En Sıcak Konular

İngiltere'nin İskoçya endişesi

25 Nisan 2014 13:46 tsi
İskoçya'da bu yıl yapılacak referandumdan bağımsızlık kararı çıkması, İngiliz Parlamentosu'nun yapısını ve parlamentoda bulunan milletvekili sayısını etkileyecek.

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda halihazırda 650 milletvekili bulunuyor. 650 milletvekilinden 59'u ise İskoçya'yı ve buradaki çeşitli şehirleri temsil ediyor. İskoçya'daki referandumdan bağımsızlığa "evet" sonucu çıkması halinde İngiliz Parlamentosu'ndaki milletvekili sayısının 591'e düşmesi bekleniyor.

Referandumdan bağımsızlığa destek çıkarsa, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının, 2016 yılının Mart ayında gerçekleşeceğini bildiriyor. Ancak tam bağımsızlıktan önce gelecek yıl Mayıs ayında Birleşik Krallık'ta genel seçim yapılacak. SNP, bağımsızlığa "evet" sonucu çıksa dahi, İskoç milletvekili adaylarının İngiliz Parlamentosuna girmesini istiyor. Buna karşı çıkanlar ise genel seçimin bir yıl ertelenmesi önerisinde bulunuyor.

İskoçya'nın çeşitli şehirlerinden milletvekili olan İngiltere'nin eski Başbakanı Gordon Brown, eski Maliye Bakanı Alistair Darling, gölge Dışişleri Bakanı Douglas Alexander gibi kişilerin Avam Kamarası'ndan ayrılmaları gerekebileceği belirtiliyor.

Cameron'ın eli güçlenecek

İskoçya'nın olası bağımsızlığından en çok İşçi Partisi'nin etkilenmesi bekleniyor, çünkü İşçi Partisi 2010 yılında yapılan son genel seçimde İskoçya'dan 41 milletvekili ile parlamenteyo en çok İskoç milletvekili sokan siyasi parti olmuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin ise İskoçya'dan sadece bir milletvekili bulunuyor. Muhalefet partilerinin İskoçya koltuklarını kaybetmesiyle, Cameron'ın gelecek yılki genel seçimde tek başına iktidar olma ihtimali artıyor. Dolayısıyla Cameron her ne kadar "Birleşik Krallık, İskoçya ile daha güzel ve güçlü" mesajı verse de olası ayrılıkta partisi avantajlı konuma gelecek. Olası ayrılıkta ayrıca, İngiliz Parlamentosunda İskoçya Bakanı gibi görevlerin ortadan kaldırılması bekleniyor.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandumdan "evet" sonucu çıkması halinde, İskoçya'nın 24 Mart 2016 tarihinde resmen bağımsız olması bekleniyor.

İskoçya'daki son kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığa "hayır" diyenlerin, ayrılıkçıların yüzde 15 önünde olduğunu gösteriyor. Bağımsızlık halinde İskoçya'nın sterlin para birimini koruyamayacağı ya da Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üye olması gerektiği gibi konuların, birlik yanlılarına desteği artırdığı belirtiliyor.

aa


Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs