En Sıcak Konular

CHP'den danıştay tasarısına yolsuzluk şerhi

20 Aralık 2013 10:03 tsi
CHP şerhinde Danıştay’ın karar düzeltme işlemlerinde ‘yürütmenin durdurulması ve duruşma yapılmasına’ ilişkin karar verme yetkisinin kaldırıldığı belirtildi.

CHP, TBMM Ada­let Ko­mis­yo­nu­’n­da gö­rü­şü­len Da­nış­tay Ka­nu­nu­’n­da de­ği­şik­lik ön­gö­ren ta­sa­rı­ya, mu­ha­le­fet şer­hi ha­zır­la­dı. Şerh­te “Ta­sa­rı, hâ­ki­mi­yet mü­ca­de­le­si ve­ren ik­ti­dar güç­le­ri­nin ze­min­le­ri­ni güç­len­dir­me, ya­pı­la­cak hu­kuk dı­şı özel­leş­tir­me ve iha­le­ler­de yar­gı­da yol te­miz­li­ği yap­ma ve va­tan­daş­la­rın hak ara­ma­la­rı­nı ön­le­me ama­cı­na ma­tuf­tu­r” de­nil­di.

HAK­LA­RI DA­RAL­TAN DÜ­ZEN­LE­ME

CHP, ta­sa­rı­nın yurt­taş­la­rın hak­la­rı­nı da­ral­tan, bi­rey hu­ku­ku­nu ida­re kar­şı­sın­da za­yıf­la­tan son de­re­ce sa­kın­ca­lı dü­zen­le­me ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ça­lış­ma­nın in­san hak­la­rı açı­sın­dan so­run­lu ol­du­ğu ve AİH­M’­den dö­ne­cek dü­zen­le­me ola­rak gö­rül­dü­ğü ifa­de edil­di. Şerh­te, özet­le şu iti­raz­lar di­le ge­ti­ril­di:

*İve­di yar­gı­la­ma yön­te­min­de da­va, sa­vun­ma ve tem­yiz sü­re­le­ri kı­sal­tıl­mak­ta, ida­re­nin sa­vun­ma­sı­na da­va­cı­nın ce­vap hak­kı kal­dı­rıl­mak­ta­dır.

*‘A­dil yar­gı­la­ma­yı­’ or­ta­dan kal­dı­ran ‘sa­vun­ma hak­kı­nı kı­sıt­la­ya­n’ ka­bul edi­le­mez dü­zen­le­me­ler­dir.

*Da­va sü­re­le­ri­nin kı­sal­tıl­ma­sı, ‘yar­gı­la­ma­yı hız­lan­dı­ra­ca­k’ bir du­rum de­ğil­dir. Da­va sü­re­si­nin kı­sal­tıl­ma­sı Da­nış­ta­y’­ın iş yü­kü­nü azalt­ma ge­rek­çe­si­nin ar­ka­sı­na sak­la­nan, as­lın­da yü­rüt­me ta­ra­fın­dan hak­la­rı ih­lal edi­len va­tan­daş­la­rın ‘hak ara­ma­la­rı­nı ön­le­me­ye­’ ma­tuf dü­zen­le­me­dir.

Danıştay tasarısı komisyondan geçti

Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre, dava açma süresini kısaltan düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasıyla Danıştay ve idare mahkemesi için 60, vergi mahkemesi için 30 gün olan sürenin uygulanmasına devam edilecek, ivedi yargılama usulünde, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilecek kararlara itiraz edilemeyecek, bazı davaların temyiz incelemesini Danıştay yerine bölge idare mahkemeleri yapacak.

Bozdağ’dan savcılar hakkında suç duyurusu

Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Be­kir Boz­dağ, “So­ruş­tur­ma­nın giz­li­li­ği­ni ih­lal eden sav­cı­lar hak­kın­da Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı ola­rak Ada­let Ko­mis­yo­nu hu­zu­run­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­yo­rum” de­di. So­ruş­tur­ma­nın ya­pıl­ma­sı­na iti­ra­zı­nın bu­lun­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Boz­dağ, “Ba­zı ga­ze­te­ler her şe­yi bi­lir­ken ben baş­ba­kan yar­dım­cı­sı ola­rak bir şey bil­mi­yor­sam, o gö­re­vi ya­pan­lar­la il­gi­li bir so­ru so­rul­ma­sı la­zı­m” dedi.

EZELHAN ÜSTÜNKAYA - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs