En Sıcak Konular

İsrail'in 30 yıllık planı!

9 Nisan 2014 09:42 tsi
İsrail'in 30 yıllık planı! 'Uluslararası ilişkiler böyle bir şey...'

Anlaşıldığı kadarıyla barış girişimleri yeniden umutsuz bir noktaya ulaştı; zira ABD müzakerelerin durdurulması olasılığının gündeme alındığını duyurdu. Kısacası ABD, sonsuza kadar müzakere yapılamayacağını ilan etti, ‘bırakırız ve ne haliniz varsa görürsünüz’ dedi.

En önemli müttefikini kaybetmek istemeyen İsrail ise geri adım atmak yerine yeni bir pazarlık konusu buldu. O da ABD’nin askeri sırlarını çalarken suçüstü yakalanan ve İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapse atılan Jonathan Pollard.

Teksas doğumlu Pollard, 1979’da önce CIA, ardından ordu istihbaratında çalışmış, 1984’den itibaren de kendisinden Pakistan ve Güney Afrika’daki ABD askeri faaliyetlerini para karşılığı sızdırdığı gerekçesiyle şüpheler oluşmaya başlamış.

Pollard, 1985’de yakalanmış, 1987’de de ömür boyu hapse mahkum edilmiş. Bu arada 1995 yılında İsrail Pollard’a vatandaşlık vermiş, Netanyahu da hapiste ziyaretine gitmiş.

Bu tür suçlar ABD’de on yıl hapisle cezalandırılırken, Pollard için sınır aşılmış, ancak iyi halden 30’yıla düşmesi söz konusu; yani 2015’de bırakılabilir.

İsrail bu kişinin serbest bırakılmasını, müzakerelerin devamına koşul saymış durumda. Pollard bırakılırsa, İsrail de 104 Filistinli tutuklunun 26’sını salacak; bu yolla müzakere masasının dağılmamasını, ama bir sonuca da varmamasını sağlayacak. Hatta konuyu bir sonraki başkanın gündemine getirecek.

İsrail’in politikalarını genel anlamda tartışmak ayrı bir konu. Ancak bu örnek, İsrail’in ABD’yi sıkıştırma konusundaki teknik becerisini göstermesi açısından önemli. 30 yıl sonra bir kişi hatırlanır ve en kritik aşamada üzerine siyaset inşa edilir mi, edilir. Üstelik o kişinin tüm hukuki koşullarını ve ABD yasalarını yakından izleyerek.  Girişim ne sonuç verir öngörmek kolay değil, ancak bu durum Türkiye için ders çıkarmaya engel değil. Uluslararası ilişkiler böyle bir şey.

Beril Dedeoğlu / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs