En Sıcak Konular

Artık herkes uçağa binemeyecek

22 Ağustos 2007 09:08 tsi
Artık herkes uçağa binemeyecek El Kaide’nin ikiz kulelere saldırmasının ardından ABD’nin aldığı tedbirler Türkiye’de de devrede. Sadece dış hat yolcuları değil iç hat yolcularının da uçağa binebilmek için belli standartlara uyması gerekecek.

Zafer Kütük'ün haberi

İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçağı kaçıran Mehmet Gökşingöl adlı hava korsanının polis tarafından arandığı halde uçağa binmesi eleştiri konusu olmuştu. Aranan korsanın uçağa binmesi nedeniyle havaalanlarındaki güvenlik önlemleri tekrar gözden geçirilirken, Atlasjet uçağını kaçıran Filistin kökenli Mommen Abdülaziz Talik’in de El Kaide bağlantısı saptandı. Bu gelişme üzerine çalışmaları hızlandıran Emniyet Genel Müdürlüğü, sabıka kayıtlarının tutulduğu İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat Bilgi Toplama Daire Başkanlığı (KİHBİ) ile bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Alınan karar gereği KİHBİ’nin kayıtları 40 hava alanındaki güvenlik görevlilerine açıldı. İçişleri Bakanlığı da havaalanlarının bulunduğu valiliklere bir genelge gönderdi. Bakanlık, dış hat yolcuları için yapılan Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasının artık iç hat yolcuları için de yapılacağını bildirdi. Buna göre polis kayıtlarında hakkında arama emri bulunanlar, vergi borcu olanlarda dahil olmak üzere, iç hat uçaklarına kesinlikle binemeyecek.

Vergi borcu olanlar yandı

İÇİŞLERİ Bakanlığı yetkilileri yeni uygulamanın özellikle vergi borcu olanları zor durumda bırakacağını belirtiyor. Herhangi bir şekilde aranan tüm yolcuların havaalanına giremeyeceğini söyleyen bir yetkili ‘Uygulama, aranan çok sayıda kişinin de yakalanmasını sağlayacak. GBT sorgulamasının kamu kuruluşlarına yaygınlaştırılması konusunda bazı çalışmalar var. Böylelikle aranan kişilerin kamu hizmeti almasının da önüne geçilecek’ dedi. Aynı yetkili havaalanlarında görev yapan 27 bin çalışan hakkında geçtiğimiz günlerde kapsamlı bir güvenlik soruşturması yapıldığını da belirtti.

ABD tarihinin en kara günü

11 Eylül 2001 saldırısı, ABD’de sivil ve askerleri hedef alarak yapılmış bir terör eylemi. ABD’de dört yolcu uçağının ikisi New York’taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine, bir diğeri Washington D.C.’de Pentagon’a çarptı. Sonuncu uçak ise yolcular ve uçağı kaçıranlar arasındaki mücadeleden sonra 150 mil uzakta Pennsylvania’da düştü. Olaylarda 19 hava korsanı ile uçaklarda ve yerde bulunan 2 bin 974 kişi hayatını kaybetti. Kayıp durumda olan 24 kişinin ise öldüğü varsayılıyor. Saldırıyı El Kaide terör örgütü gerçekleştirdi.

Havada eylem bekleniyordu

AVRUPA Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) geçen günlerde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 55 ülkeyi terör örgütü El Kaide’nin muhtemel eylemine karşı ‘acil’ kodlu kripto ile uyardı. Uyarı, 30 Haziran 2007’de İskoçya’nın Glasgow Havaalanı’na araçla düzenlenen saldırıdan sonra yapıldı. Mesajda, El-Kaide’nin çeşitli ülkelerdeki havaalanlarına 11 Eylül’de ABD’deki ikiz kulelere dönük saldırı tarzında eyleme hazırlandığı yönünde istihbarat bulunduğu bildirildi. ECAC bu nedenle havaalanlarında çalışanların tamamının güvenlik sorgulamasından geçirilmesini istedi. ECAC’ın mesajı havalimanlarının yanı sıra İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’na da gönderildi.

Star gazetesi



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs