iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Türkiye: İlk dört bir araya gelsin!

13 Aralık 2013 13:24 tsi
Türkiye: İlk dört bir araya gelsin! Biz de diyoruz ki; 5'e sordunuz mu? Çünkü sevebilir de kızabilir de! iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erivan'a yaptığı ziyaret ve muhatabı Nalbandyan'la yaptığı görüşmeyle beraber Türkiye, yeni bir Ermenistan hamlesi başlatmış oldu.

Zamanlaması konusunda söylenebilecek üç nokta var: 1. İran-ABD yakınlaşması sonrası bölge denklemleri, 2. 2015 yılında tüm dünyada Ermeni sözde soykırımı üzerinden yükseltilecek söylemler, 3. Hazar enerji yolları!

Ancak bu aşamada görülüyor ki-2015 de önemli görülse de-bölgesel denklemler ve Kafkas enerjisi daha stratejik önemde. İşte bu noktada Bakan Davutoğlu ziyaret sırasında söylediği bir söz gerçekten ilginç; "Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasında çok geniş işbirliği imkânlarını geliştirdik. İsteriz ki Ermenistan da bu ekonomik projelerin parçası olsun, en asli unsuru olsun".

Tabii az-buz laflar değil bunlar. Ermenistan'ın ekonomik sıkışıklığı Erivan'ın başını çok ağrıtıyor ama harita üzerine bakıldığında adı geçen ülkelerin bir araya gelmesi, açıkça söylemek gerekiyor ki; "Rusya'nın altını kapatmak" demek!

Üstelik Rusya ile Ermenistan arasındaki "emsalsiz yakın ilişkiler" düşünüldüğünde hayli iddialı bir söylemle, daha doğru davetle karşı karşıyayız.

Peki Türkiye bunu bilmiyor mu? İşin ilginç yanı da burada. ABD'nin Ortadoğu'da ağırlığını azaltmasından sonra Moskova bu bölgede daha çok inisiyatif almaya başladı ve etkinliği de hissedilir ölçüde arttı.

Eğer Türkiye'nin Ermenistan ziyaretinde Rusya'dan "ses çıkmazsa, tasvip çıkarsa ya da dostlar alış-verişte görsün tipinde resmi açıklamalar gelirse", işte o zaman bambaşka bir uzlaşmanın işaretleri ile karşı karşıyayız demektir. Sadece bambaşka değil "enerji yönü" ile "politik yönü" zıt bir uzlaşı ortaya çıkabilir demektir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs