En Sıcak Konular

Gazze yardım bekliyor

16 Aralık 2013 15:54 tsi
İsrail ablukası ve şiddetli yağışla mücadele eden Gazze'de halk, uluslararası yardım kuruluşları ve toplumdan yardım bekliyor

İsrail ablukasının yanı sıra son günlerde meydana gelen şiddetli yağış nedeniyle zor günler geçiren Gazzeliler, uluslararası yardım kuruluşları ve toplumdan yardım bekliyor.

Filistinliler, 7 yıldan bu yana Gazze'ye uygulanan "acımasız abluka"nın bir an önce son bulması için İsrail'e baskı yapılmasını istiyor.

Gazze'nin kuzeyindeki Es-Saftavi semtinde taksi şoförlüğü yapan Hamis Kaud, Arap ülkelerindeki "insaf sahibi isimlerden" Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için adım atmasını talep ettiklerini söyledi. Bölgeyi vuran yağışın ardından meydana gelen sıkıntılara değinen Kaud, "Burada tam anlamıyla bir felaket yaşanıyor. Gidin bakın, Saftavi semti tamamen sular altında. Bu abluka neden hala devam ediyor?" diye konuştu.

Evinin de yağmur nedeniyle tamamen sular altında akaldığını belirten Kaud, "10 kişilik aile şu an bir okula sığınmış durumdayız. Ne elektirik ne yakıt ne gaz ne de başka birşey... Isınacak hiçbir şeyimiz yok. Ne yapacağımızı nereye gideceğimizi inanın bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Bir kamu kuruluşunda görev yapan Yusuf Mansur ise "Müslümanlar, topraklarının özgürlüğü için yıllardır savaş ve pek çok sıkıntıya maruz kalan mazlum Gazze halkına uygulanan acımasız ablukanın sona ermesi içn birşeyler yapmalı" ifadelerini kullandı.

"Abluka, işsizlik ve yoksulluğun yanı sıra çetin kış şartlarıyla mücadele"

Üniversite öğrencisi Muhammed Halave, bölgeye uygulanan ablukanın bir an önce kaldırılması için İslam dünyasının harekete geçmesini beklediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Neden yıllardır böyle bir abluka altında tutuluyoruz? Kudüs'ü savunduğumuz için mi? Bütün İslam dünyasına, Arap liderlere ve özgür dünyaya sesleniyorum, 'Biz artık söz değil eylem istiyoruz. Lütfen artık harekete geçin. Burada hayatları yıkılan insanlar var."

Gazzelilerin abluka, işsizlik ve yoksulluğun yanı sıra çetin kış şartlarıyla de mücadele ettiğini ifade eden Halave, "Elektrik ve yakıt gibi en temel ihtiyaçtan yoksun durumdayız. Elektirk kesintileri nedeniyle Gazze halkı mum ışığına mahkum edilmiş durumda. Bu da pek çok yangına ve ne yazık ki acı sonuçlara neden oluyor. Artık birilerinin bizim sesimiz duymasını istiyoruz" dedi.

Muhammed Abdullah adlı bir diğer üniversite öğrencisi de günün sadece belli saatlerinde verilen elektriğin yeterli olmadığını, oturdukları eve son 30 saattir hiç elektirik verilmediğinii söyledi.

Abdullah, "İsrail'in yıllardan bu yana sürdürdüğü abluka ile Mısır'da yaşanan gelişmelerin neden olduğu yakıt ve elektrik sıkıntısı ve bir de buna son günlerdeki şiddetli yağış eklenince Gazze halkı hiç olmadığı kadar zor günler geçiriyor" diye konuştu.

Yıllardır devam eden İsrail ablukası ve Mısır'daki darbenin ardından iş başına gelen yeni hükümetin Gazze'nin "can damarı" olan tünelleri kapatmasının ardından bölgedeki yakıt sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Gazze'deki tek elektrik santralinin faaliyeti, yeterli yakıt olmaması nedeniyle 6 haftadır tamamen durdu. Yakıt yetersizliği nedeniyle evlere 12 saatte bir olmak üzere yalnızca 6 saat elektrik veriliyor. Ancak son günlerde etkili olan kötü hava koşulları nedeniyle Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine 48 saat boyunca elektrik verilemiyor. Şiddetli fırtına ve yağışın neden olduğu sel ve su baskınlarında çok sayıda kişinin yaralandığı ve binlerce kişinin evlerini boşaltmak zorunda kaldığı Gazze, "doğal afet bölgesi" ilan edilmişti.

AA

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs