bu politikayı ancak uluslararası aktörlerle müzakere edeceğini aktaran Ala, "Türkiye'nin içinde, devletin içinde bir grup memurun haddine midir bu, hükümet, devlet politikalarını irdeleyecek, örseleyecek faaliyetlerde bulunmak. Bunlar ağır suçtur, ağır ihanettir, bunlar ağır saldırılardır, bunların gereği yapılır" dedi.

"Birbirinden bağımsız gözüküyor, kopuk" denilmesi üzerine Ala, "Hiç bağımsız değil, aynı anda zamanlamaya bakın" karşılığını verdi.

"YARDIMLAR SAKLI DEĞİL"

Efkan Ala, Suriye'de Türkmenlere yönelik yardım faaliyetinin 2 yıldır sürdürüldüğünü ve gizli olmadığını bildirdi.

Adana'da tırların durdurulmasının zamanlamasına dikkat çeken Ala, "Neden hemen değil? Paralel, sadece paralel devlet değil olaylar da birbirine paralel, aynı zamanlama, birbirini destekler mahiyette kendilerince bir akıl kurmuşlar. Tabii kendilerince bir organizasyon yapmışlar" dedi.



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,379 µs