En Sıcak Konular

Yerel seçim sonrası CHP'de özeleştiri süreci

22 Nisan 2014 16:03 tsi


CHP'nin yerel seçim komisyonu üyesi ve yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, komisyona yönelik eleştirilere, "Kendi adıma özeleştiri yapıyorum. Sadece eleştiri getirenler de kendi illerinde, bölgelerinde eksik gedik bıraktılar mı üzerinden bir özeleştiri yaparlarsa, bu özeleştiri sürecinin toplamı parti ve ülke için daha doğru sonuçlar doğurabilir" diye yanıt verdi.

Günaydın, parti içinden komisyona gelen eleştirilere yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Adayların geç belirlendiği eleştirilerini katılmadığını belirten Günaydın, "Eğer herhangi bir ilde, il başkanı, belediye başkanı, milletvekili, adaylar, PM üyeleri aynı fikirdeyse, komisyon olarak bunları üstlenip, bir denetlemeden sonra gereğini yapmaktan başka bir amacımız olmadı, olamaz. Ancak herhangi bir ilde ilgili siyasi aktörler arasında görüş farklılıkları varsa onları çözmek için bir zaman, enerji harcamak gerekti, biz bunu yaptık" diye konuştu.

Partinin, belediye meclis üyelikleriyle ilgili genelge yolladığına işaret eden Günaydın, buna göre, ilde il, ilçe başkanı, milletvekili, ilgili PM üyesi, belediye başkan adayının, belediye meclis üyeleri konusunda bir uzlaşı arayıp, bunun sonrasında oluşacak listenin genel merkeze gönderilmesi gerektiğini anlattı.

Cumartesi en geç saat 17.00'ye kadar listenin ulaştırılması gerektiğini ifade eden Günaydın, "Pazartesini salıya bağlayan gece, yani 10 saat sonra, ilçe seçim kuruluna listenin teslim edilmesi gerektiğini bildiğiniz saatte, ilçe başkanı ve belediye başkan adayı gelip, 'Hiçbir konuda mutabık değiliz' diyorsa ve böyle uzlaşı listesi gelmiyorsa, siz o uzlaşı listesini orada, arkadaşlarınızı ikna ederek yaptırmak zorundasınız. 'Ben oraya liste gönderdim ama bu liste oraya girmedi' diyerek, hiç kimse işinden ve sorumluluğundan kurtulamıyor. Yapılması gereken bir uzlaşıyla o listeleri oluşturmaktı" diye konuştu.

-"Ön seçimlere uyuldu"

Ön seçim sonuçlarına uyulmadığı yönelik eleştirilerine de yanıt veren Günaydın, CHP'nin, 108 yerde, sonuçlarına uymak zorunda olduğu ön seçim yaptığını söyledi.

Günaydın, ön seçimlerin tamamına uyulduğunu ifade ederek, ancak İstanbul, Adana ve Hatay'da ilk birinciyi değil, başvuran aday sayısına göre, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinciyi arayan seçimler yaptıklarını anlattı. Günaydın, bu ilk beş, dört, üç ve ikiler arasından da ilave yöntemlerle aday araştırması yapılacağının genelgeyle bağlandığını kaydederek,  "Bu yerlerde birinci neden atanmadı?"  sorusunun doğru olmadığını, genelgede bunun yapılmayabileceğinin yer aldığını vurguladı.

 Eleştirilerde haklı olan yerlerin bulunduğunu dile getiren Günaydın, " 6 yerde, bu ön elemeye girmeyen insanlardan belediye başkan adaylaştırması oldu. Bu eleştiriyi hak eden bir durumdur. Bunun da hangi gelişmeler sonucunda ortaya çıktığını azıcık tabloyu izleyen herkes kolaylıkla tahmin edecektir" dedi.

-"Günde 18 saat çalıştık"

Günaydın, anketlere yönelik olarak ise şunları söyledi:

"174 yerde aday araştırması yapıldı. Aday anket uyumlu ve uyumsuz olan yerler vardır. Buradaki analizleri de teker teker PM'de yapmışızdır. CHP'nin kazanacağını öngördüğümüz yerlerde yüzde 90'ın üzerinde CHP kazandı, CHP'nin kaybedeceğini anketlerin gösterdiği yerde ancak yüzde 10'a kadar kazanması söz konusu oldu. Anketlerin hata payı içinde bu kamuoyu araştırmalarının, parti adaylaştırma sürecinde yol gösterici olduğu görülmektedir.

Bin 400 belediye başkanı, 22 bin belediye meclis üyesi ve bin 200 il genel meclisi üyesinin seçiminin normal, rahat, olağan bir süreç olmayacağı açıktır. Biz bu süreçte günde 18 saat çalıştık. Ama 'Ben neden orada yokum, benim desteklediğim insan orada neden yok' üzerinden yapılan eleştirilere, doğru yanıt verebilmeniz mümkün değil. Bir yerde 10 aday, 30 aday varsa biri aday olacaktır, geriye kalanlar da kendisinin neden olmadığını sorgulayacaktır. En doğru seçimler her zaman yapılmıştır denilemez. Siyaset az hatayla yapılabilirse zaten başarılı sonuçlar doğurabilir. Bu çerçeve içinde biz de elimizden geleni yaptık, sonuçlar ortadır."
 
-"Oyu küçümsememek gerekir"

CHP'nin son seçimlerde aldığı oyu küçümsememek gerektiğini belirten Günaydın,  "Antalya, Mersin, Ordu'nun kaybedilmesini, Ankara ve Adana'nın alınamamasını nasıl açıklayacaksınız?" sorusunun sorulabileceğini kaydetti.

AK Parti'nin çıkardığı yasayla 30 ilin büyükşehir kapsamına alındığına işaret eden Günaydın, AKParti'nin, 20, 30 ya da 50 kilometre yarıçapında olan seçimleri, il geneline yaymayı, o ilde yaşayan bütün nüfusun oy kullanmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.  Günaydın, AK Parti'nin kısa vadede hak etmediği bir seçim galibiyeti elde etmek isteğini o dönemde anlattıklarını dile getirdi.

-"Siyaseti bilmemek"

Günaydın, şunları kaydetti:

"30 Mart 2014 günü sandığa giren oylar üzerinden yapılan bir sayısal analiz, eğer yarıçap esasına göre seçim olsaydı Antalya, Mersin, Ankara, Ordu'yu kazanacağımızı gösteriyor. Buna rağmen Adana'yı kazanamıyoruz. Bu sayısal analiz. Burayı 2009'da kazandık, şimdi kaybettik meselesini bu statüko değişikliğiyle birlikte değerlendirmek lazım.

Yasa çıkmadan 20 ilde, yerel yönetimler birimi, il genel meclisi üyelerinin kırsal alan çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiğini söyledi. Ancak Türkiye'de insanlar iktisadi altyapıya göre değil, kültürel kodlara göre oy kullanıyorlar. Dolayısıyla mazotu 5 lira olarak dünyanın en pahalı mazotunu kullanan çiftçi bile kültürel kodu üzerinden kendisine bu zulmü yapan iktidara oy verebiliyor. Bunun da 6 aylık 1 yıllık çalışmayla dönebilir olacağını düşünmek, Türkiye'de siyaseti bilmemek ya da siyaseti rahat okumamakla eşdeğerdir."

-"Roma bir günde inşa edilmedi"

Günaydın, Roma'nın bir günde inşa edilmediğini ifade ederek, CHP'nin, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde, parti ve ülke yararı için gerekli tüm çalışmaları yapmakla sorumlu olduğunu,  bunu da eksiksiz yerine getireceğini belirtti.

Önemli olanın CHP'nin kurumsal kimliği olduğunu dile getiren Günaydın, "Genel Başkan Yardımcısının Gökhan ya da Ahmet olmasının zerre kadar önemi yoktur. Bunların tamamı değişebilir. Önemli olan partinin yararına çalışma üretebiliyor musunuz, bir aydın namusu içinde ve fedakarca bu gayreti gösterebiliyor musunuz, sorunu böyle görmek lazım" diye konuştu.

Komisyonun, günah keçisi ilan edilip edilmediğine yönelik soruya Günaydın, şöyle karşılık verdi:

"Siyaset böyledir. Siyasette herkes kendi penceresinden bakar. Yaşananları da eleştirileri de son derece doğal buluyorum. Ben daha geniş pencereden bakmaya çalışıyorum. Bu görevi yapabilmek kolay değildir. Empati kurarlarsa herkes son 8 ay boyunca ne denli yoğun bir çalışmadan, nedenli büyük sıkıntılarla geçtiğimizi görebilir. Parti umarım, daha sonraki dönemlerde çok daha başarılı çalışmalar ortaya koyabilir.

Özeleştiri yapmayan insan ilerleyemez. Ben kendi adıma özeleştiri yapıyorum. Sadece eleştiri getiren insanlar da kendi illerinde, kendi bölgelerinde eksik gedik bıraktılar mı üzerinden bir özeleştiri yaparlarsa bu özeleştiri sürecinin toplamı parti ve ülke için daha doğru sonuçlar doğurabilir."

AA



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,576 µs