En Sıcak Konular

Antalya'da belediye evrakının yakıldığı iddiası

2 Nisan 2014 18:00 tsi
Antalya'da belediye evrakının yakıldığı iddiası Antalya Büyükşehir Belediyesine ait atölyelerin yer aldığı Boğaçayı Şantiyesi'nde yakılmaya çalışılan ve belediyeye ait olduğu iddia edilen evrak, güvenlik güçleri tarafından söndürüldü.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin, büyük bölümü imar ve bütçe ile ilgili olduğu iddia edilen evrakın Boğaçayı Şantiyesi'nde yakıldığı ihbarı üzerine güvenlik güçleri olay yerine geldi. Alanda evrakların yandığını gören ekipler, müdahale ederek yangını söndürdü. Bir kısmı yanan evraklara el konuldu, emniyet güçleri çevrede güvenlik önlemi aldı.
 
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 
Menderes Türel ve partililer de olay yerine geldi
 
AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, teşkilat üyelerine seçim sonuçlarına ilişkin teşekkür amacıyla düzenlediği toplantıda, Boğaçayı Şantiyesi'nde belediye evrakının yakıldığı yönünde ihbar geldiğini söyleyerek, partililere evraklara sahip çıkılması çağrısında bulundu. Bunun üzerine Köse, resmi olmayan sonuçlara göre Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Menderes Türel ve partililer, Boğaçayı Şantiyesi'ne gitti.
 
Alanda inceleme yapan Türel, evrakın özellikle imar ve bütçe ile ilgili olduğunu belirtti. CHP'nin yaptığı itirazların arkasında kendilerinin göreve gelmesini geciktirme gayreti olduğunu öne süren Türel, bugünkü olayla usulsüzlüklerini, yolsuzluklarını, hırsızlıklarını örtmek için bazı evrakların yok edilmesi girişiminde bulunduklarının açık şekilde ispatlandığını anlattı.
 
Yanan evrakın arasında iç denetim raporu ve imar ile bütçeye ilişkin 2012 ve 2013 yılları tarihli evraklar bulunduğunu ifade eden Türel, bu tür evrakların en az 5 yıl saklanması gerektiğini bildirdi. Yapılan davranışın hesabının sorulacağını dile getiren Türel, şunları söyledi:
 
"Hırsızlıkları örtmeye yönelik girişimi esefle kınıyorum. Hırsızlara, başta Mustafa Akaydın olmak üzere göreve başladığımızda hesabını soracağız. Yetim hakkına göz dikenlere, kursağından haram geçenlere bunların hepsinin hesabını adeta tane tane soracağımızı ifade ediyorum. 'Antalya'ya artık huzur gelsin, barış gelsin' diyerek göreve başlayacağımız süreçte hala entrikalarla kirli oyunlarla kara politikalarla ayıplarını örtmeye çalışanlar, adaletin yakasından kendilerini kurtaramayacaktır. Hırsızlıklarının hesabını sonuna kadar vereceklerdir. Biz takibi, göreve başladığımızda bunların hesabını soracağımızı ifade ediyoruz."
 
Türel, ne kadarının yandığını ya da ne kadarının kurtarıldığını bilmediğini ama evrakın Büyükşehir Belediyesi ve ASAT ile ilgili olduğunun görüldüğünü belirterek, evraklara emniyet ekiplerinin el koyduğunu, daha sonra kendilerinin alıp inceleyeceklerini anlattı.
 
Belediyedeki diğer evrakın koruma altına alınması konusunda uyarıda bulunan Türel,  "Şu andan itibaren belediyedeki tüm evrakın korunması ve bu hırsızların hırsızlıklarını örtmeye yönelik çabaların engellenmesi, bir devletin yerine getirmesi gereken yükümlülüktür. O yüzden bir kez daha tüm yetkilileri uyarıyorum" ifadesini kulandı.
 
Belediyenin diğer şirketlerinde de usulsüzlük ve yolsuzlukla ilgili evrakın imha edildiği yönünde ihbar aldıklarını öne süren Türel, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını, usulsüzlüklere göz yummayacaklarını vurguladı.
 
Türel, "Mustafa Akaydın'ın Amerika'da yaşayan kızının yanına kaçacağına ilişkin ihbar aldık. Bu konuyla ilgili güvenlik güçlerinin gerekeni yapması gerekiyor" dedi.
 
Türel ve beraberindekiler, daha sonra bölgeden ayrıldı.
 
Akaydın'dan açıklama
 
CHP  Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Akaydın, CHPAntalya İl Başkanı Devrim Kök, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ve bir grup partili ile adliyeye geldi. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Akaydın, Kepez İlçe Seçim Kurulu'nun itirazını reddetmesi üzerine İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunmak için adliyeye geldiğini söyledi.
 
Belediye tesislerinden biri olan Boğaçayı Şantiyesi'nde kendisinin sözde yolsuzluk belgelerini yaktırarak imha ettiği gerekçesiyle polis ve jandarma ekipleri ile binin üzerinde AK Parti'linin belediyeyi ve makamını bastığını anlatan Akaydın, bunun "hukuksuz" bir saldırı olduğunu belirtti. Saldırıyı Menderes Türel ve AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç'in yönettiğini iddia eden Akaydın, "Bu bir devlet saldırısıdır. 3 saat boyunca Vali ve Emniyet Müdürüne ulaşamadım. 3 saat sonra Emniyet Müdürüne ulaştım, ilgileneceğini söyledi" dedi.
 
Kendisinin sözde yolsuzluk belgelerini yaktırdığı iddialarının yalan olduğunu ifade eden Akaydın, belediyede kitaplarının, evrak niteliği taşımayan, arşiv değeri olmayan belgelerin bulunduğu bir odası olduğunu kaydetti. Bu odanın kendisinden sonra Menderes Türel tarafından kullanılacağını, temiz bir oda bırakmak istediklerini dile getiren Akaydın, şunları söyledi:
 
"Her ay belediyenin 15, 20 santimetre kalınlığındaki belediye meclis gündemini, 60 klasörü yakılması üzere gönderdim. 'Bunu imha edin' dedim. Ben yolsuzluk belgesini gündüz, herkesin gözü önünde yaktırır mıyım? Ben böyle bir şeyi bilseydim Türel'i de davet ederdim. bak diye. Bu kışkırtıcılığı yapan da Köse'dir. Toplantıda bilgi almış, 'yakıyorlar' demiş. Bu son derece ağır bir suçtur. Devletin polisiyle bir partinin militanları iç içe belediye basmıştır. Mahkeme kararı olmadan. Bu davada emniyet müdürü suçludur. Validen de bir açıklama gelmezse hem Vali hem de Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağım."
 
Belediyede geri dönüşüm araçlarına yüklenen evrakların boşaltıldığını öne süren Akaydın, önemli evrakların geri dönüşüm araçlarına konulmayacağını iyi bildiğine dikkati çekti.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir olay yaşandığını savunan Akaydın, "Ergenekonda yaptıkları gibi kumpas belgeyi bir montajla başka bir evrakın içinde sıkıştırırlarsa ben kendimi nasıl savunacağım. Polis ile beraber partinin militanları belediye tesislerini basabilir mi? Suç duyurusunda bulunacağım. Beni yolsuzluk yok ettiricisi gibi bir konuma düşürmeye çalışıyorlar. Benim her şeyim açık" diye konuştu.
 
Menderes Türel'in kendisi hakkında "Amerika'ya kaçacağını" iddia ettiğini hatırlatan Akaydın, böyle bir niyeti olmadığını vurguladı. Hiçbir yere gitmediğini söyleyen Akaydın, "Niye kaçayım? Bir ayıbım yok ki. Bu tür iddialar 5 sene önce de oldu, ben hiçbirine itibar etmedim. Böyle iddialar yapmayın. 'Biz delikanlı gibi gider belediyeye teslim alırız' dedim. Türel de seçimi kazandıysa gerçekten delikanlı gibi gelsin teslim alsın belediyeyi" dedi.
 
AK Parti'li bir meclis üyesinin kendisini arayıp sakin olmasını istediğini, evrakların da belediye meclis gündemleri olduğunu söylediğini anlatan Akaydın, "AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Menderes Türel ve bazı AK Parti'liler hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
 
AK Parti'li bir grup belediye binasına geldi
 
Öte yandan,  Antalya Büyükşehir Belediye binasına giden AK Parti'li bir grup, belediyeye ait resmi evrakın imha edilmek üzere kaçırıldığını iddia etti.
 
Belediye binası önüne gelen AK Parti'li bir grup, slogan attıktan sonra bina içine girdi. Belediyeden bazı belge ve bilgisayarların kaçırıldığını iddia ede grup, Mali Hizmetler Daire Başkanlığı önünde çöp araçlarına konulmak üzere hazırlanan poşetlerdeki belgeleri koruma altına aldı. Çöp kamyonlarına yüklenen bazı torbaları da indiren gruptakiler, çöpleri almak üzere gelen bir çöp aracının şoförü ile tartıştı. Bu sırada gruptakilerin bazıları, aracın hareket etmemesi için lastiklerinin havasını indirdi.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekter Yardımcısı Cemal Öcal, katı atık toplama günü olması nedeniyle geri dönüşüme gönderilecek kağıtların toplandığını, yakılmak istenen veya imha edilen belgelerle ilgili bilgisi olmadığını söyledi.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesine gelen AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse de belediye mali işler başkanlığına ait bazı belgelerin kaçırıldığı veya yok edilmek istendiği duyumları üzerine geldiklerini belirtti.
 
İl Seçim Kurulu resmi rakamlarına göre AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel'in seçimi 23 bin 431 oy farkla kazandığını ifade eden Köse, "CHP adayı Mustafa Akaydın, Antalya merkez başta olmak üzere bazı ilçelerde itirazda bulundu. Bu itirazların büyük bölümü reddedildi. Akaydın'ın itirazı üzerine yapılan sayımlarda da bir sonuç çıkmadı" dedi.
 
Kepez ilçesinde yapılan itiraz sonucu açılan 50 çuvalın yeniden sayıldığını ve bir hata çıkmadığını bildiren Köse, "Seçimde girilen tutanaklarla son sayılanlar arasında fark olmadığı görüldü. Döşemealtı, Aksu, Konyaaltı, Kepez, Alanya, Manavgat ve Finike'de de itirazlar reddedildi. CHP'nin yaptığı itirazlar sonucu bazı sandıklarda tekrar sayım yapıldı ama AK Partinin oyları arttı'' diye konuştu.
 
Köse, itirazlarla CHP'nin oyunu artırmak gibi bir amacı olmadığını, Mustafa Akaydın'ın zaman kazanmak istediğini anladıklarını savunanak, şöyle devam etti:
 
"Akaydın'ın amacının zaman kazandırmak ve belediyenin Menderes Türel'e devrini geciktirmek. Bu süreçte de ayrıca saklanılması, kaçırılması ve imha edilmesi gereken evrakı ortadan kaldırmak olduğunu anladık. Çünkü çok ciddi suçlar işlendi. Hırsızlıklar yapıldı. Bu evrakların yok edilmesi suretiyle suçlarını örtbas etmeye çalışmaktadırlar. Maalesef Mustafa Akaydın'ın koltuk hırsı, kendisiyle birçok insanı da suç işlemeye yöneltmektedir."
 
Yetkilileri hassas davranmaya davet eden Köse, ''Bilgisayar kasalarının kaçırıldığını, imha edildiğini biliyoruz. Emniyeti, yetkileri gerekli tedbirleri almaya davet ediyorum. Özellikle imar ve bütçeyle ilgili 5 yıl saklanılması gerekin ıslak imzalı belgelerin yakıldığını ve imha edildiğini gördük'' ifadesini kullandı.
 
Gruptakiler, polis ekiplerinin gelmesinin ardından bölgeden ayrıldı.

aa


Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs