En Sıcak Konular

İsrail'den ABD'ye tepki: "Derhal durdurun"

23 Aralık 2013 10:19 tsi
İsrail'den ABD'ye tepki: İsrail'in üst düzey politikacıları ortaya çıkan ABD'nin sistematik dinleme skandallarının derhal durdurulmasını istediklerini belirttiler.

İsrailli üst düzey politikalıcalar ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın İsrail dahil bir çok ülkeyi dinlediğine yönelik belgelerin ortaya çıkmasının ardından ve devlet yetkililerinin mailleşmelerinin ele geçirilmesi üzerine bu sistematik ajanlığın derhal durdurulmasını istediler.

Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz yaptığı açıklamada "Artık sırlar açığa çıktı. ABD sistematik bir şekilde bizim diplomatik ve güvenlik önderliğimizi İsrail'de dinliyor. Dostlar birbirine bu şekilde mi davranır?" dedi.

İmar Bakanı Uri Ariel ise İsrail radyosunda yaptığı konuşmada ABD'nin yanlış yaptığını kabul ettiğini belirtti.

Haaretz gazetesi yaptığı haberde NSA'nın İsrailli üst düzey devlet yetkililerinin dinleme skandalı üzerine NSA sözcüsü Bernadette Meehan'ın açıklamasına yer verdi "halka açık bir biçimde her istihbarat aktivitesini açıklayamayız ve yorumda bulunamayız" dedi.

İsrail meclisi üyelerinin bir kısmı tarafından İsrailli yetkililerin bu konudaki sessizliği ise utanç verici bulunuyor. Bu türden bir ifşayı sessizlikle geçiştiremeyeceklerini, tıpkı Almanya ve Brezilya gibi ABD'den açıklama ve bu tür ajanlıkların bitmesi yönünde garanti almaları gerektiği düşünülüyor.

Geçen hafta Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılan belgelerde İngiliz istihbaratıyla birlikte çalışan ABD'nin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in maillerini hedef aldığı iddia ediliyor.

Başbakan Benjamin Netanyahu ise sessizliğini koruyor. Yaptığı tek açıklama ise birkaç İsrailli siyasinin Jonathan Pollard'ın serbest bırakılması için Washington'a çağrı yapması üzerineydi. Jonathan Pollard ABD istihbaratında yer alırken İsrail'e bilgi aktardığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Netanyahu ise Pollard'ın serbest bırakılması konusunu gündeme getirmek için özel bir olaya ihtiyaçları olmadıklarını, ABD Başkanı Barack Obama da dahil bütün ABD başkanlarıyla bu konunun her zaman görüşüldüğünü ve de anlaştıklarını belirtti. Pollard İsrail'e yönelik İran, Suriye, Irak ve Libya tarafından kitle imha silahları geliştirildiği bilgisini İsrail'e verdiği için 30 yıldır federal hapishanede tutuklu bulunuyor.

Sol



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,557 µs