En Sıcak Konular

Bankalar ve firmalar taksit yasağını deliyor

3 Nisan 2014 15:33 tsi
Cari açığın önüne geçilmesi için getirilen uzun taksit yasağı bazı bankalar ile firmalar tarafından alternatif yollarla deliniyor; ancak buna rağmen taksit sınırlaması, harcamalarda önemli bir düşüş sağlamış durumda

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı ile taksitli satışlara sınırlama getirmesinin ardından bankalar, teknoloji marketleri, beyaz eşya ve mobilya firmalarıyla yeni yöntemler geliştirerek uzun vadeli satışlarını devam ettiriyor.

Düzenleme ile altın, cep telefonu, gıda, akaryakıt gibi ürünlerde taksit tamamen yasaklanırken, beyaz eşya ve mobilyada ise kredi kartına taksite 9 ay sınırlama getirildi. Zincir mağazalardan, küçük esnafa kadar birçok firma getirilen tüm sınırlamalara rağmen geliştirdikleri yöntemlerle, kredi kartı olmadan 36 aya varan taksitlerle satışlarına devam ediyor.

Ancak düzenlemeden önce senetle satış yapan firmalar ise yeni dönemde tüketicilerden yoğun ilgi görmeye başladı. Şubat ayından itibaren geçerli olan taksit düzenlemesinin ardından ilk olarak birçok firma senet ile satışlara yöneldi. Senet dışında da taksit yapan mağazalar ise hediye kartları geliştirerek müşterilere ilk olarak bu ürünlerin satışını gerçekleştirdi. Hediye kartlar ile de müşteriler mağazalardan istedikleri ürünü alma şansına sahip oldu. Bazı teknoloji mağazalarının ise aksesuar sınırlama olmadığı için, aksesuarları cep telefonu fiyatına satarak, taksit sınırlamasını aşıyor.

Diğer taraftan, GSM operatörlerinin uzun zamandır kullandığı, 12-24 ay taahhütlü olan ve cep telefonu faturasına yansıtılan cep telefonu satışları da tüketicilerden yoğun ilgi görüyor.


VADE FARKI

Mobilya ve beyaz eşya satışı yapan zincir mağazaların ise taksit sınırlamasına bankalarla çeşitli anlaşmalar yaparak çare bulduğu görülüyor. Ancak bu yöntemlerin bazılarında müşterilerin karşısına vade farkı gibi bir sorun çıkıyor.


"YÜZDE 30 DARALMA"

BDDK düzenlemesinin ardından bankalar da müşterileri için çeşitli ürünler geliştirme yoluna gitti. Bankalar tarafından ilk olarak 2-5 bin lira arasında, 36 ay vadeye kadar ihtiyaç kredileri geliştirildi. Bankadan alınan bu kredi bir banka kartına yüklenerek alışverişlerde kullanılmaya başlandı.

Konuyla ilgili olarak, Yapı Kredi Bireysel Bankacılık ve Kartlı Ödeme Sistemleri Grup Direktörü Serkan Ülgen, BDDK'nın taksit düzenlemesi sonrasında kredi kartları ile yapılan toplam harcamaların önceki dönemlere göre yüzde 30 dolayında daraldığına dikkat çekti.



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs