En Sıcak Konular

Karara hukuçulardan tepki

8 Nisan 2014 08:35 tsi
Karara hukuçulardan tepki AYM Başkanı’nın "İç hukuk yollarının beklenmesi, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabilir” açıklamasına kamuoyu “Neyin telafisi” diye sordu. Hukukçular ise AYM’nin yetkisi dışına çıktığı görüşünde birleşti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vergi bile ödemeyen yabancı bir şirket olan Twitter için iki günde “hak ve özgürlük ihlali” yapıldığı gerekçesiyle verdiği karar hem yargı çevrelerinin hem de kamuoyunun gündemine oturdu. Kararın iki günde çıkması hükümet çevresinden de tepki gördü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “AYM’nin iç hukuk yolları tükenmeden, ellerinde onca dosya varken Twitter için iki günde karar vermesi neyin acelesiydi. Üstelik milli olmayan bir şirket için verilen karara saygı duymuyorum” açıklaması yeni tartışmalara neden oldu. Hukukçuların da tepki gösterdiği tartışmayla ilgili AYM Başkanı Haşim Kılıç, açıklama yaptı. Kılıç'ın açıklamasına tepkiler şöyle:

KARARI İNCELEMESİ HATALI

Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Vahit Bıçak:
"AYM'nin kararında iç hukuk yolları etkin görünmüyor. Kararda idare mahkemesinin yürütmeyi durdurduğu yani etkin hukuk mekanizmasının işlediği görülmekte. AYM'nin ilk derece mahkemelerin kararını tekrar incelemesi usulen doğru değildir."

HUKUKEN SAKAT BİR KARAR
 
Emekli Savcı Reşat Petek:
“Anayasa Mahkemesi'nin twitter kararı hem Anayasa 148., hem de 6216 sayılı AYM’nin Kuruluş ve Görevleri hakkındaki Kanun'un 45. maddesine aykırı. AYM, Anayasa'nın Madde 148'de yer alan "Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz"  kuralını görmezden gelerek, kural ihlal etmiştir. Diğer taraftan 6216 sayılı kanunun 45. maddesine göre "İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir" kuralını da çiğnemiştir. Bu kararın hukuken sakat olduğunu söyleyebiliriz.”
 
YETKİ ALANININ DIŞINA ÇIKTI

Akil İnsanlar Heyetinden Yeni Anayasa Platformu temsilcisi Avukat Mehmet Uçun:
“AYM’nin bireysel başvurulara bakan bölümlerinden birinin verdiği karardır. İç hukuk yolları tüketilmeden oyçokluğuyla verilmiş bir karardır. AYM'ye her konuda başvuru imkanı yolunu açarsak, mahkemeler işlevini yitirir. AYM’nin yetki alanı dışına çıkması sonucunu doğurur. AYM, sadece ifade özgürlüğü konusuna referans yaparak Twitter’in açılmasına karar vermiştir. Mahremiyetin nasıl korunacağıyla ilgili bir yaklaşım geliştirilmedi, bu yönüyle de karar eksiktir.” 

30 GÜNLÜK SÜRE DOLMADI

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Eren:
“TİB'in Twitter'i kapatmasının ardından İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararla birlikte 30 günlük bir süre vardı. Bu sürede karar uygulanmasaydı hukuk ihlali olurdu. O zaman da iç hukuk tükenmiş olur ve AYM devreye girerdi. Tam tersi oldu. Süre dolmadan, AYM'ye bireysel başvuru yapılması ve karar verilmesi doğru değil. Usulde böyle bir yöntem zorlama olur.”

MALİYE PARASIZ KUŞ UÇURTMAYACAK


AYM'nin kararı tartışılırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e twitter ile ilgili mali takip talimatı verdiği öğrenildi. Maliye Bakanlığı Türkiye'de 12 milyon kullanıcısı olmasına karşın tek kuruş vergi vermeyen twitter'a yaptırım için yasal zemin araştırmaya başladı.

'ÖZGÜRLÜK SORUMSUZLUK DEĞİLDİR'

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de AYM’nin Twitter kararı ve sonrasındaki tartışmalara katıldı. Çiçek şunları söyledi: "Özgürlük sorumsuzluk değildir ve hiçbir özgürlük de sınırsız değildir. Özgürlüklerin kötüye de kullanılmaması gerekir. Bu sorumluğu hatırlatacak bir değerlendirmeyi yeterince yapamıyoruz. Elbette Twitter çağdaş bir imkan. Bugün bir çok bilgimizi oradan alıyoruz, oradan mesajlar veriliyor. Bu, özgürce kullanılmalıdır, bunda hiçbir tereddüt yok ama Twitter insanların özel hayatına da girmemelidir. Sorumluluğun da hatırlatılması gerekir. Gündemde özel hayatın gizliliğini ihlal var. Bu seçimlerde büyük ölçüde bunlar üzerinden tartışma yapıldı. Özgürlük ve sorumluluk dengesini iyi kurmak lazım. AYM'nin Twitter kararına birileri 'Özgürlükçüdür' ya da 'Saygı duymuyorum' diyebilir. Bu da onun ifade özgürlüğüdür."

Akşam



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs