En Sıcak Konular

Türk sineması hafızasına kavuşuyor

2 Nisan 2014 11:59 tsi
Türk Sineması Araştırmaları projesi kapsamında Osmanlı'dan başlayarak Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyal titiz bir araştırmayla ele alınarak künye bilgileri oluşturulacak.

Türk sinemasının veritabanını ve arşivini oluşturmak amacıyla proje başlatıldı.
 
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Sineması Araştırmaları projesi kapsamında Osmanlı'dan başlayarak Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyal titiz bir araştırmayla ele alınarak künye bilgileri oluşturulacak. Proje tamamlandığında tarihin ve kültürün önemli bir parçası olan Türk sinemasının en kapsamlı veritabanı ve arşivi, herkes için ulaşılabilir hale gelecek.
 
" Türk sineması ancak kökleriyle olan bağı akademik bir yaklaşımla yeniden kurularak yarına taşınabilir" sloganıyla yola çıkan Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) ile İstanbul Şehir ÜniversitesiSinema Televizyon Bölümü, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Türk sineması çatısı altında hayat bulan tüm çalışmaları sistematik bir şekilde ele alarak geniş kapsamlı bir tespit, temin ve tasnif çalışması yürütüyor.
 
Türk sineması ile ilgili herhangi bir bilgiyi arayan herkese hitap edecek "www.tsa.org.tr" üzerinden film, kişi, kitap, dergi, makale, röportaj ve tez kategorilerinde 10 binlerce başlığa ait künye bilgilerine ve telif hakkı söz konusu olmayan ilgili dokümanlara ulaşmak mümkün olacak.
 
Veritabanına paralel olarak proje kapsamında temin edilen filmler, kitaplar, süreli yayınlar, afişler gibi materyallerle BİSAV kütüphanesi bünyesinde oluşturulması planlanan TSA arşiv birimi yine araştırmacıların ve akademisyenlerin kullanımına açılacak.
 
Türk sineması gelecek kuşaklara aktarılacak
 

Açıklamada görüşlerine yer verilen proje koordinatörü Murat Pay, TSA projesinin öncelikli amacının, Türk sinemasının başlangıcından bugüne yaklaşık 100 yıldır ortaya koyduğu birikimin gelecek kuşaklara doğru ve sistematik bir şekilde aktarılması olduğunu belirtti. 
 
Çalışmalarının sinema tarihi üzerine yeni araştırmalara zemin hazırlayacağını vurgulayan Pay, şunları kaydetti:
 
"Bugüne dek 8 özel, 2 devlet arşivi bu anlamda elden geçirildi. Meslek birlikleri, dernekler ve sektördeki firmalarla iletişime geçip, bilgi paylaşımında bulunmaya başladık. Yurt dışında 15 civarı sinematekle iletişim kurarak erken dönem Türk sinemasının izlerini araştırıyoruz. Bu kapsamda Taksim Atatürk Kitaplığı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nden Osmanlı'dan günümüze sadece sinema konulu 60 farklı derginin 3 bin sayısı dijitalize edildi.  Yine Beyazıt Devlet Kütüphanesi arşivinden yaklaşık 5 bin 300 afiş, 3 bin lobi fotoğraflandı."
 
Pay, resmi ve özel arşivlerdeki Osmanlı dönemi sinema çalışmalarıyla ilgili belgeleri Latin harflerine dönüştürdüklerini ve Fransızca süreli yayınlardaki Türk sineması dair önemli içerikleri tespit ederek Türkçe'ye çevirdiklerini kaydetti.

aa


Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,811 µs