En Sıcak Konular

Dinleme cihazları kayıpmış

20 Aralık 2013 08:48 tsi
Dinleme cihazları kayıpmış İstihbarat'ın dinleme yapan cihazı 2 yıldır kayıp.

Emniyet İstihbarat Dairesi'ne kayıtlı dinleme cihazının bir süre önce kaybolduğunun ortaya çıkması ile başlayan tartışma “Yolsuzluk ve Rüşvet” adı altında başlatılan operasyonlarla yeniden gündeme geldi. Bazı bakanlara ve iş adamlarına ait telefon tapeleri ile günler öncesinden operasyon yapılacağı şeklinde sosyal medyada yer alan bilgilerin, bu cihaz sayesinde elde edilen bulgular doğrultusunda servis edildiği öne sürülüyor. Ankara'yı sarsan operasyonun temelinde de kayıp cihazın olduğu, bu cihazın İstihbarat Dairesi dışında oluşturulan 'paralel istihbarat' tarafından yasadışı dinlemelerde kullanıldığı iddiası dillendiriliyor.
Müdür değişince fark edildi!


Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın başına getirilen Engin Dinç'in geçmişe dönük incelemeleri sonucu 3-4 yıl önce ithal edilen, ülke güvenliği için çok önemli bir dinleme cihazının kaybolduğu ortaya çıkmıştı. Üstelik envanterde de görünüyordu. Ayrıca çok sayıda “böcek” aparatının kaybolduğu iddiaları da gündeme gelmişti. Emniyet, o günden bu yana “Kim, neden ve nasıl” sorularının cevabının peşindeydi. “Emniyet'e zimmetli dinleme cihazını bulmak için başlatılan soruşturmada dört polis müfettişi Emniyet İstihbarat'ı mercek altına aldı.
Müfettişler cihaz için 'imha tutanağı' düzenlendiğini belirledi ve imzası olan istihbaratçıların ifadelerine başvurdu.  İstihbaratçılar, “cihazın bozuk olduğu” ve o dönemdeki amirlerinin talimatlarıyla imha edip tutanak düzenledikleri doğrultusunda ifade verdi. Müfettişlerin, o amirleri de soruşturmaya dahil ettikleri öğrenildi.


Peki bu cihaz neden bu kadar önemli? Genel olarak, operasyon amaçlı, belli bir operatöre bağlı olmaksızın, kısa mesafeli dinleme cihazlarının aktif ve pasif olmak üzere iki ayrı modeli bulunuyor. İçinde bu cihaz olan orta büyüklükte bir çantayı dinlemek istediğiniz ortamda,  bir arabanın içine koyarak, çevreyi kolayca dinleyebiliyorsunuz.
Emniyet istihbarat'tan kaybolan cihaz ise pasif dinleme yapabilen türden. En ucuzu 1,5-2 milyon doları bulan bu cihaz, en tehlikeli dinleme cihazı olarak kabul ediliyor. Rus-İsrail ortak yapımı olan cihaz, telefon ve baz istasyonu arasında 'kırılamaz' denen kriptonun kırılması sayesinde geliştirilmiş. Rusların yazılımı, İsrail'in bilişim tecrübesi ile birleşmiş ve “muhteşem” ama “çok tehlikeli” bu cihaz ortaya çıkmış. Cihazın özelliği yaklaşık 500 metreye kadar her tür cep telefonunu pasif olarak, bir saniye gecikme ile dinleyebilmesinde yatıyor.


Emniyet'e yakın kaynaklar bu durumu, “Bu cihazı elinde bulunduran Başbakan'ı bile dinler” şeklinde değerlendiriyor ve ekliyor, “Küçük böcekler operasyonda bile kaybolabilir. Ama pasif dinleme cihazları gerçekten çok pahalı ve tehlikeli cihazlardır. Kaybolması vahim bir durum!”

Türkiye



Bu haber 1,674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,890 µs