En Sıcak Konular

'Kürtler Türkmen, Kürt Alevileri Ermeni kökenli'

19 Ağustos 2007 09:15 tsi
'Kürtler Türkmen, Kürt Alevileri Ermeni kökenli' Kayseri’de ‘Türk Tarihi ve Kültüründe Avşarlar’ konulu sempozyuma katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun ortaya attığı iddialar çok tartışılacak. Halaçoğlu, Kürtler ve Kürt Alevileri hakkında açıklamalarda bulun

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Halaçoğlu’nun bu iddiası tarihçilerin tepkisini çekti:"Bu iddiasını ispatlasın yoksa töhmet altında kalır. Bu bilim adamlığının ötesine gider..."

Kayseri’de ‘Türk Tarihi ve Kültüründe Avşarlar’ konulu sempozyuma katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Kürtler ve Kürt Alevileri hakkında açıklamalarda bulundu. Prof.Dr. Halaçoğlu, Türkiye’de yaşayan Kürtler’in Türkmen kökenli, Kürt Alevileri’nin ise ’Ermeni kökenli’ olduğunu iddia etti. Dadaloğlu Şenlikleri kapsamında Avşarelleri Düşünce ve Kültür Dergisi tarafından düzenlenen uluslararası sempozyuma katılan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ülkedeki etnik konusuna ışık tutacak açıklamalarda bulundu. AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut’un da katıldığı sempozyuma Türk Cumhuriyetleri ve çevre illerde yaşayan Avşarlar geldi. Ülkede etnik birçok grubun yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Halaçoğlu insanları ayırmanın ülkeleri böleceğini söyledi. Ancak herkesin kendi etnik kökenini bilmesi gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Halaçoğlu, yabancı arşiv belgelerine ve araştırmalarına dayanarak yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Müslümanlığı kabul etmiş ve kendisini Türk olarak kabul etmiş insanlar gelip Anadolu’ya yerleşmiştir. Dolayısıyla bunları bir mozayik olarak kabul etmek farkına varmadan ülke içerisinde de bir takım gruplaşmalara neden olmaktadır. Bu konuda özellikle siyasetçilerin çok dikkatli olması gerekir. Araştırmalarımızda Kürt diye bildiğimiz insanların aslında yapısal olarak ’Türkmen asıllı’ olduğunu, Kürt Alevi olarak bilinen vatandaşların ise ‘Ermeni kökenli’ olduğunu gördük. Ülkeyi bölmeye çalışan ‘TİKKO ve PKK’ terör örgütlerinin içinde yer alan insanların birçoğu Ermeni dönmesi Kürtlerden oluşuyor. TİKKO ve PKK hareketi bizim bildiğimiz gibi Kürt hareketi değildir.”

Tarihçilerden Halaçoğlu’na: belgen varsa açıkla, sözlerle olmaz 

Neden Kürtler’in kökenleri araştırılıyor, çok yanlış

Sosyolog-yazar İsmail Beşikçi: Bu konuyu tartışma hiç gerek yok. İki kere iki 5 eder mi? Halaçoğlu iki kere ikinin beş ettiğini söylüyor. Bu konunun tartışılması bile mümkün değil. Bu iddialar resmi ideolojinin görüşleridir. Bu görüşlerin ne doğruluk payı vardır, ne de bu konudu tartışmanın bir anlamı. Bunlar doğru şeyler değildir. Ayrıca neden Kürtlerin kökenleri üzerinde ısrarla araştırma yapılıyor. Türkler’in ya da Araplar’ın kökeni araştırılıyor mu? Ya da araştırma ihtiyacı duyuluyor mu? Kürtlerin kökenin araştırılması da son derece yanlıştır.

Böyle bir belge bilmiyorum

Osmanlı Dönemi uzmanı Doç. Dr. Sait Öztürk: “Halaçoğlu’nun yapmış olduğu açıklamaya karşı bir beyan olsun diye konuşmuyorum ancak Halaçoğlu’nun elindeki belge ve bilgileri daha detaylı olarak açıklaması gerekir. Çünkü bilimadamları olarak aynı kaynakları kullanıyoruz. Özellikle Osmanlı arşivlerinde ’Kürtler Türkmen kökenlidir, Alevi Kürtler ile Ermenli’dir’ diyebilecek bir belge bilmiyorum ve böyle bir genellemeye götürecek belge olduğunu da sanmıyorum. Çok nadir örnekler olabilir ama bununla da genelleme yapılamaz. Bazı milliyetçi söylemlerde Kürtlerin Türkmen kökenli olduğu iddia edilir ama bilimsel olarak ispatlanmış değildir. Ancak ’Kürt Aleviler Ermeni kökenlidir’ iddiası yeni bir söylemdir. Bu anlamda Halaçoğlu’nun iddiasını ispatlaması gerekir yoksa töhmet altında kalır. Bu da bilim adamlığının ötesine gider.

Kafatasçılık yeniden mi başladı

Tarih Vakfı, Eski Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Silier: 1930’lu yıllarda kafatası araştırmalarına ara verildi ve günümüze kadar da kullanılmadı. Eğer köken araştırmaları Türkiye’ye ve dünyaya çok şey kazandıracaksa, tekrar 1930’lara döneceksek; ciddi araştırmalar yapılması gerekir. Bu tür yuvarlak laflarla, ciddi araştırmaya dayanmayan sözlerle olmaz.

 vatan



Bu haber 2,512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,328 µs