En Sıcak Konular

TSK artık NATO’dan daha ‘akıllı’

19 Aralık 2013 08:21 tsi
TSK artık NATO’dan daha ‘akıllı’ NATO’nun 2020’de geçeceği ‘akıllı sistemi’ Türkiye uygulamaya başladı.

4 mayın tespit aracı ve uzaktan kumandalı mayın tespit robotu 2. Ordu’ya teslim edildi. Sistem “Az insan gücü, çok teknolojiye” dayanıyor.

Akşam'da yer alan habere göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, saha yapılanmasında NATO’nun 2020 konsepti olan Akıllı Savunma’ya geçiyor. Bu doğrultuda yeni sisteme geçiş Merkezi Malatya’da bulunan 2. Ordu Komutanlığı’ndan başlatıldı. “Daha az insan gücü, daha çok teknolojiye” dayanan sistem kapsamında, mayınlar için 4 adet Husky 2G Araca Monteli Mayın Tespit Sistemi (WMMD) ve R-Visor Talon uzaktan kumandalı mayın tespit robotu ile 4 adet insanlı istihbarat sınıfı keşif uçağı ve ASELSAN tarafından geliştirilen PRC 9651 serisi yazılım tabanlı telsizler 2. Ordu’ya gönderildi. Kasım’da yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında da konuyla ilgili ayrıntılı bir sunumun yapıldığı bildirildi. TSK yeni konsepte geçiş için NATO’yu beklemedi. Türkiye, paktın 2020 konsepti olarak belirlediği ve “daha az insan gücü ve masraf” yerine “daha çok teknoloji” içeren Akıllı Savunma için adımı erken attı.

ASKER MAYINA BASMAYACAK

Bu doğrultuda çalışmalar da Orgeneral Galip Mendi’nin komutanlığını yürüttüğü 2. Ordu’dan başlatıldı. Merkezi Malatya’da bulunan 2. Ordu modernize edilmeye başlandı. 2. Ordu komutanlığının emrine, “araca monteli mayın tespit sistemi için 4 adet Husky 2G Mayın Tespit Sistemi sunuldu. Akıllı savunma konsepti kapsamında ayrıca ilk kez Mehmetçik tarafından kullanılacak olan bir teknolojöi de 2. Ordu’nun emrine verildi. R-Visor Talon isimli uzaktan kumandalı mayın tespit robotu da dünyada ilk kez Türkiye tarafından kullanılmaya başlandı. Araçların kabul testleri ile kullanıcı eğitimlerinin de tamamlandığı bildirildi.



Bu haber 1,357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,704 µs