En Sıcak Konular

Lübnan'ın yeni hükümeti dağılıyor

12 Mart 2014 12:20 tsi
Lübnan'da geçtiğimiz ay kurulan yeni hükümet, beyanname konusunda anlaşamadı, 17 Mart gününe kadar güvenoyu alması gereken hükümetin göreve başlayamadan dağılacağı ifade ediliyor

Lübnan'da hükümet krizi sürüyor. Geçtiğimiz ay kurulan hükümet, göreve başlayamadan dağılma tehlikesiyle karşı karşıya. Hükümet beyannamasinin yazmakla görevli komite gerçekleştirdiği 10. toplantıda da uzlaşmaya varamadı.

Komitenin görevnde başarısız olmasının ardından Lübnan Başbakanı Temam Selam meseleyi kabinenin günedimeine getirme kararı aldı. Kabinenin yarın toplanması bekleniyor. Ancak kabine toplantısından da bir sonuç çıkması beklenmiyor.

Tarafların direniş ifade konusunda geri adım atmadıkları ifade ediliyor. Lübnan'da 10 aylık bir krizin ardından geçtiğimiz ay kurulabilen yeni hükümetin 17 Mart gününe kadar güvenoyu alması bekleniyor. Bu tarihe kadar güvenoyu alamadığı takdirde, hükümetin düşeceği belirtiliyor.

Bundan sonraki süreçte meclis başkanının güvenoyu alınamadığını cumhurbşkanına bildirmesi ve cumhurbaşkanının hükümeti kurmak için yeni birini görevlendirmesi bekleniyor.

Beyanname konusunda anlaşma sağlanamamasının ardından iki büyük neden olduğu belirtiliyor.

Birincisi, Hizbullah'ın konumuyla alakalı mesele, Hizbullah haricindeki taraflar Hizbullah için halk direnişi ifadesini kabul etmiyor. Bu ifade kabul edilseydi, Hizbullah bütün askeri unsurlarıyla meşrulaştırılmış olacaktı.

İkinci konu ise, Baabda Deklarasyonuna yapılan atıf. Baabda Deklarasyonu, 2012 yılında Lübnan'daki tüm taraflarca üzerinde anlaşılan bir deklarasyondu. Baabda Deklarasyonu, Lübnan'ı başka ülkelerinde meselelerine müdahil olmama çizgisine getiriyordu. Ancak Hizbullah'a üye gruplar birçok unsuruyla birlikte Suriye'de Beşar Esad adına savaşıyor. Eğer Hizbullah bu atıfı kabul etseydi, tüm unsurlarını Suriye'den çekmek durumunda kalacaktı.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs