En Sıcak Konular

Halepçe'nin il olması protestosu sona erdi

3 Ocak 2014 20:27 tsi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentine bağlı Seyidsadık ilçesinde vatandaşların, Halepçe'nin il olmasına karşı başlattığı eylemler, Belediye Başkanı Cemal Heme'nin istifa ettiğinin açıklamasıyla sona erdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kentine bağlı Seyidsadık ilçesinde vatandaşların, Halepçe'nin il olmasına karşı başlattığı eylemler, Belediye Başkanı Cemal Heme'nin istifa ettiğinin açıklamasıyla sona erdi. İki gün süren protestolarda bir kişinin öldüğü, yaralı sayısının 144'ü bulduğu bildirildi.
 
Halepçe’ye bağlanmak istemiyorlar
 
Seyidsadıklılar, il olması planlanan Halepçe’ye ilçelerinin bağlanmasını istemedikleri gerekçesiyle başlattıkları protestolarını akşam saatlerine kadar sürdürdü. Kaymakam Erkan Hasan ile Belediye Başkanı Cemal Heme’nin ilçeye  sahip çıkmadığını ileri sürerek her iki yöneticinin istifa etmesini istedi. Önce Kaymakam Hasan istifa etti. Ardından ise Belediye Başkanı Heme’nin istifa etmesiyle birlikte protestoların sona ereceği mesajı verildi.
 
Ancak eylemcilerin bir kısmı, gözaltına alınan arkadaşlarının bırakılmaması halinde eylemlerine devam edeceklerini belirttiler. Olaylar, sürerken İslami Birlik Partisi (YEKGİRTU), İslami Toplum Partisi (Komela), Kürdistan Yurtseverler Partisi (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Goran Partisi’inden bir grup milletvekili ilçeye giderek tansiyonu düşürmeye çalıştı.
 
İki günde 144 yaralı
 
Parlamenterlerin girişimleri olumlu netice verdi ve göstericiler, eylemlerine son verdi. İki günlük gösterilerin bilançosunu Seyidsadık Hastanesi Genel Müdürü Cafer Hüner açıkladı. AA muhabirine konuşan Hüner, “İki gün devam eden eylemlerde sonunda bir kişi yaşamını yitirdi. 144 kişi de güvenlik güçlerinin sıktığı gaz ve atılan taşlar nedeniyle yaralandı” diye konuştu.
 
Seyitsadıklılar, iki günlük protestolarda gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.
 
Süleymaniye kentinin 60 kilometre güneydoğusuda yer alan 90 bin nüfuslu Seyitsadık ilçesinin önümüzdeki günlerde il yapılacağı belirtilen Halepçe'ye bağlancağı iddiaları üzerine protestolar başlamıştı.

aa


Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs