En Sıcak Konular

İşte operasyonun perde arkası

18 Aralık 2013 08:44 tsi
İşte operasyonun perde arkası Türkiye, dün sabah yolsuzluk operasyonuyla uyanırken Ankara'da operasyonun arka planıyla ilgili kritik değerlendirmeler yapıldı.

Yolsuzluk iddiaları ile yapılan gözaltılar Ankara'da "Siyaseti itibarsızlaştırma operasyonu" olarak yorumlandı. Kulislere göre hedef, yerel seçim ve Köşk seçimi öncesinde siyaseti dizayn etmek.
 
Başkent kulislerindeki ilk değerlendirme "bu olayın hukuki boyutundan ziyade siyasi mühendislik tarafı ağır basıyor" şeklinde oldu. Hedefin, 30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi siyaseti dizayn etme arayışı olduğu belirtildi. Bu girişim "milli iradeyi çarpıtma denemesi" olarak nitelendirildi. Bir süredir Ankara kulislerinde, daha önce CHP ve MHP'ye yapılan kaset operasyonunun bir benzerinin yeniden sahneleneceği iddiası dile getiriliyordu. Ancak dershane tartışmaları sonrasında kaset senaryosu deşifre olunca 2008 yılındaki bir iddiaya dayanan ve son bir yıldır teknik takiple sürdürüldüğü belirtilen mali operasyonun düğmesine basıldığı sonucuna varıldı.
 
İHBAR 5 YIL ÖNCE

İddialara göre, 2008 yılında Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) Kapalıçarşı üzerinden altın ve sigara ticareti yoluyla para aklandığı ihbarında bulunuldu. Bunun üzerine geçtiğimiz yıl aralık ayında Kapalıçarşı'da bir operasyon yapıldı ve 260 kişinin yaklaşık 1 milyarlık mal varlığı donduruldu. Bu sırada sanatçı Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab'ın adı da gündeme geldi. O tarihten itibaren aralarında bakanların yakınlarıyla bazı bürokratların da bulunduğu bir grubun telefonları teknik takibe alındı. Bu yolla özellikle son dönemde Türkiye ile İran arasında gelişen ticari ilişkilere de sekte vurulabileceği öngörüsünde bulunuldu.

NEDEN TOKİ?

Operasyonun, hükümetin en iddialı ve en başarılı olduğu toplu konut alanına kadar uzanması da ayrı bir mesaj olarak görüldü. Operasyonun bu ayağının ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe duraksamaya yol açabileceği, finans sektöründe tereddüt uyandırabileceği ve büyük kentsel dönüşüm projesinin hız kesebileceği değerlendirmesi yapıldı. Operasyonun üç bakanın yakınlarını, bürokratları ve belediye başkanını kapsaması ise yerel seçim öncesi siyaseti itibarsızlaştırma hamlesi olarak yorumlandı. Operasyondan Ankara'nın haberdar edilmemesi, farklı konuların bir torba soruşturmaya dönüştürülmesi de siyaseti kuşatma girişimi olarak değerlendirildi. Ankara'da "gerçekler neyse ortaya çıksın. Bu yöntemlerle milletin iradesine şekil verilemeyeceği de anlaşılsın" kararı alındı. Her cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türk siyasetinde sancılı dönemler yaşandığı, daha önce asker ve yargı yoluyla gerçekleştirilen müdahalelerin bu kez siyasetçiye güveni sarsacak yeni yöntemlerle denendiği yorumunda bulunuldu.

CHP KRİZ MASASI KURDU
 
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul merkezli başlatılan ve Ankara'da da gerçekleştirilen "ihalede rüşvet- yolsuzluk" operasyonlarına ilişkin 3 milletvekilinden oluşan bir kriz masası kurduklarını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Adli soruşturma nereye uzanırsa uzansın, mutlaka sonuna kadar götürülmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise "Hukuk devletinde, herkes hukuk önünde eşittir. AK Parti olarak gerçeğin ortaya çıkarılması hususunda yapılması gerekenlerin eksiksiz yapılmasını istiyoruz" dedi.

OPERASYON DÜNYA BASININDA
 
Reuters: Başlatılan soruşturma ile Başbakan Erdoğan'a karşı hamle yapıldı. Yorumcular operasyonda, bağlantıları emniyetten gizli servislere ve yargıya uzanan Gülen'in parmağı olduğunu belirtti.

BBC: Analistler, soruşturmanın özel eğitim kurumlarının kapatılması gündeme gelen Gülen grubuyla bağlantılı olabileceğini ifade etti.

Financial Times:
Soruşturmanın perde arkasında, AK Parti ile Türkiye'nin birçok kurumuna sızan Gülen hareketi arasında derinleşen kriz var.

Wall Street Journal: Polis ve yargının yüksek mevkileri kontrol eden Gülen hareketi, bu gücünü hükümet aleyhine kullanmaya çalışıyor.

Washington Post: Operasyon, Gülen hareketinin büyük gelir kalemi özel eğitim kurumlarını kapatma girişimine cevap olarak değerlendiriliyor.

Bloomberg: Gülen hareketinin devleti kontrol edebilmek için kurumlara sızdığı söyleniyor. Krizin diğer öznesi ise Halkbank; İran'dan alınan petrol ve doğalgaz ödemelerini gerçekleştiren, ABD yaptırımlarına rağmen İran ile ticarete devam eden bir kuruluş olarak dikkat çekiyor.

Sabah

 



Bu haber 1,465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs