En Sıcak Konular

'Hakkınızı helal ediniz'

23 Aralık 2013 09:53 tsi
'Hakkınızı helal ediniz' TRT Haber'i, başarıdan başarıya koşturan ve 2012 yılında Avrupa'nın en iyi haber kanalı da seçtiren TRT Haber Kanal Koordinatörü Ahmet Böken'den kamuoyuna açıklama...

Ahmet Böken'in kişisel internet sayfasında kaleme aldığı "TRT'deki 5 yılın hesabı" başlıklı açıklama şöyle:

TRT’deki çalışma hayatıma 2009 yılının karlı bir Mart gününde başladım. 30 yılı aşkın bir süredir Kurum’da çalıştıktan sonra Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı’na getirilen Ahmet Çavuşoğlu Bey bana odasında bir çay ikram etmişti. Bu esnada odaya Daire’deki Müdür arkadaşlardan biri gelerek, sürüp giden darbe davalarına ilişkin önemli bir gelişmeyi haber verdi. Başkan, bu gelişmenin “son dakika” olarak ekrana yansıtılmasını istedi. O zamanlar TRT Haber Kanalı henüz kurulmamıştı. Haber Dairesi, TRT 2 kanalına belli saatlerdeki haber bültenlerini ve ayrıca TRT 1’de yayınlanan sabah-öğle-akşam-gece haberlerini üreten birim konumundaydı. Başkanın “son dakika girsin” talimatının ardından, beraberce haberin ekrana yansımasını beklemeye başladık. Pek çok haber kanalını aynı anda izleyebilecek şekilde tasarlanmış TV ünitesinde teker teker tüm kanalların az önceki konuyla ilgili son dakika haberini girmeye başladıklarını gördük. Lâkin haber TRT 2 ekranına, bilimum kurumsal prosedürleri aşıp, yaklaşık 10 dakika sonra  girmeyi başardı. Tabii bu arada tüm haber kanalları bilgiyi izleyicilerine aktarmış, hatta bazıları son dakika kuşağını ekrandan almışlardı.

Bu ilk olay aklımda şöyle bir iz bıraktı;

“Demek burada ‘son dakika’ diye 10 dakikaya deniyor”.

Üzülmüştüm…

TRT Haber Kuruluyor

TRT Haber Kanalı projesini Genel Müdür İbrahim Şahin Bey’e bir brifingle sunduğumuzda, yanlış hatırlamıyorsam 2009 yılının sonbahar aylarını yaşıyorduk. TRT’nin çağı yakalama projesinin mimarı İbrahim Şahin, hayatı ilklerle dolu bir isimdi. 24 saat yayın yapacak güçlü bir haber kanalı fikri oldukça hoşuna gitmişti. “Hazırlıklara başlansın” talimatı verilir verilmez, Haber Dairesi bünyesinde, Çavuşoğlu’nun yönetiminde mesleği bilen, kaliteli ve fedakar televizyonculardan oluşan bir ekiple çalışmaya başladık. Bu ekip yaklaşık 6 ay boyunca hafta içi her akşam -bazen hafta sonları dahil- toplantılar yaptı. Kanalın stüdyo tasarımından görsel konseptine, haber sunuş tarzından reji yönetimine, mikrofon başlıklarından açılış gecesi kokteyline kadar sürecin herşeyiyle ilgilendi. Tarihler 18 Mart 2010’u gösterdiğinde TRT Haber Kanalı, ARİM (Araştırma-İmalat) atölyesinden bozma stüdyosundan izleyecilerine “merhaba” dedi. Misyonumuz; devletin değil milletin kanalı olarak yayın yapmaktı. Bunu yaparken de eldeki tüm imkânları en verimli şekilde kullanacak, haberin olduğu her yerde en önce biz olacaktık. Bu bağlamda kanalın ilk sloganı “TRT Haber Her Yerde” olarak şekillendi. Gerçekten de o günden itibaren Türkiye hemen her önemli gelişmenin ilk son dakika bilgisini TRT Haber’den öğrendi.

Harcamalar Azaldı, Ratingler Arttı, Reklam Geliri Katlandı

Kanalın kuruluş günlerinde Genel Müdür Bey’e “Efendim, bütçemiz ne olacak?” şeklinde bir soru yönelttiğimizde, kendisinden “İlk yıl bütçeniz test bütçesi olsun. Kontrollü bir biçimde harcayın. Sonraki yıl buna göre şekillenir.” mealinde bir cevap aldık. O zamanki hesaplarımıza göre TRT 2 kanalında yayınlanan programlara Kurum yıllık 80 milyon liraya yakın (o zamanki ifadesiyle 80 trilyon) bir para ödüyordu. Ve böylesine ciddi bir harcamaya rağmen TRT 2’nin reytingleri kanalın pek de iyi izlenmediğini gösteriyordu. Kurulum sürecinde haber kanalının formatına uygun bir prototip oluşturulması lâzım geliyordu. TRT 2’den kalan ve haber kanalı konseptine uygun olmayan 100’e yakın programın yayınına son verdik. Elbette bize kızanlar, gönül koyanlar, üzülenler olmuştur. Ne ki yayıncılık mesleği bunu gerektiriyordu.. TRT Haber Kanalı’nın ilk yıl sonu program bütçesi 19 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci yıl bu rakam biraz daha aşağı indi. İzlenme oranlarına gelince; TRT  Haber Kanalı 2011-2012 ve 2013 yıl sonu itibariyle “tüm gün - tüm kişiler” kategorisinde Türkiye’nin en çok izlenen haber kanalı durumuna yükseldi. TRT’nin kurumsal olarak reklamlarını pazarlayan Satış Ofisi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, TRT Haber Kanalı’nın 2014 yılı reklam saniye satış fiyatı 25TL (opt) - 40TL (pt) olarak gerçekleşecek. Bu da kanalın program harcamalarının yaklaşık 2 misli kadar bir gelir elde etmesi anlamına geliyor. Buradan çıkan sonuç şu ki; izleyenler gibi reklam verenler de bu kanalı sevdi, önemsedi.

Nereden Nereye

Kuruma geldiğimiz günlerde TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi’nde 700’ü aşkın personel çalışıyordu. Şimdi de 680 dolaylarında çalışan olduğunu biliyoruz. Üç yıl öncesine kadar günde farklı kanallar için toplam 5-6 saatlik yayın üreten bu ekip, şimdilerde 24 saat boyunca yayın yapan 2 TV kanalını (TRT HABER KANALI & TRT SPOR KANALI) izleyicilerle buluşturuyor. Ayrıca buna bağlı olarak hemen her mecrada online yayınlar yapılıyor. İşte TRT’nin çağdaş yayıncılığın olmazsa olmazı niteliğinde, sadece ekrandan değil, hemen tüm mecralardan yayın yaptığı dijital haber ortamları.

TRT Haber Kanalı

TRT Radyo Haber Kanalı

www.trthaber.com

www.trthaber.tv

www.trtxeber.com (KÜRTÇE)

www.trthaberdd.com

www.facebook.com/trthaber

www.twitter.com/trthaber

www.instagram.com/trthaber

www.youtube.com/trthaber

www.izlesene.com/tv/trthaber

www.vimeo.com/trthaber

www.dailymotion.com/trthaber

www.pinterest.com/trthaber

www.ustream.com/trthaber

www.plus.google.com/+trthaber

www.facebook.com/trthabertv

www.twitter.com/trthabertv

www.youtube.com/trthaberkanali

TRT HABER Dijital Dergi

TRT HABER Dijital Dergi (ENGLISH)

TRT Haber Mobil Uygulamaları

Türkiye’nin En Güçlü Haber Merkezi

Allah’a (cc) sonsuz şükür ederek söyleyebiliriz ki; Kurum’daki ilgili tüm personel ve birimlerin katkılarıyla bugün TRT Haber Kanalı gerek stüdyosu, teknik alt yapısı ve görselleriyle, gerekse ekran yüzleri, muhabirleri ve yurt-dünya geneline yayılmış haber ağıyla Türkiye’nin en güçlü haber yayıncısı konumunda. Bu güçlü vizyon TRT Haber’e 2012 yılında halk jürisi dalında Avrupa’nın en iyi haber televizyonu olma başarısını getirdi. Bu başarıda, bu kanalda çalışan herkesin ama istisnâsız herkesin çok büyük payı var. Çünkü Televizyonculuk bir takım oyunudur.

Hakkınızı Helal Ediniz

Bu gerçekleştirilmesi zor da olsa çok keyifli süreçte payımız olmasına fırsat verenlere çok teşekkür ediyorum. Gece gündüz ayırt etmeden birlikte çalıştığımız, bu yoğun tempo içinde meslek heyecanıyla kızıp kırmış olabileceğim arkadaşlarıma en kalbî muhabbetlerimi iletiyorum. Ve son olarak yaptığımız çalışmalar boyunca her daim bizi desteklediğine inandığımız Milletimizden de helalllik diliyorum.

Saygılarımla,

Ahmet BÖKEN



Bu haber 1,648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs