En Sıcak Konular

Yemen'de ''çekirge terörü''

18 Aralık 2013 13:34 tsi
Şiddet olayları ve çatışmalar nedeniyle ülkede güvenliği sağlamakta zorlanan Yemen hükümeti, bir yandan da "çekirge terörü"yle mücadele ediyor.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Yemen'de, El-Kaide'nin başta başkent Sana olmak üzere ülkenin farklı kentlerinde devlet yetkilileri ve resmi kurumları hedef alan saldırıları ile kuzeyde Husiler ve kabileler arasındaki çatışmaları engellemeye çalışan Yemen hükümeti, ülkenin batısında da çekirge istilasıyla uğraşıyor.
 
Uzmanlar, çekirge istilasıyla Yemen'in gıda kaynaklarının emniyetinin de tehlikeye girdiğini belirtirken, halkın yüzde 70'inin tarımla geçimini sağladığı bölgelerde ekili arazileri talan eden çekirgelerin "ekonomik bir felakete" yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
 
Sana'da önceki hafta bomba yüklü araçlarla Savunma Bakanlığı yerleşkesini hedef alan kanlı terör saldırılarıyla sarsılan Yemen, aynı günlerde ülkenin batısındaki "Tihame ovası"nı istila eden çekirgeler nedeniyle teyakkuza geçti. Tarım Bakanlığı, gıda güvenliğiyle ilgilenen uluslararası kurumlar ve komşu ülkelerden "çekirge istilasıyla mücadele" konusunda destek çağrısında bulundu. Yemen hükümeti de çekirgelerin Tihame ovasına yakın bölgelerde yayılmasını "Yemen ve bölgedeki diğer ülkelerde gıda güvenliğine yönelik gerçek bir tehdit" olarak nitelendirdi.
 
Geniş bir sahadaki tarım alanlarını istila ederek doğu illerine ilerleyen çekirge sürülerinin, bölge halkının başlıca geçim kaynağını olumsuz etkilemesinden endişe edilirken, hükümetin, bu tehlikeyle mücadele de yetersiz kaldığı eleştirileri de yapılıyor.
 
"Olağanüstü hal ilanı gerekir"
 

Yemen Ekonomik Araştırmalar ve Enformasyon Merkezi Başkanı Mustafa Nasr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çekirgelerin Tihame ovasından farklı bölgelere yayıldığını ve mahsullere zarar verdiğini belirterek, "Hükümetin olağanüstü hal ilan etmesi şart. Acilen çözüm yolları bulması gerekiyor" dedi. Yemen ekonomisinin büyük bir tehdit altında olduğunu savunan Nasr, "Çekirge sürüleriyle başetmek yetkin bir yönetim gerektiriyor. Mevcut hükümet, bu birikime sahip değil" ifadelerini kullandı.
 
Tarım Bakanlığı'nın çekirge istilasına maruz kalan ovadaki "zirai gelişim" konusunda çalışmalar yürüten komisyonunun Başkanı Abdusselam Tayyib de son çekirge istilasının daha önce "benzeri görülmemiş" çapta olduğunu ifade ederek, "Bölgedeki arazilere büyük zarar veren çekirgelerin daha geniş bir alana yayılmasından ve bilhassa mango ağaçlarını tahrip etmesinden endişe ediyoruz" dedi.
 
Bölgedeki çiftçilerden Muhammed Hibe de arazisindeki mahsulün zarar görmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirirken, resmi makamları da yardım taleplerine karşılık vermemekle suçladı. Çekirgelerin daha da çoğalmasına neden olan "rutubetli ortamın oluşmaması" için, yağmur yağmaması için dua ettiklerini ifade eden Hibe, "El-Kaide ve çekirgeler... Her ikisi de Yemenlileri tüketiyor ve istedikleri zaman vurabilecek güçler olarak ortaya çıkıyor" ifadesini kullandı.

aa


Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,970 µs