En Sıcak Konular

İzmir'de sandıklar mercek altında

18 Ağustos 2007 17:28 tsi
İZMİR 2'inci bölgedeki Karşıyaka'da bazı sandıkların tutanakları ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tutanaklarının örtüşmemesi, CHP ve MHP'nin oylarının düşürülerek AKP'nin oylarının artırıldığı iddiaları, partileri harekete geçirdi. AKP bu iddiaları ̵

AKP'nin yüzde 46.6 oy oranıyla yine tek başına iktidar çıktığı 22 Temmuz genel seçimlerinin üzerinden neredeyse bir ay geçti. Ancak hala sandıklarla ilgili tartışmalar bitmedi. Son olarak İzmir 2'inci bölgedeki Karşıyaka'da 1182, 1315, 2127, 2180, 2401, 3233 sandık tutanaklarına ve YSK'ya girilen oyların karşılaştırılmasında AKP'ye oy kaydırıldığı, CHP ve MHP'nin oylarının düşürüldüğü iddia edildi.
Hürriyet yazarı Yalçın Bayer'in bu konudaki iddiaları rakamlarla yazması üzerine özellikle bu üç parti seçim sonuçlarını karşılaştırmak üzere çalışmalarına hız verdi. AKP İl Başkanı Aydın Şengül, İzmir'deki 8 bin 631 sandığın yüzde 99'unun seçim sonuçlarının örneklerini aldıklarını, yüzde 95'ine yakın sandıkta sandık sorumlularının bulunduğunu söyledi. Şengül, “Biz onları seçim günü akşamı internet ortamında genel merkezin hazırladığı programla YSK'nın dışında kendi teşkilat imkanlarımızla girdik. Biz arada bir farklılık görmedik. Olsa doğrudan itiraz edilirdi. Bu iddiaları ‘çamur at izi kalsın' diye adlandırıyoruz” dedi.

YSK'nın kendi doğruluğunu ve bağımsızlığını kanıtlayan bir kurum olduğunu savunan Şengül, “Gerekirse sonuçları ben tek tek inceletirim. Böyle bir şey olup olmadığına bakarız. Bütün evrak bizde. Aldığımız sandık sonuçlarını seçim sonuçlarıyla karşılaştırcağım” diye konuştu.
CHP İl Başkanı Kemal Karataş ise, kendi tutanaklarıyla seçim kurulu tutanaklarını karşılaştırmaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu konudaki raporun kendisine verileceğini kaydetti. Karataş, oyların kaydırıldığı iddialarıyla ilgili şunları söyledi:
“Herşey olabilir. Mümkün. Hele bu bilgisayar ortamında hile yapmak kolay. Şu anda kimseyi suçlamak istemiyorum. İnceleme araştırma aşamasındayız. Böyle bir durum varsa itiraz ederiz. Yasal duruma bakarız. Genel merkezimiz de takip ediyor. Genel sekreterimiz konuyla ilgileniyor. Hazırlayacağımız raporu genel merkezimizle paylaşacağız.”

MHP İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu, seçim sonuçlarına ilişkin araştırmayı sürdürdüklerini belirterek, il seçim kuruluna müracatta bulunduğunu, ancak itirazın zamanında yapılmasını sağlayacak şekilde kendilerine tutanakların verilmediğini iddia etti. Denetime hala devam ettiklerini belirten Dervişoğlu, “Metropol ilçelerinin tümünü taratıyorum. Metropol dışı ilçeleri kontrol etmek kolay. Ama metropol ilçelerde daha zor, denetlenmesi kolay olmuyor. İtirazı da çok kısa sürede yapmanız gerekiyor. Seçim sonuçları bize zamanında verilmedi. İzmir'de oyların kaydırıldığını ben yakaladım” dedi.

Hurriyet



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs