En Sıcak Konular

Karayolları'ndan gürültü önleme harekatı

16 Aralık 2013 13:53 tsi
Karayolları Genel Müdürlüğü, ana karayollarında en yoğun olarak kullanılan yaklaşık 650 kilometrelik karayolunun gürültü haritasını çıkarıyor. Bu çerçevede, 592 kilometrelik bölümün ihalesi tamamlandı.

AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, kuruluşun sorumluluğunda bulunan ana karayollarından yılda 6 milyondan fazla aracın kullandığı, toplam 647,5 kilometrelik kesim için gürültü haritası hazırlanması çalışmaları devam ediyor.

Söz konusu yolların 592 kilometresini ihale eden kuruluş, kalan kısım için ihale hazırlıklarını sürdürüyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, gürültü haritalarının hazırlanmasından sonra, gürültü kaynağına göre değerlendirme yapacak.

Çalışma kapsamında, Çerkezköy-Gerede, Ankara-Çevre Yolu, Işıkkent-Belevi otoyollarının bazı kesimleri, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, İzmir, Yalova, Manisa, Uşak, Denizli, Muğla, Konya, Bursa, Mersin, Samsun, Gaziantep'in de aralarında bulunduğu birçok ildeki ana karayolu kesimlerinin gürültü haritaları çıkarılıyor.

Gürültü haritası neden hazırlanıyor?

Gürültü haritalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dolayı ne kadar rahatsız olduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünün değerlendirilmesi için yapılıyor. Bunun için çeşitli gürültü kaynaklarından (araba trafiği, raylı trafik, havaalanları, sanayi) doğan gürültü yükünü gösteren gürültü haritaları hazırlanıyor. Gürültü haritalanması ve bunun üzerine oluşturulan gürültü eylem planlamasıyla çevre gürültüsünden önemli ölçüde etkilenmiş sahaları ayırt etmek ve buralarda uygun önlemler almak hedefleniyor.

Karayolu trafik gürültüsünün hesaplanması için yıllık seyreden motorlu taşıtların (otomobil, kamyon) toplam sayısı önemli bir ölçüt olarak görülüyor. Motosikletlerin de otomobiller gibi değerlendirilmesi tavsiye ediliyor. Hesaplama programı için giriş ölçüsü olarak ilgili yıla tekabül eden ortalama günlük trafik tespit ediliyor.

Öte yandan, demiryolları ve havaalanlarının bulunduğu yerler için de gürültü haritaları hazırlanıyor.



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs