En Sıcak Konular

Ukrayna'da gerilim yükseliyor

12 Aralık 2013 16:47 tsi
Ukrayna'da diyalog arayışlarından sonuç alınamıyor, protesto gösterileri devam ediyor. Hükümet, barışçıl gösterilere müdahale etmeyeceğini açıklarken, ABD Ukrayna’ya yaptırımı değerlendiriyor

Ukrayna'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerde, önceki gün polisin verdiği 5 günlük sürenin dolmasının ardından yapılan müdahaleden sonra meydandan çekilen polisin yıktığı barikatlar yeniden kuruldu.
Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinden vatandaşların protestoculara destek için Kiev’e geldiği bildiriliyor.

Meydanda insanlar içinde ateş yakılmış varillerin etrafında ısınmaya çalışıyor. Çadır sayısının arttığı meydanın yanı sıra Kiev Belediye Meclisi önündeki nöbet de sürüyor. Gece meydanda durumun sakin geçtiği, birkaç gecedir protestocularla birlikte nöbet tutan Eurovision birincisi Ruslana ve diğer ünlü sanatçıların sahneye çıktığı bildiriliyor. Ruslana’nın protestocuları en az 17 Aralık tarihine kadar meydanda kalmaya çağırdığı haber veriliyor.

17 Aralık’ta Rusya-Ukrayna hükümetler arası komisyon toplantısının yapılması ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelmesi planlanıyor.

Ukrayna muhalefeti, söz konusu görüşmenin gerçekleşmesi anında protestocuların meydanda olmasını istiyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in diyaloğ çağrısının ardından muhalefetten, talepleri yerine getirilmediği takdirde müzakereye oturmayacakları açıklaması geldi. Talepler, hükümetin istifası, siyasi tutukluların salıverilmesi ve gösterilerde şiddet kullananların cezalandırılması olarak sıralandı.

Muhalefetteki Udar Partisi'nin lideri Vitaliy Kliçko, "Hükümet, bizim bıkıp meydanları terk edeceğimiz üzerine hesap yapıyor. Ama yanılıyorlar, gerekirse yılbaşına kadar buradayız" dedi.

Ukrayna'nin eski İçişleri Bakanı Yuri Lutsenko da muhalefetin 14-15 Aralık'ta geniş katılımlı bir eylem planladıklarını açıkladı. Lutsenko, "Muhalefet, hafta sonu talepleri yinelemek için geniş katılımlı bir eylem hazırlığı planlıyor" dedi.

İktidarda bulunan Bölgeler Partisi milletvekili Vladimir Makeenko ülkedeki olaylarla ilgili Yüksek Rada’nın olağanüstü toplantısının düzenlenmesini önerdi.

Makeenko, “Gerekirse, toplantıyı kapalı düzenleyelim ve çıkış yolunu buluncaya kadar konuşalım” dedi.Erken parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri talep eden muhalefeti eleştiren Makeenko “Taraflardan birisi takvimi hızlandırmaya çalışıyor. Biz ise diyoruz ki takvim takvimdir. Erken seçim talebini gündemden çıkartmak lazım” diye konuştu. Yaşananlardan dolayı dış güçleri suçlayan iktidar milletvekili “ülkede istikrar oluştuğu anda dış güçler aktifleşiyor” dedi.

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov ise yaptığı açıklamada; "Ne yazık ki muhalifler gerginliği korumak için gereken tüm yolları deniyor. Meydanda müdahale olacağına dair söylentiler yayıyorlar. Fakat bu olmayacak. Meydanda barışçıl gösteri yapanlara müdahale yapılmayacak" dedi. Ukrayna İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko da "Herkesin sakinleşmesini istiyorum. Barışçıl gösteri yapan vatandaşların hakları ihlal edilerek müdahalede bulunulmayacak" dedi.

Ukrayna Adalet Bakanlığı ise öğrencilerin eğitim kurumlarında herhangi bir baskı ya da cezai işleme uğramaları neticesinde bunu bildirmeleri için "Acil Durum Hattı" kurulduğunu açıkladı.

Öte yandan, güvenlik güçlerince tutuklanan 16 eylemciden 6'sı salıverildi.

YAPTIRIM TARTIŞMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, siyasi krizin sürdüğü Ukrayna’yla ilgili yaptırım uygulama dahil tüm seçeneklerin değerlendirildiği belirtildi. ABD ayrıca Ukrayna’yı, silahlı güçlerini sivillere karşı kullanmaması yönünde uyardı.

ABD’li yetkiler, Ukrayna Savunma Bakanı Pavlo Lebedyev’in, hükümetinin göstericilere karşı orduyu kullanmayacağını söylediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Lebedyev’in telefonda görüştüğünü duyurdu.

Hagel’ın Lebedyev’le görüşmesinde, ordunun gösterileri dağıtmak için devreye girmesinin olası zararlarının altını çizdiği belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosunun Ukrayna özel temsilcisi Aleksandr Kvasnevski ise Ukrayna yönetimine yaptırım uygulanmasına karşı çıktı ve muhalefeti diyalog masasına çağırdı. Kvasnevski, yaptırımların tek kullanımlık ve güçlü silah olduğunu, ancak son çare olarak kullanılması gerektiğini bildirdi.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorskiy de yaptırımlar hakkında konuşmanın erken olduğunu bildirdi. Sikorskiy iktidarı ve muhalefeti karşılıklı anlaşma arayışını sürdürmeye çağırdı.

Ukrayna’daki olaylarla ilgili bir değerlendirme de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Putin, bugün Federal Meclis’te yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’daki tarafların siyasi gerilime son verme konusunda anlaşma sağlayabileceğini umduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı, Avrasya entegrasyon sürecini devam ettirmekte kararlı olduklarını söyledi ve bu birliğin başarısının Ukrayna’yı da teşvik edeceğini vurguladı. Putin, Ukrayna’nın Gümrük Birliği ile özel anlaşmaya hazır olduğunu bildirdi, ayrıca, son olaylara kadar Kiev’in Gümrük Birliği’nin toplantılarına katılma arzusunu ifade ettiğini hatırlattı.

Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,755 µs