En Sıcak Konular

İran da Cenevre-2 Konferansı'na davetli

12 Aralık 2013 17:15 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bölgedeki en etkili ülkelerden biri olan İran’ın Cenevre-2 Konferansında bulunması çok önemli” dedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Larov, “Bölgedeki en etkili ülkelerden biri olan İran’ın Cenevre-2 Konferansında bulunması çok önemli” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün gece Tahran’a giden Lavrov, İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenleyen bakanlar, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik  ve bölgesel işbirlikleri, özellikle Suriye, Afganistan ve Irak başta olmak üzere bölgesel sorunlar, Hazar Denizi ve İran’ın nükleer faaliyetlerinin görüşmede ele alındığını kaydetti.

Tahran ziyaretini ve Dışişleri Bakanı Zarif ile gerçekleştirdiği görüşmeyi, İran ve Rusya liderlerinin Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptıkları toplantının bir devamı olarak niteleyen Lavrov,  görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği seviyesinin tüm alanlarda yükseltilmesi konusunda mutabık kalındığını dile getirdi.

Suriye ve Kuzey Afrika’da yaşanan şiddet olaylarına değinen Lavrov, “Sorunları çözmek için şiddete başvurmak kabul edilemez. Suriye’deki mevcut durumdan endişeliyiz. Ülkede akan kanın durdurulması, ülkenin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasını sağlayacak tüm çözümleri destekliyoruz. Suriye’deki tüm dini ve etnik grupların eşit haklara sahip olduklarına ve siyasi çözüm sürecinde yer almaları gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Suriye’deki krizin çözümü için 22 Ocak’ta yapılması beklenen Cenevre-2 Konferansında, Suriyeli tüm tarafların ve olumlu bir sonuç elde edilmesine katkı sağlayabilecek tüm diğer ülkelerin bulunması gerektiğini vurgulayan Lavrov, “Şüphesiz bölgedeki en etkili ülkelerden biri olan İran’ın Cenevre-2 Konferansında bulunması, bu bağlamda Tahran’ın konferansa davet edilmesi çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Suriyeli muhalifleri de Cenevre-2 Konferansı'na katılmaya davet etti.

Lavrov, "Rusya, Suriye muhalefetini kendine gelmeye ve ölmemiş ayının postunu bölüşmek yerine Cenevre-2 Konferansı’na katılmaya çağırıyor" dedi.

Cenevre-2'nin, Suriye'ye barışı getirerek, insanların evlerine döneceği ortamı oluşturacağını savunan Lavrov, konferansın bu ülkenin çağdaş ve demokratik bir devlet olarak kalmasını sağlayacağını söyledi.

Lavrov, Suriye'de yaşananların, Suriye halkı tarafından çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu sorunu ne biz (Rusya) ne Amerikalılar ne Avrupalılar ne de Körfez ülkeleri çözmeli, bunu Suriye halkı çözmeli" ifadesini kullandı.

Rusya'nın Suriye hükümetini Cenevre-2'ye katılmaya ikna ederek üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini vurgulayan Lavrov, "En önemli konu, muhalefetin Cenevre'ye gelmesi" diye konuştu.

Suriye konulu uluslararası barış konferansı Cenevre-2'nin 22 Ocak 2014'te düzenlenmesi planlanmıştı.
Suudi Arabistan'ın da davet edildiği toplantıya 32 ülkenin katılmasının beklendiği kaydediliyor. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Suriye krizinin çözümü için Cenevre'de ikinci bir uluslararası konferansın toplanmasına destek söylediği bildirilmişti.

Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,043 µs