En Sıcak Konular

Petrol piyasasındaki cezalar artıyor

31 Aralık 2013 10:50 tsi
Petrol piyasasına yönelik gelecek yıl uygulanacak idari para cezaları yeniden değerleme oranında artırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan Petrol Piyasası Kanununun 19. Maddesi Uyarınca 2014 Yılında Uygulanacak Para Cezaları Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ ile petrol piyasasında mevzuata aykırı durumlarda verilen idari para cezaları, 2013 yılı için belirlenen yüzde 3,93'lük yeniden değerleme oranında artırıldı.

Buna göre, lisans almaksızın lisansa tabi faaliyetlerin yapılması, kaçak akaryakıt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak şekilde lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipmanı bulundurmak ve ulusal marker eklemekle ilgili yükümlülüklere uymayanlara yönelik 1 milyon liralık idari para cezası, 1 milyon 39 bin 300 bin lira olacak.

Fiyat oluşumuyla ilgili sürecin dolaylı veya dolaysız olarak engellenmesi veya engellenmeye teşebbüs edilmesi, kanundaki faaliyet kısıtlamalarına uyulmaması, piyasadaki aktörlerin lisans türleri ve faaliyetlerine ilişkin kısıtlamaların ihlali halinde verilen idari para cezası 850 bin liradan, 883 bin 405 liraya çıkacak.

Lisans almaksızın hak konusu yapılan tesislerin yapımına veya işletimine başlanması ile bunlar üzerinde tasarruf hakkı doğuracak işlemlerin yapılması, sahip olunan lisansın verdiği haklar dışında faaliyet gösterilmesi, kurumca belirlenen usul ve esaslara uygun bildirimlere ilişkin yükümlülüklerin 1 takvim yılında uyarılara rağmen ihlali, lisans sahiplerinin diğer temel hak ve yükümlülüklerine aykırı faaliyetler ile iletim ve depolama tesislerine erişimin dolaylı veya dolaysız olarak engellenmesi halinde verilen 350 bin liralık idari para cezası, 363 bin 755 lira olarak uygulanacak.

Ulusal petrol stoğu tutma yükümlülüğü bulunan lisans sahiplerine, eksik tuttukları her 1 ton ürün için verilen 200 lira idari para cezası, 207 lira olacak.

Belirtilen yaptırımların dışında kalan ancak kanunun getirdiği yükümlülüklere uymayanlara bin 558 lira ile 72 bin 751 liraya kadar idari para cezası verilebilecek.

aa

Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,370 µs