En Sıcak Konular

Konteyner kentten evlere çıkmayı neden reddettiler?

12 Aralık 2013 17:50 tsi
Van depremi sonrası oluşturulan konteyner kentlerde yaşamaya devam eden bazı aileler, ağır kış şartlarına rağmen Van Valiliğinin kira ücretini karşılama sözü verdiği evlere yerleşmeyi kabul etmiyor.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından hak sahibi binlerce aile sıcak yuvalarına kavuşurken, hak sahibi olmadıkları halde konteyner kentlerde yaşamını sürdüren aileler ise Van Valiliği ve Van Belediyesinin kendilerine sunulan teklifi reddediyor.

Van Valiliğinin yaptığı çalışmayla 70 aile valilik tarafından kiralanan evlere yerleştirilirken, çeşitli konteyner kentlerde yaşayan 256 aile valiliğin tüm girişimlerine rağmen kendilerine "sosyal konut temin edilmesi ve iş verilmesi" talebiyle konteyner kentlerde kalıyor.

Ağır kış koşullarının yaşandığı konteyner kentlerde zor şartlarda yaşamlarını sürdüren aileler, hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği kentte çocuk, hasta ve yaşlılarının canını da hiçe sayıyor.

Kendilerini ikna etmeye çalışan valilik yetkililerinin, her türlü konuda kendilerine yardımcı olunacağı sözü vermesine rağmen konteynerlerde kalma konusunda ayak direten aileler, taleplerinin sosyal konut olduğunu, karşılanmadığı müddetçe de başka bir çözüm kabul etmediklerini belirtiyorlar.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan da bir süre önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada, konteynerlerde 256 ailenin kalmaya devam ettiğini ve bu ailelerin tebligatlara rağmen konteynerleri boşaltmadığını belirterek, bu vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla hazırlıklar yaptıklarını söylemişti.

Konteynerde kalan vatandaşların ekonomik durumlarını incelediklerine değinen Doğan, şöyle demişti:

"Yapılan incelemelerde bu ailelerden 100'ünün ekonomik durumunun iyi olduğunu tespit ettik. Onlara hukuki şartlar çerçevesinde destek vermemiz mümkün değil. Geriye kalan 156 ailenin muhtaç olduğu kararına vardık ve vatandaşlarımızla bir dizi toplantı gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza, 'Sizlere ekonomik güçlüğünüz sona erene kadar kira desteğinde bulunabiliriz' dedik. Bu konuda bir proje yaptık ve projemizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı destekledi. 70 aile ile kira anlaşması yaptık. Bunlardan 35'inin kirası bile ödendi."

Doğan, konteyner kentten ayrılan vatandaşların bir bölümüne Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında iş bulduklarını kaydederek, vatandaşlara hem ev hem de iş imkanı yarattıklarını dile getirmişti.

Doğan, "Havanın soğumasıyla konteyner kentlerle ilgili bir karar daha aldık. Bu vatandaşların konteynerlerde kalmasını arzu etmiyoruz. Vatandaşların bizimle kira anlaşmasını tamamlamasını istedik. Ailelerden pek azı konteynerde kalmayı istemekte. Ailelerin daha sağlıklı şartlarda barınmasını istiyoruz. Ailelerin kira sisteminden yararlanmasını bekliyoruz. Ailelere desteğimiz sürücek" ifadelerini kullanmıştı.

AA



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs