En Sıcak Konular

Türkiye son sözü söylemedi

29 Aralık 2013 10:09 tsi
Türkiye son sözü söylemedi Saf dışı bırakılmak istenen Halkbank için lobiye geçit verilmeyecek.

17 Aralık'ta başlayan karalama operasyonunun ardından kirli tezgâhla Irak'ın petrol gelir akışında saf dışı bırakılmak istenen Halkbank için lobiye geçit verilmeyecek. Hükümet gelirin banka üzerinden geçmesi için bastırıyor.

Türkiye, siyaseti itibarsızlaştırmaya yönelik 17 Aralık operasyonunda kirli tezgâhla hakkında karalama kampanyası yürütülen Halkbank için lobiye direniyor. Sabah'ta yer alan habere göre; Türkiye'nin, Ortadoğu'daki enerji projelerinde etkinliğinin artmasından rahatsız olan ABD ve İsrail'in kurduğu tezgâhla petrol gelirlerinin akışının Halkbank yerine başka bankaya kaydırılması konusunda henüz nihai karar verilmedi.

KARARA BAĞLANMADI

Irak'ın Türkiye üzerinden yapılacak petrol ihracatına Halkbank'ın aracılık etmesi ısrarından vazgeçtiği, gelirlerin ABD'li JP Morgan'a yatırılacağı iddialarına yetkililer "manevra" yanıtını verdi. Yetkililer, "Son karar verilmedi. Henüz Türk kamu bankaları devre dışı değil. Biz Halkbank veya başka bir Türk kamu bankasının devrede olmasını planlıyoruz" diyor. Türk yetkililer, petrol gelirleri konusunda Bağdat'ın New York'ta bulunan Irak Kalkınma Fonu'nu işaret ettiğini belirterek, "Bu Bağdat'ın talebi. Ancak karara bağlamadı. Bizim kamu bankası planımızda şu anda değişiklik yok" açıklamasında bulunuyor. Dün Irak Merkezi Hükümeti, petrol gelirlerinin Irak Kalkındırma Fonu tarafından JP Morgan'da açılan banka hesabına yatırılacağını belirtmişti.

TÜRKİYE ENERJİNİN MERKEZİ OLACAK
 
Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında mutabakata varılan enerji anlaşması 4 başlıktan oluşuyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, önceki gün Bağdat'a giderek Irak Başbakanı Nuri Maliki ile görüştü. Ziyaret ile Erbil ve Bağdat yönetimi Kuzey Irak'ın Türkiye üzerinden petrol ihracatı konusunda anlaştı.
 
* 300-400 bin varillik petrol yılbaşından itibaren gelecek. Kapasite sonra 2 milyon varile çıkacak.
 
* Anlaşmanın en önemli ayağını gaz oluşturuyor. Doğalgazın fiyatı, neredeyse yüzde 50 düşük olacak.
 
* Türkiye şu anda iç tüketiminin yüzde 40'ına denk gelen 20-30 milyar metreküplük doğalgazı, anlaşma kapsamında alabilecek.
 
* İlk gazın 2017'de gelmesi bekleniyor. Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada maliyetlerin düşürülmesinde kullanılacak. Vatandaşın ucuz gaz tüketme hayali gerçeğe dönüşecek.
 
FONA YATARSA YÜZDE 5'İ
 
Irak'taki görüşmelerde sürecin uluslararası hukuka uygun ilerleyeceğinin altı çizildi. Bu kapsamda Irak'ın halen Kuveyt'e savaş tazminatı olarak ödediği petrol gelirlerinin yüzde 5'ini ifade eden miktarın Irak Kalkınma Fonu'na yatırılacağı belirtildi.
 
CİRO 100 MİLYAR $'I BULABİLİR
 
Kuzey Irak'ta 40-45 milyar varil petrol, 6-7 trilyon metreküp gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Petrol rezervinin, ekonomik değeri 5 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. 2019 yılına kadar Kuzey Irak'ın Ceyhan üzerinden günlük 2 milyon varil petrol ve yıllık 20-30 milyar metreküp doğalgaz ihracına başlaması planlanıyor. Bu da yıllık 100 milyar dolara yakın ciro gerçekleşeceği anlamına geliyor. Türkiye isteğini kabul ettirirse enerjinin para trafiğinde ABD ve İngiltere'den sonra üçüncü aktör olacak.
 
PETROL ÖNÜMÜZDEKİ AY AKACAK
 
Dünyanın en zengin petrol yataklarını Batı pazarları ile buluşturmak isteyen Türkiye, Kuzey Irak'la tarihinin en büyük ticari işbirliğine imza atmıştı. Bu çerçevede, ilk etapta günlük 400 bin varille başlayacak Kuzey Irak petrolü, daha sonra 2 milyon varile çıkacak. Petrolün Türkiye'ye üzerinden geçmesi konusunda Bağdat engeli aşıldı. Önümüzdeki ay ilk petrolün Ceyhan'a akması bekleniyor.



Bu haber 1,774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs