En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Putin'e kritik telefon

9 Nisan 2014 12:41 tsi
Erdoğan'dan Putin'e kritik telefon Başbakan Erdoğan Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının ardından soydaşlarımızla ilgili tedbiri hemen aldı.

Kırım Türklerinin efsane lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım krizinde Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmeleri Kanal 7 Dış Haberler Müdürü Taha Dağlı'ya anlattı. Kırımoğlu, "Erdoğan Putin'i arayarak, Tatar Türkleri zarar görmesin diye uyardı" dedi.

SÜRGÜNÜN 70. YILINDA KIRIM YENİDEN RUSYA'NIN

16 Mart'ta referandumla Rusya'ya bağlanan Kırım'da yaşayan Tatar Türkleri tedirgin. 18 Mayıs'ta büyük sürgünün yıl dönümü var. 1944'te Stalin döneminde on binlerce Türk, yarımadadan sürgüne gönderilmişti. Sürgünün 70. yıldönümü öncesi ise Kırım yeniden Rusya'ya bağlandı.

"TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGIMIZ VAR"

Bu durum Tatar Türklerinde endişeye yol açtı. Kriz sürecinde Kırım Türklerine en büyük desteği ise Türk hükümeti verdi. Kırım Türklerinin efsane lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Kiev'de yönetim değişikliği sonrası ilk ziyareti gerçekleştirenlerden biri oldu, ben de o ziyarette Davutoğlu ile görüştüm, kendisi referandumu tanımadıklarını, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını söyledi" diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN PUTİN'E UYARI

Kırımoğlu daha sonra Başbakan Erdoğan ile de görüştü. Erdoğan'ın ayrıca Rusya Devlet Başkanı Putin'i de arayarak bu kriz sırasında Tatar Türklerinin zarar görmemesi konusunda Putin'i uyardığını belirtti.

"PUTİN TATARLARA BİR ÇOK HAK VERECEK"

Kırımoğlu kendisinin de Putin ile telefon görüşmesi yaptığını ve Putin'in Tatar Türklerine bir takım vaatlerde bulunduğunu hatırlattı. Kırımoğlu, "Putin bize yönetimde temsil hakkı ve bir çok şehirdeki Tatarca isimlerin yeniden verilmesi ayrıca sürgüne gönderilen Tatarların dönmesinin sağlanacağı yönünde vaatlerde bulundu" dedi. Kırım lideri Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi Putin'in de kendisine "Tatar Türklerine hiçbir zarar gelmeyecek" diye söz verdiğini vurguladı.

10 YIL SONRA KIRIM YENİDEN ESKİ STATÜSÜNE KAVUŞUR

Putin'in tüm vaatlerine rağmen Kırım yarımadasının Ukrayna toprağı olduğunun altını çizen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "referandum uluslararası hukuka aykırı o nedenle kabul edilemez" dedi. Kırımoğlu ayrıca Rusya'nın batı tarafından sert yaptırımlara maruz kalacağını ve 10 yıllık süreç içerisinde Kırım'ın yeniden eski statüsüne kavuşacağını belirtti.

5 BİN TÜRK KIRIM'I TERK ETTİ

Referandumdan bu yana geçen 3 haftada Kırım'da sükunet olduğunu söyleyen Kırımoğlu "ama yine de halkımızda bazı tedirginlikler var, Putin, bizden sokağa çıkıp, çatışma ortamına girmememizi istedi, biz zaten yıllardır süren mücadelemizi silahla değil diplomasiyle yürütüyoruz bu nedenle bir çatışma ortamı bizim adımıza söz konusu değil fakat provokasyonların önüne de geçmek lazım çünkü şu an bölgede Kazaklar ve gönüllü ekipler var onların varlığı halkımızı tedirgin ediyor, bu nedenle Kırım Rusya'ya bağlandığından beri 5 bin Türk, Kırım'ı terk ederek, Ukrayna'nın batısındaki şehirlere göç etti" diye konuştu.

haber7



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs