En Sıcak Konular

Dışişişleri'nden ABD'ye 1915 cevabı

22 Ağustos 2007 19:51 tsi
Dışişişleri'nden ABD'ye 1915 cevabı 

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de yerleşik Yahudi kuruluşlarından Anti Defamation League (ADL) adına dün yapılan bir açıklamada geçen ifadelerin, tarihi ve hukuki temelden yoksun olduğunu açıkladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ:
''1915 OLAYLARININ "SOYKIRIM" OLARAK
NİTELENMESİ TARİHİ VE HUKUKİ TEMELDEN YOKSUNDUR''

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de yerleşik Yahudi kuruluşlarından Anti Defamation League (ADL) adına dün yapılan bir açıklamada geçen ifadelerin, tarihi ve hukuki temelden yoksun olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soru üzerine, ADL adına dün yapılan açıklamada, "soykırım sözcüğü 1915 yılında mevcut olsaydı o tarihte Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin maruz kaldıkları olayların soykırım olarak nitelendirilebileceğinin ileri sürüldüğünü" belirtti.

ADL açıklamasında ayrıca, "Ermeni iddialarını destekleyen bir kararın ABD Kongresinden geçmesine karşı çıkılmaya devam edildiğine, böyle bir kararın Türkiye, ABD ve İsrail arasındaki ilişkilere zarar vereceğine ve Türkiye?deki Yahudi cemaati için risk oluşturacağına da vurgu yapıldığı" ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelenmesinin, tarihi ve hukuki temelden yoksun olduğunu, ayrıca bu konuda iddia edilenin aksine, tarihçiler arasında bir mutabakat bulunmadığını kaydetti. Ortak bir komisyon kurularak tarihi gerçeklerin ortaya çıkarılmasını Ermenistan'a teklif eden tarafın da Türkiye olduğu hatırlatılarak, bu öneriye henüz olumlu yanıt alınmadığı belirtildi.

"ADL'nin aldığı bir kararla tarihi yeniden yazmaya girişmesinin çelişkili olduğu ve gerekçesinin de anlaşılamadığı" belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ülkemizdeki Yahudi cemaatinin toplumun bir parçası olduğu ve Ermeni iddialarına yönelik gelişmelerden endişe duyacakları hiçbir husus bulunmadığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı, Yahudi soykırımının tarihte emsali olmayan konumuna ve kurbanlarının anısına da bir haksızlık teşkil eden bu açıklamanın ADL açısından talihsizlik olarak görüldüğünü kaydederek, açıklamayla ilgili düzeltme beklediklerini ifade etti.

haber7



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs