En Sıcak Konular

'Ukrayna'ya kısıt, Türkiye'ye kısıttır'

12 Nisan 2014 12:55 tsi
'Ukrayna'ya kısıt, Türkiye'ye kısıttır' Rusya'nın kararı Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerek Ukrayna gerek de başka bir ülke gerekçesiyle zedelenmeyecek kadar stratejik derinliği olan ilişkilerdir. Hem Rusya Federasyonu hem de Türkiye buna nezaket göstermektedir" dedi.

Bazı programlara katılmak için kente gelen Yıldız, AK Parti İl Başkanlığı'nda gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

Yıldız, bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna ile ilgili olarak gönderdiği mektuba ilişkin, mektupta ileride bir kısım sıkıntılar olabileceğini ve bununla ilgili ülkelerin birtakım tedbirler alınması gerektiğinin ifade edildiğini söyledi.

Putin'in bunun için ülkelerin enerji ve ekonomi bakanlarının bir araya gelmesini tavsiye ettiğini belirten Yıldız, "Bu tavsiye, uyulabilecek bir tavsiyedir. Bizler de bunun için toplanmamız lazım geldiğini söylüyoruz. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerek Ukrayna gerek de başka bir ülke gerekçesiyle zedelenmeyecek kadar stratejik derinliği olan ilişkilerdir. Hem Rusya Federasyonu hem de Türkiye buna nezaket göstermektedir. Türkiye enerjisinin hemen hemen yarısını doğalgazdan, doğalgazın yarısını Rusya'dan ki yüzde 25 ediyor o zaman. Bunun da yarısını Ukrayna hattı üzerinden alıyor. Yani yüzde 12,5'luk bir arz güvenliğiyle alakalı bir kaynaktan bahsediyoruz. Türkiye için önemli" diye konuştu.

-"Ukrayna'ya uygulanacak herhangi bir kısıt, Türkiye'ye uygulanacak bir kısıttır"

Mektupta Ukrayna'nın borcu olduğu ve bu borcun ödenmesi için AB ülkelerinin birtakım katkıda bulunabileceğinin belirtildiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu ülkeler arasında Türkiye'yi saymıyor. Biz de aynı şekilde böyle bir gündemimizin olmadığını biliyoruz. AB'den ülkelerin Ukrayna'nın bu borcunu ödeyebileceğini, yardımda bulunabileceklerini, böyle olursa bir risk olmayacağını söylüyor mektup. Tabii ki bununla alakalı AB üyesi ülkelerin enerji bakanları ve ekonomi bakanları bir gayret içine girecektir. Ukrayna'ya uygulanacak herhangi bir kısıt, dolayısıyla Türkiye'ye uygulanacak bir kısıttır. Güzergahında olduğu, yolunda olduğu için. Biz Mavi Akım'la ilgili kapasitenin arttırılmasını daha önceden talep etmiştik. Bu tür olayların olabileceğini öngörerek. Türkiye -Rusya ilişkilerinin Ukrayna'dan kaynaklanan bir doğalgaz sıkıntısına girmemesi lazım. Bunu Türkiye'nin hiçbir şekilde hak etmeyeceğini, karşılıklı çıkar ilişkilerimizin olduğunu ifade etmek isterim."

Türkiye'nin aldığı doğalgazın parasını gününde Rusya'ya havale ettiğini, Rusya'nın da buradan para kazandığını ifade eden Yıldız, "Biz bunları hibe yoluyla almıyoruz. Dolayısıyla karşılıklı bir çıkar var. Bunun zedelenmeyeceğine inanıyorum. Kaldı ki nükleer güç santralleriyle alakalı gerek petrolle alakalı sadece enerjiyle ilgili değil, başka sektörlerde de birçok işlemlerimiz var. Bu açıdan ne Rusya Türkiye'den, ne de Türkiye Rusya'dan bu ilişkiler bazında vazgeçmez. Ukrayna krizini de inşallah AB üyesi ülkeler ile Rusya çözer diye inanıyorum. Ukrayna'ya yapılacak maddi yardımlarla alakalı Türkiye'nin böyle bir gündemi olmadığını söylemem lazım, AB'nin gündeminde bu var. Yapılacak toplantılara iştirak edebiliriz çünkü Türkiye- Bulgaristan-Romanya hattının Ukrayna'dan ayrılan kısmıyla bizi ilgilendiriyor. Böyle bir krizi Türkiye hak etmez, yaşamak istemez" şeklinde konuştu. 

- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı

Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı şiddetle reddediyorum, kınıyorum.  Bunu makul göremeyiz. Düşünün Anamuhalefet partisinin genel başkanına bir yumruklu saldırı yapılıyor, hangi gerekçeyle olursa olsun onun serbest bırakılmasını doğru bulmuyorum. Aynı şeyi ben de fazlasıyla yaşadım. Bu artık sizin kişiliğinizden, şahsi durumunuzdan çıkıyor. Ben AK Parti'nin üyesiyim, bu ülkenin bir bakanıyım. Kendi başıma karar vermem doğru olmaz. Bununla alakalı ben caydırıcılığın mutlaka gelmesi kanaatindeyim. Sayın Kılıçdaoğlu'na yapılanın da büyük bir haksızlık olduğuna inanıyorum. Ya yönetmelik ya da kanuni bir düzenlemenin gelmesinin doğru olacağına inanıyorum. Her birimiz farklı kazalar, sıkıntılar yaşayabiliyoruz siyasette. Ama temsil ettiğimiz makamlar itibariyle buraların da saygınlığının korunması adına...  Anamuhalefet partisinin genel başkanı ile ya da herhangi bir bakanımızın saygınlığının korunmasının farklı olmadığını düşünüyorum."

AA



Bu haber 1,629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs