En Sıcak Konular

Dinlemeye 3+1+1+1 çözümü

3 Şubat 2014 10:07 tsi
Dinlemeye 3+1+1+1 çözümü
Mahkeme, ilk etapta 3 ay izin verecek. Bu süre talep üzerine 1'er ay olmak üzere 3 defa uzayabilecek. Toplam dinleme 6 ayı geçemeyecek.

Hükümet, bir süredir üzerinde çalıştığı yargı paketini bitirmek üzere. Anayasa Komisyonu gündeminde bulunan demokratikleşme paketine eklenecek olan 17 maddelik paketin önümüzdeki günlerde TBMM'ye gönderilmesi bekleniyor. Paket, telefon dinlemeleri konusunda radikal kararlar içeriyor. Buna göre; telefon dinlenmesine sulh ceza değil ağır ceza mahkemeleri karar verecek. Kararda 3 kişilik heyetin oy birliği şartı aranacak. Suç unsuru taşımayan dinleme tutanakları, derhal imha edilecek. Etmeyen savcı hakkında cezai işlem uygulanacak. Özel hayat ve üçüncü kişilere ait bilgiler dosyaya girmeyecek. Daha önce süresiz olan dinlemeye sınır getirilecek. Mahkeme ilk etapta 3 ay izin verecek. Bu süre talep üzerine 1'er ay olmak üzere 3 defa uzayabilecek. Toplam dinleme 6 ayı geçemeyecek. Açık gerekçe göstermeden dinleme kararı alınamayacak. Dinleme için 'kuvvetli suç şüphesi' yeterli olmayacak. Talepte, telefonu dinlenecek kişinin kimliği açıkça yazılacak.

Yargı paketinde, adli kollukla ilgili düzenleme de dikkat çekici. Kollukta birinci dereceden valiler yetkili olacak. İllerde bir vali yardımcısı adli kollukla ilgili yetkili olacak. Emniyet müdürü altındaki rütbelilerin adli kollukla ilişkisi bulunmayacak. Pakette yer alması beklenen diğer bir konu da hatalı kararlarda ortaya çıkacak tazminatın devlet tarafından değil, kararı veren mahkemece üstlenilmesi. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki son bir değerlendirmeden sonra kesin şeklini alacak paketin TBMM seçim sebebiyle tatile girmeden önce çıkarılması öngörülüyor.

Türkiye

Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs