'Domino' uyarısı | " /> 'Domino' uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan 'Domino' uyarısı

10 Nisan 2014 15:01 tsi
Davutoğlu'ndan 'Domino' uyarısı "Transdinyester, Abhazya ve Karabağ gibi ihtilaflar var. Ukrayna krizinin, Karadeniz ve çevre bölgelerde domino etkisi yapmasını istemiyoruz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya'ya yapacağı resmi ziyaret öncesinde ülkenin önde gelen gazetelerinden Nikkei'ye verdiği mülakatta, Ukrayna krizinden Rusya doğalgazına, Suriye'deki iç savaştan Türkiye-Japonya ilişkilerine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Nikkei İstanbul Büro Şefi Ryosuke Hanafusa'nın Davutoğlu ile Ankara'da yaptığı mülakat, gazetenin 3 milyon tirajlı sabah baskısının dış haberler sayfasında bugün manşetten yayımlanırken, Nikkei'in internet sayfasında ise soru-cevapların detaylı şekilde yer aldığı daha geniş bir versiyona yer verildi. Gazetenin İngilizce internet sayfasında da konuya ilişkin bir haber ile mülakattan bazı parçalar yayımlandı.

"Domino etkisi yapmasını arzu etmiyoruz"

Nikkei'ye demecinde Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakını değerlendiren Davutoğlu, "Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duymaktadır ve bu nedenle Kırım yarımadasının ilhakını tanımamaktadır" diye konuştu.

Rusya'nın önerdiği Ukrayna'da federasyon sistemine geçilmesi konusunun Ukrayna içinde tartışılması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Rus kökenlilerin çoğunlukta olduğu ülkenin doğusundaki iki bölgenin "cumhuriyet ilanına" ilişkin değerlendirmesinde, "Bunlar olumlu sinyaller değil" ifadesini kullandı.

Ukrayna, Kırım yarımadası ve Rusya'yı Türkiye'nin "özel coğrafi yakınlığa" sahip olduğu bölgeler olarak nitelendiren Davutoğlu, Moldova, Gürcistan ve Azerbaycan'daki etnik çatışmalara atıfta bulunarak, "Transdinyester, Abhazya ve Karabağ gibi ihtilaflar var. Ukrayna krizinin, Karadeniz ve çevre bölgelerde domino etkisi yapmasını istemiyoruz" dedi.

NATO'nun pozisyonunu da değerlendiren Davutoğlu, Ukrayna'nın bir NATO ülkesi olmadığını belirterek, Ukrayna konusunda NATO üyesi üç Baltık ülkesi ve Polonya'dan farklı bir tutum izleneceğine işaret etti.

Türkiye'nin Ukrayna'daki durumu yakından takip ettiğini ve sorunun uluslararası hukuk, diplomasi ve müzakereler yoluyla çözülmesinin önem taşıdığını kaydeden Davutoğlu, "Soğuk savaş mantığına, dünyanın kutuplaşmasına yeniden dönülmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.

"Çok daha önce enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmeye başladık"

Türkiye'nin doğal gaz ithalatının yarısını Rusya'dan yaptığı ve 2009'da Rusya Ukrayna'ya gaz akışını kestiğinde Türkiye'nin de bu durumdan etkilendiğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Türkiye ve Rusya'nın enerji alanındaki anlaşmaları açık, kriz beklemiyoruz" dedi.

Enerjinin çatışma ve kutuplaşma değil, işbirliği için bir araç olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, " Ukrayna krizinden çok daha önce enerji kaynaklarımızın çeşitlendirilmesine yönelik faaliyetlerimizi başlattık.Japonya ve Rusya ile birlikte inşa ettiğimiz nükleer santraller de alternatif enerji kaynaklarıdır" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Azerbaycan'dan doğal gaz ithalatının artmasını sağlayacak yeni boru hattı TANAP'ın inşa planlarının ilerletileceğini de kaydetti.

"Suriye halkı desteklenmeli"

Suriye konusundaki soruları da yanıtlayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, muhalefete askeri yardımın artırılmasının gündemde olup olmadığına ilişkin soru üzerine, Suriye rejiminin askeri baskıyı artırdığına işaret ederek, "Suriye halkı desteklenmeli" yanıtını verdi.

Davutoğlu, Cenevre'deki barış görüşmelerinin durmasına ilişkin, "Cenevre-2 Konferansı'nda rejim, geçiş hükümetinin kurulmasına yönelik müzakere yürütmeye hazır değildi. Cenevre-2 süreci, rejimin askeri bir çözüm istediğini ispatladı" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin BM Sözleşmesi'nin 7. Maddesi'ne atıfta bulunan açık bir karar çıkarması gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, insani yardım malzemelerinin ulaştırılması ve savaş suçlarının takibinin de elzem olduğunu dile getirdi.

Türk askeri tarafından korunan Suriye'deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi'ne ilişkin gelişmelere de değinen Davutoğlu, "Bu Türk toprağına yönelik bir saldırı olursa, Türkiye her türlü önlemi alacaktır" diye konuştu.

Ekonomik İşbirliği Anlaşması müzakereleri

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Nikkei'ye verdiği mülakatta Türkiye-Japonya ilişkilerini de değerlendirdi.

Japonya ziyareti kapsamında 11-12 Nisan'da Hiroşima'da düzenlenecek Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi toplantısına katılacak ve Japon mevkidaşı ile bir araya gelecek olan Davutoğlu, Türkiye ve Japonya'nın stratejik ortak olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Japonya arasındaki Ekonomik İşbirliği Anlaşması müzakerelerine de değinen Davutoğlu, "Anlaşmanın müzakerelerine haziran ayında başlamak istiyoruz. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde anlaşmayı sonlandırmayı hedefliyoruz" dedi.

AA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlıktaki dinleme olayıyla ilgili olarak, "Kim Türkiye'nin itibarıyla oynamaya kalkarsa hak ettiği cevabı alır. Hiçbir şekilde bunu tolere etmeyiz. Bu dinleme faaliyeti ortaya çıktıktan sonra bunu meşru göstermeye çalışanlar ve bu faaliyet üzerinden itibarsızlaştırma çabasını sürdürenler de o faaliyete ortaklık etmiş sayılır" dedi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı ve dünyanın çeşitli bölgelerinden 12 ülkenin üyesi olduğu Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi’nin (NPDI) Sekizinci Bakanlar Toplantısına katılmak üzere Japonya'ya gitti.

Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, bakanlıktaki dinleme olayının çok ağır bir suç olduğunu ve faillerin bulunması için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Benzer olayların yaşanmaması için güvenlik birimleriyle gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, şu an başka bir dinleme olayına ilişkin elinde bilgi bulunmadığını söyledi.

- "Mektuplar otantik" -

Bazı çevrelerin seçimlere üç gün kala bu dinlemeler üzerinden manipülasyon yapmaya kalktığını dile getiren Davutoğlu, ABD'deki yabancı ülke temsilcilerine dağıtılan ve Türkiye'nin şikayet edildiği mektuplara konusunda ise şunları söyledi:

"O mektuplar otantiktir. Sürekli bu konunun gündemde tutulması ise art niyetlidir. 'Doksan yıllık Türk demokrasisi tehdit altında demek' ne demektir? Bu okullara geçmişte ne kadar destek verdiğimizi cümle alem bilir. Eğer bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamufle edilmeye çalışılırsa Türkiye elbette kendi çıkarlarını koruma noktasında kararlıdır. Sanki Türkiye'nin işi gücü yok, Filistin'i bıraktık, Kıbrıs'ı bıraktık, Suriye'yi bıraktık, işimiz gücümüz bu okullarmış gibi bu konuyu gündemde tutmanın anlamı yok. Bu, basın etiği açısından da sosyal huzur açısından da doğru değil."

- Yurt dışındaki Türk okulları -

Davutoğlu, yurt dışındaki Türk okullarının kapatılması ve Türkçe olimpiyatlarına katılınmaması yönünde Dışişleri Bakanlığı personeline bir talimat verilip verilmediğinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

"Anlaşılan bazı gazeteciler verdiğimiz talimatları bizden çok biliyor. Bu kadar gayri ciddi gazetecilik olmaz. Bu okullara geçmişte ne kadar destek verdiğimizi cümle alem bilir. Eğer bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamufle edilmeye çalışılırsa o zaman Türkiye'nin çıkarı ve itibarını korumak bizim görevimizdir."

- Ermeni tasarısı -

24 Nisan öncesinde ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ne sunulan Ermeni iddialarına yönelik tasarı konusunda bir endişelerinin olup olmadığı sorulan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve bu konuyu da ele aldıklarını belirtti.

Her sene 24 Nisan öncesinde yurt dışında Türkiye aleyhine çalışmaların hızlandığını anımsatan Davutoğlu, Türkiye'yi rahatsız edecek girişimler karşısında tedbir alındığını belirtti. Davutoğlu, tasarıya ilişkin olarak, "Ümit ederiz kimseyi rahatsız etmeyecek süreç yaşanır. Bu konuda bizi rahatsız edecek bir tutum göstermeyecekleri ümidini taşıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- İsrail ile görüşmeler -

Davutoğlu, İsrail'le devam eden müzakere sürecinde son aylarda ciddi aşama kaydedildiğini ve son günlerde de bu konuda temaslar olduğunu bildirdi. Tazminat görüşmelerinin kesin çözüme ulaşmasını ümit ettiğini dile getiren Davutoğlu, "Buna paralel olarak Filistin'e yardımları da ele alıyoruz, olumlu gelişmeler var" dedi.

Davutoğlu, Japonya'nın ardından Meksika, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'ye geçerek temaslarda bulunacak. İlk kez Türkiye'den bir dışişleri bakanı Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'yi ziyaret edecek.

AA



Bu haber 1,115 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs