En Sıcak Konular

Rum kesiminden 'yeşil ışık'

23 Aralık 2013 11:01 tsi
Rum kesiminden 'yeşil ışık' 'Kıbrıs sorununun olası doğru bir çözümünde...'

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Kıbrıs sorununun olası doğru bir çözümünde, doğalgazın taşınmasıyla ilgili Türkiye’ye boru hattının bir seçenek olabileceğini söyledi. Kıbrıs sorununun doğru bir çözümünün daha büyük perspektifler sunacağına dikkat çeken Lakkotripis, Türkiye’ye boru hattıyla ilgili yapılan tartışmaların seçenek bile olmadığını, ancak sorunun olası doğru çözümünde bir seçenek olabileceğini belirtti

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Kıbrıs sorununun olası doğru bir çözümünde, doğalgazın taşınmasıyla ilgili Türkiye’ye boru hattının bir seçenek olabileceğini söyledi.
   Kıbrıs sorununun doğru bir çözümünün daha büyük perspektifler sunacağına dikkat çeken Lakkotripis, Türkiye’ye boru hattıyla ilgili yapılan tartışmaların seçenek bile olmadığını, ancak sorunun olası doğru çözümünde bir seçenek olabileceğini belirtti.
   Fileleftheros gazetesine röportaj veren Lakkotripis, yetki alanına giren çeşitli konularda bilgilendirmelerde bulundu.

AB’nin de doğalgaz projesine dahil edilmesi çabaları

 Lakkotripis Avrupa Komisyonu’nun yaklaşık üç ay önce, üçü Güney Kıbrıs’la ilgili olmak üzere ortak ilgi alanı projeleri onayladığını anımsattı.
   Bilinen iki çalışma –Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail’i bağlayacak olan kablolar ile Kıbrıs-Yunanistan
doğalgaz boru hattı– dışında Avrupa Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’ın topraklarında diğer AB üye ülkelerinin sıvılaştırılmış doğalgaz stratejik stoklarını barındırması için dayanaklar ortaya koyduğunu kaydeden gazete Lakkotripis’in stok depolarının, Güney Kıbrıs’la ilgili ortak ilgi alanı üçüncü projesi olduğunu ve Vasiliko’da yapılması planlanan doğalgaz sıvılaştırma kara terminali olduğunu söylediğini aktardı.
   Gazeteye göre Lakkotripis, çalışmanın büyük stratejik öneminin olduğunu ve ete kemiğe bürünmesi için en az iki AB üyesi ülkenin ilgisini çekmesi gerektiğini belirterek, sıvılaştırılmış doğalgaz depolama alanları için Yunanistan’dan da ilgi gösterildiğini yalanlamadı.
    Gazeteye göre bazı kişilerin hidrokarbonlardan ticari olarak istifade edilmesinde, bakanlığı döneminde gecikmeler yaşandığı eleştirilerinin anımsatılması üzerine planlamalarının açık olduğunu söyleyen Lakkotripis, teyit sondajını baştaki planlamalardan daha erken gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Daha çok doğalgaza ihtiyaç var  
   “Afrodit” yatağının büyük olduğunu, ancak 2011 yılında öngörülen beklentilerden daha düşük olduğunu ifade eden Lakkotripis, terminal konusunda Noble Energy ile müzakerelerin sürdüğünü, ancak daha fazla doğalgaza ihtiyaç duyulduğunun açık olduğunu belirtti.
   2014 yılı planlamalarının neredeyse tamamlandığını, tüm şirketlerin ruhsatlarını aldıkları parsellerde sismografik araştırmaları yaptığını anlatan Lakkotripis, hidrokarbonların yönetilmesine yardımcı olacak gerekli kurumsal çerçeveyi de hazırladıklarını söyledi.

Petrol için henüz erken
   İlgili bir soruya verdiği yanıtta, petrol konusunda tonları düşük tutmaya çalıştıklarını, çünkü petrolün kesin olarak var olup olmadığını söylemenin henüz çok erken olduğunu ifade eden Lakkotripis, Amerikan Jeoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün öngörülerinin hem doğalgaz hem de petrolden söz ettiğini belirterek, doğalgazın, özellikle Levanten havzasındaki keşiflerle yavaş yavaş doğrulanmaya başladığını belirtti.
   Lakkotripis öte yandan petrolle ilgili sismografik veriler en iyi şekilde analiz edilene ve daha da önemlisi sondaj yapılana kadar kimsenin emin olamayacağını vurguladı.
   Sondajın ne zaman yapılacağı sorusuna 2014 yılının 4’üncü çeyreğine kadar yapılmasının umut edildiğini söyleyen Lakkotripis, programların şu anda doğalgazla ilgili olduğunu belirtti.
   Lakkotripis, petrolle ilgili analizlerin 2014 baharında tamamlanacağını da anımsattı.
   Doğalgazın meyvelerini ne zaman alacakları sorusu karşısında ise yaratılan yan endüstrilerde sonuçların görülmeye başlandığını söyleyen Lakkotripis, 2013 yılında dev şirketlerin Güney Kıbrıs’ta faaliyet göstermeye başladığına da işaret etti.
   2014’ün daha iyi bir yıl olmasının hesaplandığını belirten Lakkotripis, sadece Güney Kıbrıs’ın “MEB”indeki ihtiyaçlarına değil, komşu ülkelerin faaliyetlerine de hizmet eden yeni bir hizmet endüstrisinin yaratılmakta olduğundan söz etti.

Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs