En Sıcak Konular

Küresel oyunda son perde

3 Şubat 2014 10:22 tsi
Küresel oyunda son perde Asıl hedeflenen ülke hangisi?

Bir süredir, Rusya’nın Suriye’deki ataklarıyla, Kiev’in Euromaydan’ındaki ABD-AB ataklarının paralel yürümesinden ciddi şüphem doğmuştu, ama bu şüpheler, MünihGüvenlik Konferansı’nda açıklık kazandı.

ABD, Rusya’nın Suriye’deki politikasının yanıtını Ukrayna’da veriyor!..

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, ülkesinin ve Avrupa’nın, Ukrayna’daki demokrasi güçlerini desteklediğini açıkça ifade etmesi bu politikanın dışa vuran yüzüdür.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un, bu sözleri, “batının ikiyüzlü politikası”olarak niteleyip, Batı’nın Ukrayna’nın içişlerine doğrudan müdahale ettiğini savunması dikkat çekici.

Lavrov bu sözleri söyledi ama, Kerry, Ukrayna’nın Avrupa yanlısı muhalefetinin üç önemli lideriyle özel bir toplantı yaparak Moskova’yı bu konuda pek ciddiye almadığını  göstermiş oldu.

Rusya güvenlik hattını Ortadoğu’da Suriye topraklarında kurmaya çalışırken ABD+AB ittifakı onu, hemen yanı başında, Ukrayna’da vuruyor!..

Ukrayna ordusunun, Yanukoviç”ben hastayım, bana bir-kaç gün müsaade” dedikten hemen sonra bir muhtıra yayınlaması, buna karşılık Batı’nın “demokrasigüçlerini” orduya karşı yalnız bırakmayacağını açıkça ifade etmesi dikkat çekici. 

...

Oyunun bu ölçüde tırmandığı bir dönemde, küresel güçler, kimseyi tanımaz, tehlikeli buldukları herkesi etkisiz hale getirmenin yollarını ararlar. Türkiye ve Brezilya’nın geçtiğimiz yaz aylarında ani sokak olaylarıyla çalkalanması ilginç bir gösterge. “Küresel güçler” açısından “asıl hedeflenen ülkeye dönük” bir çalışmanın başlangıç fişeği miydi, bütün yaşananlar, düşünmek lazım. Türkiye ve Brezilya’da yönetimler şöyle bir “türbülansa” girdi ama, bakın, sokak, Ukrayna ve Tayland’da “seçmen iradesine sahip” yönetimleri ne hale getirdi...

Dünya, siyasetin, sokaktan veya internet üzerinden yayınlanan yasadışı telefon kayıtlarının doğrudan müdahalesine açıldığı, ulusal devletler içinde kimin eli kimin cebinde belli olmayan paralel yapılanmaların devreye girdiği garip bir dönemden geçiyor.

Ardan Zentürk / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs