En Sıcak Konular

Rusya kritik kararın eşiğinde: GDO'ya evet mi hayır mı?

16 Aralık 2013 09:52 tsi
Rusya kritik kararın eşiğinde: GDO'ya evet mi hayır mı? 2017 yılında genetiği değiştirilmiş soya üreticilerine Rusya da katılabilecek.

18 milyon Amerikalı, gluten protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanan hastalıklardan muzdarip. ABD’de yapılan son araştırmalara göre sorun, insanların besin maddesi olarak tükettiği genetiği değiştirilmiş soya ve mısırda. Doktorlar, dünyanın yeni büyük epidemi eşiğinde olduğunu düşünüyor.

Glutensiz diyet, giderek daha popüler hale geliyor. Bu, bir moda esintisi değil. İnsanların çoğu için hayati bir zorunluluk. İnsan organizması, buğday içerisinde yer alan gluteni giderek reddediyor. Gluten içeren besin maddelere karşı hassasiyet, sindirim sürecinin bozulmasına yol açıyor. Sonuçta, otizmden kansere kadar geniş hastalıklar yelpazesi oluşuyor.

Son 20 yılda glutene olan hassasiyet vakalarının gözle görülür derecede artması dikkate alınırsa, hastalıkların patlak vermesi ile genetik olarak değiştirilmiş organizmalarının kullanılması arasında ilişki olduğunu görürüz. Biyolojik Bilimler Doktoru, uluslararası ekolojik ve gıda güvenliği uzmanı İrina Yermakova şunu anlattı:

“Genetiği değiştirilmiş organizmaların olduğu bölgelerde kanser hastalığına tanık olunuyor. Ayrıca bu bölgelere genetiği değiştirilmiş ürünlerin gelmesi ile obezite ve şeker hastalığı vakaları da arttı. Kısırlık vakaları da ortaya çıkıyor. Bu, çok korkunç bir şey, çünkü yalnız insan veya memelilerin değil, pratik olarak tüm canlı organizmaların kısırlığı anlamına geliyor. Bu olayların sonucunda biyosferimiz mahvolabilir, çünkü ister haşarat, ister yararlı bakteriler olsun üremeye son veriyor, bitkiler kayboluyor. Genetiği değiştirilmiş organizmalar saatli bir bomba gibi.”

Öte yandan dünyada, GDO tehlikesine karşı ortak bir yaklaşım yok. Örneğin ABD’de bu tür ürünler geniş şekilde kullanılıyor. Burada GDO içeren ürünlerin zorunlu etiketlenmesine ilişkin yasa bile yok. Çin, genetik açıdan değiştirtmiş pamuk ve papaya yetiştirmeye izin veriyor, aynı zamanda GDO içeren mısır ve pirinç ithal ediyor. Avrupa’da, GDO yetiştirmekten tamamen vazgeçen ülkeler arasında sadece Avusturya, Almanya, Fransa, Yunanistan, Polonya, Bulgaristan, Lüksemburg, Macaristan var. Ukrayna ise yakın gelecekte genetiği değiştirilen soya üreticileri arasında yer alacak. İlgili karar artık imzalandı.

Sorun şu ki, bugüne kadar, genetiği değiştirilmiş organizmaların başta insan olmak üzere çevreye olan etkisi ile ilgili küresel bir araştırma yapılmadı. GDO-ürünleri üreten uluslararası şirketlerle çalışan bilim adamları ve genetik mühendislik idesini desteklemeyen bağımsız bilim adamları bir türlü anlaşmaya varamıyor. Hiçbir taraf başkasının deneylerine güvenmiyor. GDO tahılın doğal tahıla oranla yetiştirilmesi ve kullanılmasının ticari açıdan daha elverişli olması dolayısıyla değişik ülkelerde güçlü lobisi var.

Rusya Ulusal Genetik Güvenlik Birliği, bu tartışmaya nokta koyma zamanının geldiğine karar verdi. Zararlıysa yasaklanması, bit tehlikesi yoksa insanlara güvence verilmesi gerek. Birliğin müdürü Yelena Şaroykina, Rusya’nın Sesi radyosuna şunu anlattı:

“GDO karşıtlarının ve taraftarlarının ve bu teknolojiye tarafsız yaklaşanların kurallar üzerinde anlaşacağı bir deney gerçekleştirilmeli. Biz, son bir yılda uluslararası ve Rusya bilim adamlarının katılımıyla büyük bir çalışma yaptık. Yazın ülkemize ABD, Fransa ve İngiltere’den uzmanlar geldi. İş grubu kuruldu. Bugün itibariyle protokoller hazırlanmış durumda. Deneyin dünyada sansasyon yaratacağını düşünüyorum. Zira GDO’nun ticari amaçla kullanıldığını son 20 yılda kimse, insan organizmasına etkisini tam olarak araştırmak için değişik ülkelerin bilim adamlarını birleştirmeyi başaramamıştı.”

2017 yılında genetiği değiştirilmiş soya üreticilerine Rusya da katılabilecek. Bu konu, Cuma günü Moskova’da yapılan “Rusya’nın Tarım Holdingleri” adlı konferansında konuşuldu. Ancak deneyin sonuçları olumsuz çıkarsa Rusya topraklarına mutasyona uğramış tek bir tohum bile atılmayacak. Uzmanlar, sonuçları elde etmek için bir yılın yeterli olacağını ifade ediyor.

Rusya'nın Sesi Radyosu



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs