En Sıcak Konular

Sayıştay'dan eksik rapor açıklaması

13 Aralık 2013 17:09 tsi
"Denetim raporlarının Sayıştay raporuna dönüşmesine kadar geçen süreçler kalite kontrol süreçleridir" diyen Sayıştay "bu aşamada yapılan çalışmaların hukuki bir bağlayıcılığı ve değeri bulunmamaktadır" açıklaması yaptı

Sayıştay, Anayasanın ve yasaların öngördüğü tüm raporların, eksiksiz ve tam zamanında TBMM'ye sunulduğunu ve kamuoyuna açıklandığını bildirdi.

Sayıştay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda Sayıştay raporları hakkında yazılı ve görsel medya ile internet medyasında çıkan haberlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yapılması gereği görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Sayıştay tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan raporların hukuki anlamda kanunlara ve yönetmeliklere, teknik anlamda ve denetim fonksiyonu kapsamında uluslararası denetim ve muhasebe standartlarına, denetim rehberlerine uygun, doğru ve emek içeren raporlar olduğu ifade edilerek, TBMM'ye sunulan raporların amacının, niteliği, kapsamı ve hazırlanma usul ve esasının kanunlar, yönetmelikler, rehberler ve uluslararası standartlarda yer aldığı belirtildi. Açıklamada, Sayıştayın çalışmalarında bu referans kaynaklara uyduğuna işaret edildi.

Sayıştay raporu ile yargılamaya esas raporların farklı niteliklerde olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sayıştayın 2012 yılı denetimleri sonucunda iki ayrı tür rapor hazırlanmıştır. Denetim gruplarınca hazırlanan kamu zararını kapsayan 'yargılamaya esas raporlar', birer hesap mahkemesi olarak çalışan Sayıştay dairelerine intikal ettirilmiş ve Sayıştay bünyesinde sonuçlandırılma aşamasındadır. Yargılamaya esas raporlar TBMM'ye gönderilmemektedir. Kamu zararı kişisel sorumluluğu içerir. 2012 yılı denetiminde iddia edilen kamu zararına ilişkin konuların kesinleşmesi Sayıştay hesap yargılamasına tabidir ve kesinleşmeyen konuların açıklanması yasal olarak mümkün değildir. Kanun gereği bu raporların TBMM'ye gönderilmesi ve kamuoyuna duyurulması da mümkün değildir."

Açıklamada, Sayıştay raporları konusunda ise şu değerlendirmede bulunuldu:

"Sayıştay denetim gruplarınca hazırlanan 146 adet kurumun mali denetim raporları belirli kalite kontrol sürecinden geçirilerek (rapor değerlendirme komisyonunun değerlendirmesi, denetlenen kurumların cevapları, Sayıştay ilgili dairesinin ve Rapor Değerlendirme Kurulunun görüşleri) Sayıştay Raporuna dönüştükten sonra Başkanlıkça TBMM'ye sunulmuştur.

TBMM'ye sunulan kurumların mali denetim raporlarında, kurumun mali işlemlerinin ve muhasebe sisteminin uluslararası standartlara uygunluğuna görüş bildirilir, ayrıca kurumsal düzeyde etki doğuran sistematik uygunluk bulgularına yer verilir. Kişisel sorumlulukla ilgili kamu zararı iddialarına bu raporlarda yer verilmez."

"Sayıştay görevini yerine getiriyor"

Açıklamada, Sayıştayın ayrıca, Genel Uygunluk Bildirimini, Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporunu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporunu ve Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporunu TBMM'ye sunduğu bildirilerek, "Sayıştay, Anayasanın ve yasaların öngördüğü tüm raporları eksiksiz ve tam zamanında TBMM'ye sunmuş ve kamuoyuna açıklamıştır" ifadeleri kullanıldı.

Sayıştayın denetim, inceleme, raporlama, yargılama ve kesin hükme bağlama görevlerini kanunların ve uluslararası standartların öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirdiğinin vurgulandığı açıklamada, Sayıştayın, kendi çalışmalarıyla ilgili olarak, milletvekillerinin, kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının değerlendirme ve düşüncelerini de önemsediği belirtildi.

Açıklamada, denetçiler tarafından hazırlanan denetim raporları ile TBMM'ye sunulan Sayıştay raporlarının farklı amaçta ve nitelikte raporlar olduğunu bildirildi. Sayıştay Kanununun "Tanımlar" başlıklı 2'nci maddesinde, denetim raporu ile Sayıştay raporunun ayrı ayrı tanımlandığı ifade edilen açıklama, şunlar kaydedildi:

"Denetim raporu, Sayıştay raporlarına esas olmak üzere, denetim ve incelemeler sonucunda denetim grup başkanlıkları veya denetçiler tarafından hazırlanan raporu ifade etmektedir. Sayıştay Raporu ise denetim ve incelemeler sonucu hazırlanarak Sayıştay Başkanı tarafından TBMM'ye sunulan veya kamu idarelerine gönderilen ve kamuoyuna duyurulan raporu ifade etmektedir.

Kanuna göre Sayıştay raporları şunlardır: Kamu idaresi raporu, dış denetim genel değerlendirme raporu, faaliyet genel değerlendirme raporu, mali istatistikleri değerlendirme raporu ve genel uygunluk bildirimi.

Aynı Kanunun 38'inci maddesinde kamu idaresi raporunun ve dış denetim genel değerlendirme raporunun, 39'uncu maddesinde faaliyet genel değerlendirme raporunun, 40'ıncı maddesinde mali istatistikleri değerlendirme raporunun ve 41'inci maddesinde genel uygunluk bildiriminin Sayıştay raporu olarak TBMM'ye sunulacağı açıkça düzenlenmiştir. Yine Kanunun 44'üncü maddesinde, Sayıştay raporlarının TBMM'ye sunulduğu tarihten itibaren kamuoyuna duyurulacağı hüküm altına alınmıştır."

Açıklamada, ilgili Sayıştay Kanuna göre, denetim raporunun, denetim grup başkanlıkları veya denetçiler tarafından hazırlanan ve Sayıştay raporlarının hazırlanmasına esas olan raporlar olduğu belirtildi.

"Denetim raporları bağlayıcı ve geçerli değil"

Denetim raporunun, belli kontrollerden geçtikten sonra Sayıştay raporu haline dönüştüğünün hatırlatıldığı açıklamada, dönüşüm sürecinin çalışma şekli şöyle anlatıldı:

"Denetim raporları, kanunun 35'inci maddesine göre rapor değerlendirme komisyonları tarafından değerlendirildikten sonra ilgili kamu idarelerine gönderilir. Kamu idarelerinin cevaplarına göre denetim raporlarına nihai şekli verilir. Nihai denetim raporları, kanunun 38'inci maddesine göre Sayıştay dairelerinin ve Rapor Değerlendirme Kurulunun görüşleri alınarak Başkanlıkça Sayıştay raporuna dönüştürülür.

Yani Sayıştay raporları, denetim raporları esas alınarak hazırlanan ve Başkanlıkça son şekli verilen raporlardır. Sayıştay raporları, TBMM'ye sunulur ve kamuoyuna duyurulur. Denetim raporlarının Sayıştay raporuna dönüşmesine kadar geçen süreçler kalite kontrol süreçleridir ve Sayıştayın iç işleyişi ile ilgilidir. Dolayısıyla bu aşamada yapılan çalışmaların hukuki bir bağlayıcılığı ve değeri bulunmamaktadır.

Sonuç olarak hukuken ve denetim mesleği açısından teknik olarak bağlayıcı ve geçerli olan raporlar, Sayıştay raporlarıdır. Denetim raporları bir ara rapor olarak bağlayıcı ve geçerli değildir."

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs