En Sıcak Konular

Sezon sonu indirimlere dikkat

19 Ağustos 2007 13:10 tsi
Giyim firmaları yüzde 80'lere varan indirimler yaparken Tüketiciler Birliği, sezon sonu indirim kandırmacalarına inanılmaması yolunda uyarılarda bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, yaz mevsiminin sonuna yaklaşıldıkça giyim firmaları sezon sonu indirimlerinde adeta yarış içine girdi.
     
Kredi kartlarına uzun vade taksit imkanı sunan firmalar, yüzde 80'lere varan büyük indirimlerle tüketicileri çekmeye ve piyasayı hareketlendirmeye çalışıyor.
     
Firmalar bu şekilde büyük indirim kampanyaları düzenlerken Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, firmaların sezon sonu indirim kandırmacalarına inanılmamasını öneriyor.
     
Eskiden indirimlerin mevsim geçişlerinde ve iş yeri tasfiyelerinde yapıldığını ifade eden Özer, şunları kaydetti:
     
''Şimdi bir firma 365 gün tasfiye ilanı yapıştırıp indirim yapıyormuş gibi satış yapıyor. Diğer yandan yılın her günü yüzde 80'lere varan indirim levhaları mağaza vitrinlerinden inmiyor. Neredeyse yüzde yüz diyecekler. Artık indirim, hayatımızı kaplamış ama inen hiçbir şey yok. Önce fiyatların üzerine biniyor sonra da indirilmiş gibi gösteriliyor. Normalde 40 YTL olan ürüne 100 YTL yazıp üzerini çiziyorlar, yüzde 60 indirim deyip yine 40 YTL'ye satıyorlar. Bu durum gerçekten seri sonu ve mevsim sonu indirimi yapan dürüst mağazalarında zarar görmesine neden oluyor.''
     
    
YÜZDE 100'DEN FAZLA İNDİRİM YAPANLAR BİLE OLUYOR
     
Bir firmanın ''bir pardösü alana bir pardösü bedava artı bir gömlek ya da bir eşarp hediye'' şeklinde kampanya yaptığını vurgulayan Özer, şunları kaydetti:
     
''Bu nasıl bir kampanya oluyor. Firma burada yüzde yüzden fazla indirim yapmış oluyor. Tüketici de buna inanıyor. İndirimler tüketiciyi aldatır. Özellikle sürekli indirim yapan mağazalar ile bir üründe yüzde 50 indirim diğerlerinde yüzde 10 indirim yapıp sonra vitrine yüzde 50 indirim yazarak tüketiciye aldatan firmalar tercih edilmemelidir. İndirim, artık bir kandırma kelimesine dönüştü. İndirimlerin gerçekten yapıldığını farz edelim. Firma yüzde 80 indirim yapıyor. Yani 100 YTL'lik ürün 20 YTL'ye satılıyor. Demek ki firma, 20 YTL'ye satarak da kazanıyor. Burada firmanın indirimden önce aynı ürünü normal fiyatın 5 katına, hatta daha fazlasına sattığı ortaya çıkıyor. 20 YTL'ye satılırken para kazanan bir işletme 5 kat fazlasına satarak ticarette ölçü kaçırılmakta bir tarafın sömürülmesi ve diğer tarafın ölçüsüz kazanç elde edilmesine neden oluyor.'' Alışverişte güvenin yıkıldığını dile getiren Özer, ''Güvenin tesisi için makul fiyat ve fiyat etiketi birinci şarttır. Genellikle satıcılar, fiyat etiketi bulundurmayarak hem yasayı ihlal etmekte hem de tüketicilerin zayıf taraflarından yaralanmaktadır. Etiketin olmaması satıcıda yüksek fiyat söyleme, tüketicide de pazarlık yapma isteğini tahrik etmektedir. Üzerinde etiketi bulunmayan mal için tüketici her zaman aldatılacağı kanaatini taşır ve pazarlık kozunu kullanmakta, satıcı ise fiyatı belli olmayan ürünün tüketicinin psikolojinden yararlanarak yüksek göstermeye ve hiç tanınmayan markaları bile kaliteli ve dünya devi gibi göstermeyi tercih etmektedir'' dedi.

milliyet



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs