En Sıcak Konular

Moldova lideri, Gül’e Gagavuzları şikâyet etti

20 Aralık 2013 08:47 tsi
Moldova Cumhurbaşkanı Nocolae Timofti, Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Moldova’nın dış politikasını etkilemek isteyen Gagavuzları şikayet etti.

Moldova Cumhurbaşkanlığı’ndan Interfaks haber ajansına yapılan açıklamaya göre cumhurbaşkanları, her iki ülkedeki Avrupa’ya entegrasyon süreçlerini ve Moldova’nın güneyinde yer alan Gagavuz Özerk Bölgesi’ndeki durumu ele aldılar. Açıklamada, Avrupa’nın tek Ortodoks inançlı Türkî halkı olan Gagavuzların, vatandaşı oldukları Moldova’nın Avrupa ile entegrasyonuna karşı ve Gümrük Birliği ile entegrasyondan yana olduğu belirtildi.

Gagavuz parlamentosu, merkez yönetimin yasağına rağmen, 2 Şubat 2014 tarihinde Moldova’nın dış politika rotasına ilişkin referandum düzenlemeye karar vermişti.

Timofti, “Gagavuzların, kültürel kimliklerinin korunması ve bölgedeki sosyal ve ekonomik durumun iyileşmesi şartıyla Moldova toplumuna entegrasyon çabalarını destekliyoruz. Özerk bölgenin bazı liderlerinin, Moldova’nın AB ile yaklaşmaya ilişkin resmi politikasını desteklememesi ve Gümrük Birliği’ne katılmasına ilişkin referandum planlaması düş kırıklığı yaratmaktadır. Böyle bir referandum, kanuna aykırı. Mahkeme bu konudaki kararını vermiştir.” dedi.

Bir ülkenin dış politikasının sadece merkez tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade eden Abdullah Gül, “Gagavuz Yeri sakinleri dahil Moldova’nın tüm vatandaşları, AB ile entegrasyondan kazançlı çıkacak.” dedi.

Rusya'nın Sesi



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs