En Sıcak Konular

MASAK başlattı iddiası yalan çıktı

19 Aralık 2013 09:01 tsi
MASAK başlattı iddiası yalan çıktı İstanbul'da önceki gün başlayan 'yolsuzluk' operasyonlarının, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) suç tespiti üzerine başladığı iddiaları asılsız çıktı.

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen yolsuzluk iddiaları ile borsa, döviz ve faiz kaynaklı iki günlük kayıp 30 milyar liraya dayanırken, operasyonu sağlam göstermek için MASAK'ın öne sürülmesi dikkat çekti. Buna göre, 2013 yılında İranlı işadamı Reza Zarrab ile ilgili savcılığın talebi üzerine MASAK tarafından bir araştırma olduğu belirlenirken, savcılıktaki raporlarda Zarrab ile ilgili suç duyurusu ve tespitinin olmadığı dikkat çekti. Yetkililer, operasyonun mali boyutunun olduğu savını ileri sürebilmek için Maliye Bakanlığı'na bağlı inceleme birimi olan MASAK'ın öne atıldığını dile getirdiler.

SOMUT BİR ŞEYE RASTLANMADI

Star'da yer alan habere göre; operasyonla ilgili haberlerde 2008-2010 yıllarındaki MASAK'a ait incelemelerde suç unsuru bulunması üzerine 'düğmeye basıldığı' yönündeki ifadelerin de savcılıktaki raporda olmadığı belirlendi. Raporda, 2013 yılında savcılığın talebi üzerine Reza Zarrab hakkında inceleme yapılmasının istenildiği bunun üzerine MASAK'ın şahsın parasal hareketleri ile ilgili çalışma yaptığı görüldü. Ancak, yapılan çalışma ile ilgili raporda 'somut bir şeye rastlanılamadığı' ifadeleri yer aldı.

SUÇLAMALARLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YOK

Yenişafak'ın haberine göre, savcılıktaki raporda, operasyon kapsamındaki diğer kişi ve kuruluşlarla ilgili de MASAK'ın bir mali araştırma ve çalışmasının olmadığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamındaki, tarihi eser kaçakçılığı, para transferi, usulsüz vatandaşlık, rüşvet verme, SİT alanlarının imara açılması ve Marmaray projesine zarar verme şeklindeki suçlamalarla ilgili de incelemenin olmadığı belirlendi.

TANTAN OPERASYONU MU?

Konuyla ilgili hukukçular ise; 'Hukuk sisteminde tutukluluk istisnai bir haldir. Esas olan somut tespitlerdir. Bu çerçevede ceza hukukunda suç isnadı yeterli değildir. Savcılık hukuki tespitler yapmadığı ve mali soruşturmayı belgelendirmediği sürece geçmişteki İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın yaptığı operasyonlara benzer' tespiti yapıyorlar. Operasyonu değerlendiren hukukçular ayrıca, birbirinden bağımsız olayları bir araya getirerek etkisinin güçlendirilmesinin amaçlandığını dile getirdiler.

Ülke çıkarları hedef alındı

Borsa İstanbul'da endeksin en çok işlem gören Halkbank hisseleri 13 liraya kadar gerilediği günde, daha sonra kayıplarını azalttı ve günü yüzde 0.72 düşüşle 13.75 liradan kapattı. Emlak Konut GYO'da ise 2.16 liraya kadar düşen hisseler, gün içinde toparlandı ve dünkü kapanış seviyesi olan 2.32'ye geri döndü. Faiz oranları ise yüzde 8.88'den yüzde 9.36'ya çıktı. Bu oranın, Hazine'nin devlet tahvil ve bono ihalelerine olumsuz yansıması bekleniyor.

ABD'li Cohen'in gelişi bir tesadüf mü?

Altın ticaretinin resmi olduğu belirtildi. Bu durumun İran'la da, Dubai ile de olabileceğine işaret edildi. İş dünyası, bu parayı da İranlı yetkililerin çekip altına yatırdıktan sonra gümrükler üzerinden İran'a götürdüklerini kaydettiler. Bu işlemlerin tamamen yasal olduğunu vurgulayan iş dünyası temsilcileri, 'ABD'li David Cohen'in İran ile ilgili altın ticaretini konuşmak üzere dün Türkiye'ye gelmesi tesadüf mü? Burada İran'a yaptırımların konuşulacak' diye sordu.

Borsa Arınç'la yükseldi

Kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlatılan gözaltı operasyonları ile eriyen borsa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarıyla günü yükselişle kapattı. Gün içerisinde 68.000 seviyelerine kadar gerileyen endeks, günü 471,20 puanlık yükselişle 71.417,26 puandan tamamladı. Borsada işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,66 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 4,2 milyar lira oldu.

TEDİRGİNLİK AZALDI

Analistler, güne İstanbul merkezli operasyona ilişkin tedirginliklerin devam etmesiyle satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksinin ilk seansta 68.184,36 puana kadar gerilediğini hatırlatarak, bu seviyeden gelen tepki alımları ve operasyona ilişkin tedirginliklerin azalmasıyla endeksin kayıplarını telafi ettiğini ve yükselişe geçtiğini kaydediyor.

 

Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs