En Sıcak Konular

Arap basını Erdoğan'ın zaferini böyle gördü

2 Nisan 2014 15:43 tsi
Mısır'da gazete ve TV'ler Türkiye'deki seçimleri yakından takip ederken seçim sonuçları aynı şekilde görülmedi

Türkiye’deki seçimler ve sonuçları, Mısır ve Arap ülkeleri kamuoyu tarafından da yakından takip edildi. Seçim öncesinde Türkiye’ye zaman zaman bağlanan Mısır televizyonları, konuklara Erdoğan’ın kaybetme ihtimaline yönelik onlarca soru sordu. Ancak aldıkları cevaplar, AK Parti’nin seçimleri kazanacağı ve birinci parti olacağı şeklindeydi.

Resmi olmayan sonuçların açıklanması ve AK Parti’nin kazanmasının ardından Yusuf el Kardavi Salı günü Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak seçim zaferini kutladı. Kardavi mektubunda: “Seçimleri kazanmanızın ardından Allah’a şükür secdesi yaptık ve size olan nimetini tamamlaması için dua ettik” dedi.

Arap dünyasının bir numaralı gazetesi Şark el Avsat seçim sonuçlarını ilk sayfadan ve manşetten verdi. Manşet; “Erdoğan’dan Rakiplerine Osmanlı Tokadı” şeklindeydi. Arap dünyasının ikinci büyük gazetesi El Hayat ise sonuçları; “Erdoğan İçin Rahat Bir Zafer” şeklinde sürmanşetten gördü.

Mısır’daki yarı resmi ve özel gazeteler ise tam bir sessizliğe büründü. Pazartesi günkü gazetelerde Türkiye’deki seçim sonuçlarına yönelik hiçbir haber yoktu.

El Ahram’da, “konular ve görüşler” bölümünde “Erdoğan kazandı ancak…” diye başlayan ve eleştiren bir kısa yazı vardı. Fehmi Huveydi’nin de yazdığı Şuruk Gazetesi ise Pazartesi günü Türkiye’deki seçim sonuçlarına hiç değinmedi.

Salı günü ise El Ahram Gazetesi seçim sonuçlarını 8. Sayfada yer alan “Arap ve Dünya Haberleri” bölümünde ilk haber olarak verdi. Haberin başlığı; “Erdoğan İntikam Almak İçin Kazandı” şeklindeydi. Haberin alt başlığı; “Muhalefet İktidar Partisini Hile Yapmakla Suçluyor Ve Ülkenin Bölünmesinden Korkuyor” şeklinde son derece çarpıtılmış bir şekilde verdi.

Aynı haberde Cumhurbaşkanı Gül’ün Mısır ile ilgili açıklamalarınıa da yerverdi. Haberin başlığı; “Gül: Mısır ve Türkiye Bölgede İki Denge Ülkesi” şeklindeydi.

Şuruk Gazetesi Salı günü 10. Sayfanın tamamını Türkiye’deki seçimlere ayırdı. Başlık; “Erdoğan Zaferi Kutluyor Ve Tehdit Ediyor” şeklindeydi. Gazete aynı haberin alt başlığını; “AK Parti Belediyelerdeki Kontrolünü Güçlendirdi” şeklinde attı.

Muhalefet bundan sonra ne yapacak şeklinde bir soru soran gazete, Fethullah Gülen’in şehri Erzurum’da da AK Parti’nin kazandığını belirtti. Haberde üç kadın adayın da belediye başkanlığı seçimlerini kazandığı kaydedildi. Femen’ler de unutulmadı. Şuruk, Erdoğan’ın Femen’lerin eylem tehdidi nedeniyle oy vereceği sandığı değiştirdiği gibi komik bir yorum yer aldı...

Salı günü Şark el Avsat Türkiye’deki gelişmeleri sürmanşetten “Erdoğan Yumruğunu Güçlendiriyor Ve Rakiplerini Cezalandırma Sözü Veriyor” şeklinde gördü.

Hayat Gazetesi ise, salı günü ilk sayfasının alt sağ köşesinden Türkiye’yi gördü. Erdoğan’ın Rabia işareti yaptığının belirtildiği haberde, Erdoğan’ın Gülen’i tehdit ettiğine işaret edildi. Erdoğan’ın “devlet içinde devlet” olmayacağını söylediği belirtildi.

Arap ve Mısır medyası seçimleri yakından takip etti ancak özellikle de Mısır medyasının Erdoğan’ın zaferini görmemesi, “one munite” ve “Mavi Marmara” olaylarında olduğu gibi büyük bir coşkunun yaşanmasına engel oldu.

Mısır medyası Pazartesi günü Türkiye’deki seçimleri hiç görmemeyi tercih etti. Salı günü ise çok kısa, eleştirel bir dilikullandı.

Askeri yönetim tarafından yapılan baskılardan dolayı Mısır yazılı ve görsel medyasının olayları rahat bir şekilde göremediği konuşuluyor. Mısır medyasının tutumu bütün Arap dünyasını yakından etkiliyor.

Mısır askeri yönetimi Erdoğan’ın başarısını Sisi’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığını olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,755 µs