En Sıcak Konular

'İsrail'in kafasına silah dayadı' suçlamasına cevap

3 Şubat 2014 08:23 tsi
'İsrail'in kafasına silah dayadı' suçlamasına cevap ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin İsrail-Filistin meselesine ilişkin açıklamalarının, Ortadoğu barış görüşmelerindeki tüm taraflarca doğru biçimde tasvir edilmesini beklediğini belirtti.

İsrail Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz'in ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi, Münih'teki bir açıklamasıyla ilgili olarak, "İsrail'in kafasına silah dayamakla" suçladığı sözlerine ABD'den yanıt geldi.
 
Kerry'nin 50. Münih Güvenlik Konferansı'nda İsrail'e uyarı niteliğindeki bir açıklaması İsrail'de bazı kesimlerin tepkisini çekti. Kerry, açıklamasında, İsrail-Filistin ihtilafının uzamasının, İsrail'e karşı "giderek artan bir gayrimeşrulaştırma kampanyasına ve boykotların konuşulmasına" neden olduğuna dikkat çekmiş, "Böylesi bizim için daha mı iyi?" diye sormuştu.
 
İsrail Stratejik İşler Bakanı Steinitz ise Kerry'nin bu sözlerine tepki göstererek, bunu İsrail'e karşı bir tehdit olarak gördüğünü söyledi.
 
Steinitz, "Kerry'nin söylediği şeyler yaralayıcı, haksız ve hoşgörülemez. İsrail'in, bizim ulusal çıkarlarımız için en kritik meseleleri konuştuğumuz bir sırada kafasına silah dayanarak müzakere etmesi beklenemez" dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki ise Steinitz'in bu tepkisinin ardından yaptığı açıklamada, Kerry'nin İsrail'e yönelik herhangi bir boykota kuvvetle karşı olduğunu ve Münih'teki sözlerinde, "barış çabalarının başarısız olması halinde her iki tarafı ne gibi tehlikelerin beklediğine dair daha önceden belirtilen gerçekleri" tarif ettiğini belirtti.
 
Psaki, "Bakan Kerry bu süreçte her zaman muhalefet ve zorlu anlar olmasını bekliyordu ama tüm tarafların, kayıtlarını ve açıklamalarını doğru biçimde tasvir etmesini de bekliyor" ifadesini kullandı.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da haftalık kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Kerry'nin ismine doğrudan yer vermeyerek Steinitz'den daha temkinli bir dil kullanırken, İsrail'e karşı bir boykot uygulanmasına yönelik her türlü girişim çağrısının "ahlak dışı ve haksız" olduğunu söyledi. Netanyahu, "Hiçbir baskı, benim İsrail devletinin hayati çıkarlarını, özellikle de halkının güvenliğini terk etmeme neden olmayacak" diye konuştu.
 
ABD yönetimi, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon'un yine Kerry için söylediği "Saplantılı, Mesih gibi hareket ediyor, Nobel ödülü alsa da bizi rahat bıraksa" şeklindeki sözlerine sert tepki göstermişti.

aa


Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs