En Sıcak Konular

''Yargıyı engellemek anayasal suç''

27 Aralık 2013 15:52 tsi
Yeni soruşturmaya ilişkin gelişmeleri “çöküş” olarak değerlendiren Kardaş, "Aslında devlet kendi rejiminin de çökmesine sebep oldu." dedi.

Yeni soruşturmaya ilişkin dosyanın Savcı Akkaş’tan alınmasını değerlendiren Kardaş, “Görünürde de olsa hukuk rejimi vardı, şimdi yargı erki işlemiyor” dedi.

Emekli askeri hâkim Ümit Kardaş, yeni soruşturmaya ilişkin gelişmeleri “çöküş” olarak değerlendirdi ve “Eskiden görünürde bir hukuk rejimi vardı. Gerçek anlamda bir hukuk devleti olmamasına rağmen görünürde bir takım kurumları vardı. En azından mahkemeler karar alıyor, adli kolluk uyguluyordu. Akkaş’ın açıklamalarından anlaşılıyor ki, görünürdeki hukuk rejimi ver yargı erki fiilen işlemez hâle gelmiştir” dedi.

Kardaş, siyasi gücün yani yürütmenin, bu soruşturmaların yapılmasını istemediğini belirterek, adli kolluk yönetmeliğinin bu yüzden kanuna ve hukuka aykırı olarak değiştirildiğini dile getirdi.

Siyasi iktidarın yargıyı tam olarak işlemez hâle getirdiğini belirten Kardaş şöyle devam etti: “Yolsuzluklara ilişkin operasyon var ve bu siyasete doğru gidiyor. Bunu engellemeye çalışırken aslında devlet kendi rejiminin de çökmesine sebep oldu. Yani bir yargı erkini tamamen saf dışı bırakıyorsun ve yargısal denetim de ortadan kalkmış oluyor. Üstelik bu güç kendi hukuki siyasi meşruiyetini de tartışılır hale getiriyor.”

Anayasal düzeni sadece darbe yaparak değil anayasal düzenin işleyişini bu şekilde de değiştirilebileceğini söyleyen Kardaş, şöyle devam etti: “Burada daha ileri bir boyut var mahkeme kararlarını kolluğa da uygulatamıyor. Böylece yargı erki tümden işlevsiz kılınıyor. Bu vahim bir anayasal suçtur. Sonuç olarak başbakanlık hukuki ve siyasi anlamda boşluğa düşmüştür ve istifa etmesi gerekir. Bu noktadan sonra ülke yönetmesi çok zor. Siz yargı heyetini işlemez hale getirirseniz mahkeme kararlarını bizzat bürokrasi engellerse bu noktada ülkeyi yönetmek imkansızlaşır.”

Taraf

Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs