En Sıcak Konular

Komşu ilişkilerinde beş önemli hedef

16 Aralık 2013 08:48 tsi
Komşu ilişkilerinde beş önemli hedef Hükümet, 2014’te yoğun diplomasi yürüteceği beş önemli hedefi belirledi.

Dış politikada çok yoğun bir yılı geride bırakmaya hazırlanan Türkiye, 2014 yılı için son derece önemli beş hedefe kilitlendi. Yeni yılla birlikte mercek altına alınacak olan hedefler şöyle:

IRAK: Ankara, Türkiye'ye stratejik olarak büyük bir sıçrama yaşatacak olan enerji köprüsü olma hedefinde önemli bir yer tutan Irak ile petrol ve doğalgaz anlaşmalarını da yeni yılın ilk aylarında imzalamayı öngörüyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat Merkezi Hükümeti arasındaki sorun nedeniyle yaklaşık 4 aydır sonuçlandırılamayan anlaşmaların imzalanması durumunda Irak'ın enerji kaynakları Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açılacak.

SURİYE: Ocak ayına kalan Cenevre-2 toplantısından kesin sonuç çıkmasını umuyor. Toplantı için önemli bir pozisyonu olan Türkiye, Suriye muhalefetinin Cenevre-2'ye katılımını sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye'nin çabaları Cenevre toplantısıyla sınırlı kalmayacak. Ankara bu toplantıdan çıkacak kararlar çerçevesinde, ülkedeki iç savaşın sonlanması ve demokratik seçimlere gidilmesi konusunda aktif politika izleyecek.  

AVRUPA BİRLİĞİ: Bazı ülkelerin siyasi kısıtlamaları nedeniyle müzakerelerde sadece bir fasıl açabilen Türkiye yeni dönemde en az 3 yeni başlık açılmasını öngörüyor. Kıbrıs sorununun bu yıl içerisinde çözülmesi durumunda ise başlık sayısının artabileceği ifade ediliyor. AB Kıbrıs sorunu nedeniyle toplamda 8 başlığı bloke etmişti. Türkiye AB ilişkileri kapsamında Ankara'nın yakın takibe alacağı "vize muafiyeti" süreci de hedef başlıklar arasında yer alacak. AB ile Türkiye arasında bugün Ankara'da imzalanacak olan "vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması" görüşmelerini başlatacak olan protokol, karşılıklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve takvimde uzama yaşanmaması açısından titizlikle takip edilecek.

2015 ÖNCESİ KRİTİK DÖNEM

Yeni yılda Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi süreci de bulunuyor. Bakü ile yürütüleceği belirtilen süreçte Ankara, Erivan'dan işgal ettiği Azerbaycan topraklarının en azından bir bölümünden çekilmesini ve sınır kapılarının açılmasını istiyor. Ankara böylece sözde Ermeni Soykırımı'nın 2015'teki 100. yıldönümünü büyük krizler meydana gelmeden tamamlamayı öngörüyor.

KIBRIS SORUNUNDA ÇÖZÜM MASADA

Ankara, 50 yılını geride bırakan Kıbrıs sorununu çözmek için yoğun bir trafik işletecek. Bu doğrultuda, tarafların müzakerelerini tamamlayarak en geç 2014 ilkbaharı içerisinde sorunun tamamen ortadan kalkması ve Türkiye'nin AB önündeki en büyük engellerinden biri olan Kıbrıs sorununa nokta konulması hedefleniyor. Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerine büyük ivme kazandıracağı belirtiliyor. Davutoğlu'nun geçen hafta cuma günü Atina'ya, cumartesi günü ise KKTC'ye gerçekleştirdiği ziyaretler de Kıbrıs sorununun çözümünü hızlandırma amacı taşıyordu.

Akşam



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,311 µs