En Sıcak Konular

Ukrayna'ya Acil Yardım Paketi Kongre'ye Takıldı

15 Mart 2014 22:18 tsi
Ukrayna'ya Acil Yardım Paketi Kongre'ye Takıldı IMF’nin borç kotaları ile ilgili yaşanan tartışmalar, Amerikan Kongresi’nden Ukrayna’ya çıkacak acil yardım paketinde gecikmeye neden oluyor

Ukrayna bir taraftan borç taahhütlerini yerine getiremez duruma gelme tehlikesiyle karşı karşıya, diğer taraftan da ülkede Rusya’nın Kırım’a askeri müdahalesinin yarattığı gerilim sürüyor.

Dışişleri Bakanı John Kerry Kongre üyelerinden Ukrayna’ya yapılacak yardım paketinin bir parçası olarak IMF ile ilgili reformu geçirmelerini istiyor. Ancak Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler henüz ikna olmuş değil.

Başkan Obama zor durumdaki Ukrayna’ya yardım için Kongre’den ivedilikle eyleme geçmesini bekliyor. Geçen hafta Temsilciler Meclisi 1 milyar dolarlık yardım paketi ile ilgili kararı iki partiden üyelerin geniş desteğiyle geçirdi. Ancak bu kararın içinde, Başkan Obama’nın IMF yönetiminde gelişmekte olan ülkelerin daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacak reformla ilgili bir madde bulunmuyordu.

Şimdi Senato’da Ukrayna’ya yapılacak yardımı, borçlanma sınırlarını arttırarak 1,6 milyar dolara çıkaracak yeni bir teklif tartışılıyor. Başkan Obama’nın yasayı onaylayabilmesi için Senato ve Temsilciler Meclisi sürümlerinin birbiriyle uyumlu olması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler IMF reformu konusunun ayrı bir konu olduğu görüşünde. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner bir haftalık Kongre tatili öncesinde Senato’ya, Temsilciler Meclisi sürümünü geçirme çağrısı yaptı.

Cumhuriyetçi Mark Meadows Ukrayna’ya yardımın mümkün olduğunca kısa zamanda ulaşmasını istediğini ancak bazı Kongre üyelerinin IMF’nin borç limitlerinde artışa gidilmesi durumunda bunun Amerikan vergi vereni üzerinde oluşturacağı riskten tedirgin olduğunu söyledi.

Meadows yapmaya çalıştıklarının gerçek bir plan yaratmak olduğunu, yasanın basitçe 15-20 milyar dolarlık bir çek yazmaktan öte bir anlamı olması gerektiğini belirtti ve sonunda bir çözüme ulaşacaklarına inandığını ekledi.

Senato’da bir alt komisyonda konuşan John Kerry, Kongre’nin IMF reformlarını Ukrayna paketine dahil etmesi için çağrıda bulundu.

ABD’nin liderliğinden şüphe duyulmaya başlandığını söyleyen Kerry, Amerika’nın bu reformu onaylamayan tek ülke olduğunu, bunun da Amerika’nın geri çekildiği ve bu konuda gerekeni yapamayacağı izlenimini yaratarak Amerika’nın imajına zarar verdiğini söyledi.

Başkan Obama’nın müzakerelerini 2010 yılında tamamladığı reformlar diğer ülkeler tarafından onaylandı.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri bir uzlaşıya varılacağı konusunda umutlu. İki partinin temsilcileri de Amerika’nın Ukrayna’ya güçlü bir biçimde destek çıkması gerektiği görüşünde.

VOA



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs